Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung email app a załączniki z Onedrive

(Temat utworzony: 25-04-2019 10:32 AM)
883 Wyświetlenia
Nuttie
Apprentice
Opcje

Cześć

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego oficjalna aplikacja mailowa Samsunga nie wspiera załączników z Onedrive? Chodzi o to, że jak tworzy się nowego maila i chce dodać załącznik, to mam różne aplikacje do wyboru w tym serwery w chmurze, po kliknięciu wyskakuje mi Onedrive i normalne okienko serwera Onedrive gdzie wyszukuje załącznik, który chce załączyć. Po kliknięciu, aplikacja mailowa zamiast zalaczac fizycznie plik, to tworzy do niego link, który... potem nie działa. We wszystkich innych Androidach mi to działało i tak powinno być, nie wiem czemu tu jest inaczej.

Pozdrawiam

Przeniosłem do odpowiedniego działu "Aplikacje mobilne i usługi" /RadekK

0 Like
12 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Są dwa sposoby na załącznie plików z OneDrive w aplikacji Samsung Email.

1. Z aplikacji Samsung Email

Screenshot_20190425-105959_Android System.jpgScreenshot_20190425-110036_Email.jpg

Jak widać na powyższym zrzucie ekranu zamiast pliku z OneDrive jest załączony plik *.html z linkiem do pliku, który wskazałem. Z tym jest taki problem, że jego otwarcie bezpośrednio z poczty na komputerze nic nie robi:

nie robi.JPG

Trzeba go pobrać i otworzyć z dysku. Wtedy zadziała. Na telefonie nie ma problemu. Kliknięcie tego pliku powoduje otwarcie przeglądarki, a po chwili otwiera OneDrive z naszym plikiem.

2. Z aplikacji OneDrive

Ten sposób jest pewniejszy.

Screenshot_20190425-111120_OneDrive.jpgScreenshot_20190425-111139_OneDrive.jpglink.jpg

Jednak w obu przypadkach załączany jest link do pliku, a nie sam plik. Jeżeli chcesz załączyć fizycznie plik do wiadomości, to musisz go pobrać przez aplikację OneDrive na telefon, a następnie załączyć plik z pamięci telefonu do wiadomości wybierając go przez "Moje pliki".

Screenshot_20190425-112150_Android System.jpgScreenshot_20190425-112209_My Files.jpgScreenshot_20190425-112216_Email.jpg

Zachęcam także do przekazania sugestii na ten temat za pomocą aplikacji Samsung Members.

Nuttie
Apprentice
Opcje

Bardzo dziękuję, wiem że to tak działa i ze można na dwa sposoby (sposób 2 nie dziala gdy chce się odpowiedzieć na maila) ale Samsungowy sposób jest nieracjonalne z punktu widzenia użytkownika mobilnego. Żadna zdaje się inna aplikacja mailowa tak nie robi, tylko normalnie pobiera i załącza plik. Chodzi głównie o to, że statystyczny odbiorca będzie miał problem z otwarciem takiego pliku.

Trochę mnie Samsung zawiódł w tym.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Nuttie, czyli pozostaje ręczne pobranie plików z chmury i dołączenie ich do wiadomości e-mail albo wypróbowanie innego klienta jak np. Gmail.

Nuttie
Apprentice
Opcje

No tak, ale wtedy aplikacja Samsungowa nie ma sensu. Ciekawe czemu tak to zrobili, może nie wiedza?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Nuttie, zachęcam do zgłoszenia sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members :winking-face:

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Zobacz jeszcze tu Klik 

Nuttie
Apprentice
Opcje

Zglosze to na pewno, link czytałem przed założeniem tematu. Kiedyś to działało tak jak powinno, teraz nie działa.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Nuttie  napisał(a):

Zglosze to na pewno, link czytałem przed założeniem tematu. Kiedyś to działało tak jak powinno, teraz nie działa.

Koniecznie daj znać jak otrzymasz odpowiedź w tej sprawie.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Myślę, że spowodowane jest to po części tym, że część serwerów pocztowych ma ograniczenia co do wielkości przesyłanych plików. Stąd lepiej wysłać link do pliku, niż sam plik.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like