Premiera nowych modeli flagowych Galaxy jest tuż za rogiem, a więc nasza przygoda z betatestingiem zmierza szybko ku końcowi.
W związku z tym, chciałbym dorzucić od siebie kilka komentarzy odnośnie bety oraz podejścia firmy Samsung.
1. Potężne zmiany i przebudowa interfejsu – ale czy na pewno?
Jak wszyscy pamiętamy, w mediach społecznościowych i w informacjach od Samsunga, nowa odsłona One UI 7.0 miała być rewolucją, porównywaną do wprowadzenia One UI 1.0 i zakończenia z TouchWizem. W mojej opinii nie jest to prawda – to raczej było staraniem się dogodzić konkurencji poprzez zoptymalizowanie animacji, zmianę ikon i centrum powiadomień i aplikacji.
Zmieniona ikona wskaźnika baterii? Spowodowała więcej kłótni niż zapewniła zadowolenia użytkowników. NowBar? Jest bezużyteczny, obsługuje tylko kilka aplikacji, a jeżeli już się pojawi, to nie wnosi żadnej wartości dodanej (za wyjątkiem paska na ekranie blokady; w trakcie miesiąca używania bety nie poczułem potrzeby jego użycia ani razu, ani nie zauważyłem, aby w jakiś sposób pomógł mi w codziennej pracy z telefonem).
2. Brak wprowadzania znaczących zmian w trakcie trwania bety. Ponad 22 sugestie. Tyle zgłosiłem w trakcie testów. Ile z nich zostało zaimplementowanych? Dwie. I to tylko dlatego, że pokryły się z tysiącami podobnych zgłoszeń od niezadowolonych użytkowników. Cała reszta została zapomniana albo przełożona na One UI 8.0… Problem w tym, że Samsung wprowadził pierwszą betę półtora miesiąca przed jej premierą. Czy to lekceważące podejście do beta testerów? Tak. Czy beta testerzy są traktowani przez to jak darmowi testerzy oprogramowania, którzy szukają błędów, a sugestie ich spycha się na dalszy plan? Tak.
3. Czy Samsung zawalił z nową wersją One UI w tym roku?
Zdecydowanie. Opóźnienia w wypuszczeniu bety, marketing nadmuchujący bańkę wspaniałości nowej wersji oprogramowania, dotyczący funkcji, które w mojej opinii i wielu użytkowników na forach i portalach nie są niczym szczególnym, a raczej budzą zawiedzenie, zachodzą w momencie, gdy urządzenia takie jak Pixele, Oppo, OnePlus, a nawet Nothing wypuściły już Androida 15, a Samsung? Jest niestety w lesie.
Jednym słowem? Lipa.
Osobiście jestem rozgoryczony, wkurzony podejściem firmy do systemu oraz testów w tym roku. Firma nie liczy się z opiniami użytkowników, wprowadza nie podobające się wielu użytkownikom zmiany (ikona baterii, ograniczenie ilości wyświetlanych powiadomień na ekranie blokady i pasku oraz wiele innych), ograniczając użyteczność. A to wszystko jest tak mocno rozwleczone w czasie…
Zawiodłem się w tym roku. To mój ostatni beta test z Samsungiem. Niedopracowanie systemu boli mnie tak bardzo, że jeśli w takim stanie system ujrzy światło dzienne za nieco ponad tydzień, sprzedam swojego Ultra i przerzucę się na smartfony firm, które cenią opinię użytkowników i skupiają się na użyteczności, stabilności oraz spójności interfejsu.
Co Wy myślicie na temat OneUI 7.0? Było warto?