Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Moja opinia na temat OneUI 7.0 i beta testów

(Temat utworzony: 13-01-2025 05:50 PM)
1047 Wyświetlenia
Bartoszevski
Pathfinder
Opcje
Premiera nowych modeli flagowych Galaxy jest tuż za rogiem, a więc nasza przygoda z betatestingiem zmierza szybko ku końcowi. 
W związku z tym, chciałbym dorzucić od siebie kilka komentarzy odnośnie bety oraz podejścia firmy Samsung. 

1. Potężne zmiany i przebudowa interfejsu – ale czy na pewno? 
Jak wszyscy pamiętamy, w mediach społecznościowych i w informacjach od Samsunga, nowa odsłona One UI 7.0 miała być rewolucją, porównywaną do wprowadzenia One UI 1.0 i zakończenia z TouchWizem. W mojej opinii nie jest to prawda – to raczej było staraniem się dogodzić konkurencji poprzez zoptymalizowanie animacji, zmianę ikon i centrum powiadomień i aplikacji. 
Zmieniona ikona wskaźnika baterii? Spowodowała więcej kłótni niż zapewniła zadowolenia użytkowników. NowBar? Jest bezużyteczny, obsługuje tylko kilka aplikacji, a jeżeli już się pojawi, to nie wnosi żadnej wartości dodanej (za wyjątkiem paska na ekranie blokady; w trakcie miesiąca używania bety nie poczułem potrzeby jego użycia ani razu, ani nie zauważyłem, aby w jakiś sposób pomógł mi w codziennej pracy z telefonem). 

2. Brak wprowadzania znaczących zmian w trakcie trwania bety. Ponad 22 sugestie. Tyle zgłosiłem w trakcie testów. Ile z nich zostało zaimplementowanych? Dwie. I to tylko dlatego, że pokryły się z tysiącami podobnych zgłoszeń od niezadowolonych użytkowników. Cała reszta została zapomniana albo przełożona na One UI 8.0… Problem w tym, że Samsung wprowadził pierwszą betę półtora miesiąca przed jej premierą. Czy to lekceważące podejście do beta testerów? Tak. Czy beta testerzy są traktowani przez to jak darmowi testerzy oprogramowania, którzy szukają błędów, a sugestie ich spycha się na dalszy plan? Tak.

3. Czy Samsung zawalił z nową wersją One UI w tym roku?
Zdecydowanie. Opóźnienia w wypuszczeniu bety, marketing nadmuchujący bańkę wspaniałości nowej wersji oprogramowania, dotyczący funkcji, które w mojej opinii i wielu użytkowników na forach i portalach nie są niczym szczególnym, a raczej budzą zawiedzenie, zachodzą w momencie, gdy urządzenia takie jak Pixele, Oppo, OnePlus, a nawet Nothing wypuściły już Androida 15, a Samsung? Jest niestety w lesie.

Jednym słowem? Lipa.
Osobiście jestem rozgoryczony, wkurzony podejściem firmy do systemu oraz testów w tym roku. Firma nie liczy się z opiniami użytkowników, wprowadza nie podobające się wielu użytkownikom zmiany (ikona baterii, ograniczenie ilości wyświetlanych powiadomień na ekranie blokady i pasku oraz wiele innych), ograniczając użyteczność. A to wszystko jest tak mocno rozwleczone w czasie…
Zawiodłem się w tym roku. To mój ostatni beta test z Samsungiem. Niedopracowanie systemu boli mnie tak bardzo, że jeśli w takim stanie system ujrzy światło dzienne za nieco ponad tydzień, sprzedam swojego Ultra i przerzucę się na smartfony firm, które cenią opinię użytkowników i skupiają się na użyteczności, stabilności oraz spójności interfejsu. 

Co Wy myślicie na temat OneUI 7.0? Było warto? 

21 Odpowiedzi
MarioG61
Helping Hand
Opcje
Samsung przyda się porządny kop na d... Nie dość, że beta niewiele zmieniła. Pisałem, że X źle działa. Niby naprawili ale jednak nie. Ikona baterii wiadomo co kto lubi ale wygląda paskudnie. Zmieniono widgety na gorsze moim zdaniem.
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jesteś rozgoryczony, bo ktoś nie wprowadził twoich sugestii? Wiesz, ile takich sugestii jest dziennie wysyłanych do deweloperów? Setki, jeśli nie tysiące. Nie jesteś jedyny ze swoimi sugestiami. Poza tym, nie wszystko może zostać wprowadzone od razu. Samsung słucha feedbacku – jest on zwyczajnie dla ich własnego dobra, ale nikt nie będzie wprowadzał zmian, bo ty tak chcesz.

Po drugie, jestem ciekaw, jakich zmian ty byś oczekiwał? Bo gdyby faktycznie prześledzić każdą wersję One UI, to ta jest zdecydowanie jedną z większych zmian. Widzę, że wam tu nie dogodzi, bo jak jest jakaś zmiana, to zawsze źle, a jak nie ma, to jeszcze gorzej.
Bartoszevski
Pathfinder
Opcje
Nie musisz od razu wyskakiwać ze swoim passive aggressive tonem, ale niemniej jednak cieszy mnie fakt, że jako posłuszny Samsungowy baranek, po części utwierdzasz mnie w przekonaniu, że mam rację. Sam piszesz, ze skoro takich zgłoszeń są setki, a nawet tysiące, to ewidentnie ktoś coś zwalił. I tym bardziej miesiąc czasu na betę wnoszącą rzekomo ogromną ilość nowych funkcjonalności to stosunkowo zbyt mało.
Ponadto ostatnio śledziłem wiele kont na X, Reddicie, czy nawet na forach bety i większość, jak nie wszystkie sugerowane przeze mnie rozwiązania pokrywają się z sugestiami innych. Więc nie jestem w tym wszystkim sam i nie jest to moje widzimisię, koleżko.
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje

Mój ton nie jest bez przyczyny. Nawet nie wiesz ile osób pisze takie posty jak twój codziennie, nie mając racji. Jeśli myślisz, że inni producenci wypuszczają piękne bety, gdzie nie ma zgłoszeń to się grubo mylisz. Ba, niekiedy Samsung był zmuszony rozwiązywać problemy za innych 😉. Z drugiej strony po to są sugestie, żeby je wysyłać, ale w żadnym wypadku nie oznaczają one zawsze, że ktoś coś "nawalił"

MarioG61
Helping Hand
Opcje
No to może jak już ich tak bronisz czemu nowe Ski mają różnic się niewiele od starszych? Chinole od dawna używają nowych baterii, pamięć ram 12 GB to już jest za mało jak na model ultra, jeszcze ładowanie
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Bartoszevski sorrki za moje wynaturzenia, ale uwierz mi, uczestniczę w testach, za nim stały się one publiczne.

A co do twoich rozgoryczeń, i osób próbujących cię wesprzeć, no cóż... nasz market [Polska, tak jak się to wielu wydaje] nie jest pępkiem świata, testy prowadzone są też w innych regionach, nie jesteś jedynym testerem. Zmiany nie zostały wprowadzone na podstawie tylko twoich zgłoszeń. Nigdy tak nie było i nie będzie...

Sorry, ale mesjaszem nie będziesz, i raczej, po za tymi mniej doświadczonymi/ młodymi użytkownikami, nikt po plecach cię nie poklepie..

bolesne? no cóż, życie bywa okrutne 😑🙄 

Fajnie, że masz swoją opinię... chwała ci za to...

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
GioPL
Pathfinder
Opcje
Że też Wam się chce poświęcać (marnować) czas na takie epopeje pompujące własne ego 😀 🤦‍♂️
DZQ
Pioneer
Opcje
W beta testach nie chodzi o dodawanie każdej jednej sugestii użytkowników. Deweloperzy mają tysiące różnych sugestii a to, że dodałeś 22 nie oznacza że mają obowiązek je wprowadzić. Prawda jest taka że przy naprawdę dużym zainteresowaniu funkcjami i przede wszystkim MOŻLIWOŚCIĄ wprowadzenia działających funkcji, dodadzą ją. Z resztą tak było ze wspomnianą przez Ciebie ikoną baterii, któta jest winą tego, że testerzy nieumiejętnie tłumaczyli problem którego tak naprawdę nie było: była poprzednia - ludzie narzekali że jest za mała. Zmienili - ludzie narzekają że jest za duża. Nie dogodzisz każdemu.
0 Like
argora
Pioneer
Opcje
Szczęśliwie tylko od nas zależy, na które urządzenie wyłożymy pieniądze. Niestety mój krótki udział w obecnych testach ponad wszelką wątpliwość wykazał, że dla niektórych bardziej liczy się liczba postów i negowanie innych uczestników, niż merytoryczna dyskusja. Na przyszłość Panowie doświadczeni specjaliści proponuję więcej pokory i empatii. Jeżeli ktoś chce wyrazić swoją opinię, która nie godzi w drugiego człowieka, a czasem w Waszych profesjonalnych oczach odbiega od tematu, nie bijcie piany i może po prostu nic nie piszcie. Ponieważ Wasze odpowiedzi są zdecydowanie mniej profesjonalne w odbiorze niż autora pierwszego postu. Megalomani...