Novinky a tipy o Samsung produktech
Ahoj Comunity!
Právě sedím ve vlaku, jsme někde před Drážďany a já předávám internetu vzpomínky na IFA2023, dokud jsou stále živé.
Před odjezdem jsem četl několik článků na téma, že IFA už jen skomírá, že tam nebude tamten a onen a jak to už ani nemá cenu tam jezdit… Můj dojem byl ale jiný. IFA, na které jsem byl, sice postrádala několik významných společností, zato ale jiné měly své stánky, či spíše haly, plné velice zajímavých řešení.
Celou IFA rezonovaly především dva pojmy a prvním z nich je propojitelnost.
Minulý odstavec jsem končil tím, že IFA byla plná zajímavých řešení. Ano, řešení. Dnešní doba se nezajímá o izolované výrobky. Dokonce i u těch největších televizí, ze který jste si měli sednout na zadek, nebyly často ani napsané přesné specifikace. Pouze QR kód a poznámka, že více informací najdete po oskenování. Čím se všichni chlubí, je, jak dokáží jejich výrobky spolupracovat. Televizi, která se nedokáže domluvit s pračkou a vysavačem, aby během finále mistrovství v čemkoliv nedaly pokoj, si dnes nikdo nebude chtít koupit.
Nevím, jestli mě víc fascinovalo, že se dokáže domluvit pračka se sušičkou, lednička s troubou a všechny výrobky dohromady třeba i se žárovkami nebo to, že tyto výrobky nemusí dnes být z jedné stáje. Pryč jsou časy, kdy lidé tolerovali uzavřená řešení! Dnes chceme otevřené protokoly, aby se mohl snadno do hry zapojit nový zajímavý hráč. Detaily přinesu ve specializovaném článku, ale už nyní zmíním, že jedním z lídrů je Samsung spolu se společností Vestel.
Druhým pojmem, na který jsem narážel snad ještě častěji, byla udržitelnost, ekologie, snižování spotřeby a zátěže životního prostředí. Kromě komplexního řešení od Samsungu ve spolupráci s SMA, kde demonstrovali chod celého energeticky prakticky nezávislého domku zde byla mnohá řešení i pro menší hráče. Přece jen většina z nás už bydlí třeba v paneláku a úplná energetická soběstačnost je nedosažitelná, ale každý může snížit spotřebu. Ať už je motivace ekonomická či ekologická, ostatně v dnešní době vzhledem k ceně energií je ekologické řešení i ekonomické.
A tak jsem mohl vidět například jak se domlouvají jednotlivé spotřebiče, kdy se který spustí, aby nezatěžovaly sít víc, než je nutné. Například pračka se umí domluvit s myčkou, že nepoběží současně, ale jedna po druhé. Výsledkem je ráno vyprané prádlo i umyté nádobí při nižších nárocích na distribuční sít. A samozřejmě se spuštěním počkají na dobu, kde je ve vašem tarifu levnější elektřina.
To nejlepší jsem si nechal na konec. Samsung jako obvykle sídlil v nejprémiovější hale a kromě ekologických řešení představil i to nejlepší z dalších oblastí, ve kterých se pohybuje.
Hned u vchodu do haly vás ohromily Smart Things. Spousty drobných, ale důležitých pomocníků, usnadňujících běžný život. Hned za rohem vyhrávaly reproduktory demonstrující možnosti audia zatímco na druhé straně se o pozornost návštěvníků přetahovaly ledničky, pračky, trouby a vysavače. O kousek dál návštěvník vchází do zábavní zóny, kde Samsung předvádí možnosti monitorů Odysey a v neposlední řadě streamované online hraní na platformách Luna, Xbox a dalších.
Nelze opomenout velkou část haly věnované mobilům, tabletům a chytrým hodinkám. Zcela dle očekávání stále táhnou ohebné mobily, ale třeba u hodinek byl také velký shluk zájemců.
Poslední v seznamu, ale nikoliv významem je nová aplikace Samsung Food, ke které se vrátím, protože ta si zaslouží samostatný článek. Cvičící podložka, která vás vede cvičením jógy je už jen taková třešnička na dortu.
Od roku 2018 jsem nevynechal žádný ročník veletrhu IFA. Každý ročník byl v něčem jiný, zaměřený na různorodá témata. Na tomto ročníku byla vidět orientace na udržitelnost a omezení zbytečného plýtvání. Na druhou stranu mně nepřišlo, že by snad měl IFA v brzké době čekat osud např. brněnského Invexu. I když snad dnes všechno najdeme na internetu, osobní předvedení některých technologií považuji za nenahraditelné. O osobním kontaktu mezi lidmi ani nemluvě.
Už teď se těším na IFA 2024.
Zde mohou přidávat komentáře jen registrovaní uživatelé. Pokud už jste se zaregistrovali, přihlaste se. Pokud jste se ještě nezaregistrovali, zaregistrujte se a přihlaste se.