25-04-2019 10:32 AM – ostatnio edytowany 25-04-2019 12:37 PM przez RadekK
Cześć
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego oficjalna aplikacja mailowa Samsunga nie wspiera załączników z Onedrive? Chodzi o to, że jak tworzy się nowego maila i chce dodać załącznik, to mam różne aplikacje do wyboru w tym serwery w chmurze, po kliknięciu wyskakuje mi Onedrive i normalne okienko serwera Onedrive gdzie wyszukuje załącznik, który chce załączyć. Po kliknięciu, aplikacja mailowa zamiast zalaczac fizycznie plik, to tworzy do niego link, który... potem nie działa. We wszystkich innych Androidach mi to działało i tak powinno być, nie wiem czemu tu jest inaczej.
Pozdrawiam
Przeniosłem do odpowiedniego działu "Aplikacje mobilne i usługi" /RadekK
25-04-2019 11:24 AM
Są dwa sposoby na załącznie plików z OneDrive w aplikacji Samsung Email.
1. Z aplikacji Samsung Email
Jak widać na powyższym zrzucie ekranu zamiast pliku z OneDrive jest załączony plik *.html z linkiem do pliku, który wskazałem. Z tym jest taki problem, że jego otwarcie bezpośrednio z poczty na komputerze nic nie robi:
Trzeba go pobrać i otworzyć z dysku. Wtedy zadziała. Na telefonie nie ma problemu. Kliknięcie tego pliku powoduje otwarcie przeglądarki, a po chwili otwiera OneDrive z naszym plikiem.
2. Z aplikacji OneDrive
Ten sposób jest pewniejszy.
Jednak w obu przypadkach załączany jest link do pliku, a nie sam plik. Jeżeli chcesz załączyć fizycznie plik do wiadomości, to musisz go pobrać przez aplikację OneDrive na telefon, a następnie załączyć plik z pamięci telefonu do wiadomości wybierając go przez "Moje pliki".
Zachęcam także do przekazania sugestii na ten temat za pomocą aplikacji Samsung Members.
25-04-2019 11:41 AM
Bardzo dziękuję, wiem że to tak działa i ze można na dwa sposoby (sposób 2 nie dziala gdy chce się odpowiedzieć na maila) ale Samsungowy sposób jest nieracjonalne z punktu widzenia użytkownika mobilnego. Żadna zdaje się inna aplikacja mailowa tak nie robi, tylko normalnie pobiera i załącza plik. Chodzi głównie o to, że statystyczny odbiorca będzie miał problem z otwarciem takiego pliku.
Trochę mnie Samsung zawiódł w tym.
25-04-2019 11:48 AM
@Nuttie, czyli pozostaje ręczne pobranie plików z chmury i dołączenie ich do wiadomości e-mail albo wypróbowanie innego klienta jak np. Gmail.
25-04-2019 12:16 PM
No tak, ale wtedy aplikacja Samsungowa nie ma sensu. Ciekawe czemu tak to zrobili, może nie wiedza?
25-04-2019 12:25 PM
@Nuttie, zachęcam do zgłoszenia sugestii za pomocą aplikacji Samsung Members
25-04-2019 12:27 PM
Zobacz jeszcze tu Klik
25-04-2019 02:25 PM
Zglosze to na pewno, link czytałem przed założeniem tematu. Kiedyś to działało tak jak powinno, teraz nie działa.
25-04-2019 10:52 PM
@Nuttie napisał(a):Zglosze to na pewno, link czytałem przed założeniem tematu. Kiedyś to działało tak jak powinno, teraz nie działa.
Koniecznie daj znać jak otrzymasz odpowiedź w tej sprawie.
25-04-2019 11:39 PM
Myślę, że spowodowane jest to po części tym, że część serwerów pocztowych ma ograniczenia co do wielkości przesyłanych plików. Stąd lepiej wysłać link do pliku, niż sam plik.