Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak budować i co daje posiadanie Ekosystemu Galaxy (Moja ocena + mini poradnik)

(Temat utworzony: 28-06-2023 01:07 PM)
1722 Wyświetlenia
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Hejka 😃

W sytuacji, w której większość z nas kupuje kilka urządzeń od danego producenta, naturalnym pomysłem jest budowa ekosystemu.

Z przyjemnością stwierdzam, że jako użytkownik ekosystemu Galaxy, Samsung posiada jeden z najlepszych, jeśli nie najlepszy ekosystem wśród wszystkich producentów obecnych na polskim rynku.

Sam jako użytkownik takiego ekosystemu zauważyłem znaczne korzyści z łączenia urządzeń między sobą bez zbędnego kombinowania.

image

1. Galaxy Wearble ( Smartfon Galaxy + Galaxy Watch + Galaxy Buds)

Galaxy Watch jest urządzeniem, które uzupełnia funkcjonalność smartfona w różnych sytuacjach, takich jak praca, szkoła czy dom. Umożliwia odbieranie połączeń, wysyłanie wiadomości SMS, odczytywanie powiadomień, robienie zdjęć zdalnie za pomocą telefonu oraz monitorowanie stanu zdrowia. Jest to szczególnie przydatne dla osób aktywnych, które nie chcą sięgać po telefon podczas treningu lub w innych sytuacjach, gdy telefon jest schowany, np. w plecaku. Wersja LTE zegarka umożliwia nawet dzwonienie i wysyłanie wiadomości SMS bez użycia telefonu, co może być przydatne podczas biegania lub jazdy na rowerze.

Podobnie jest ze słuchawkami Galaxy Buds, które można używać na smartfonie Galaxy oraz na GalaxyWatchu. Słuchawki mogą być przydatne podczas jazdy autobusem lub w drodze do pracy/szkoły, a tryby wyciszania mogą pomóc w skupieniu się. W moim przypadku używam Galaxy Buds2 Pro.

Słuchawki można również używać podczas biegania z zegarkiem lub podczas treningów domowych, gdy ładujemy smartfona. Słuchawki są również kompatybilne z GalaxyTabem i można je przełączać między smartfonem a GalaxyTabem.

Przy okazji tutaj chciałbym wam polecić funkcję, którą jest przełączanie słuchawek na inne urządzenia, sama w sobie funkcja działa błyskawicznie i podczas słuchania muzyki na smartfonie, kiedy trenujemy, to z automatu dostajemy informacje co do naszego treningu na słuchawkach. 

image

2. Smartfon Galaxy + Galaxy Tab

GalaxyTab z czasem może się okazać świetnym dopełnieniem dla naszych smartfonów z serii Galaxy. Z GalaxyTabem jak i smartfonem Galaxy możemy:

• Wykonywać połączenia na innych urządzeniach niż tych, w których mamy podpiętą kartę sim.
  • Szybko przełączać słuchawki.
  • Współdzielić Schowek pomiędzy Smartfonem a Tabletem
  • Używać funkcji Multi-Control, czyli Kopiowanie obrazków z smartfona i wklejanie na tablecie w trybie Samsung DeX
  • Wyświetlać aplikacje z telefonu na tablecie, jak i kontynuować pracę z niektórych aplikacji z telefonu/Tabletu na drugim urządzeniu.
  • Używać automatycznego hotspota dzięki czemu będziemy mogli udostępniać internet z jednego urządzenia na drugim jeżeli na którymś z tych urządzeń nie będziemy mieli połączenia z siecią WiFi

image

image

image

3. Smartfon/Tablet + Laptop.

Jako że Galaxy Booki nie są oficjalnie dystrybuowane w naszym kraju, skupimy się na ekosystemie pomiędzy smartfonem Galaxy (na tablecie powinno być podobnie) a laptopem z systemem Windows.

Teoretycznie bez komputera GalaxyBook współpraca pomiędzy naszym smartfonem Galaxy i laptopem z systemem Windows wydaje się niemożliwa bądź skomplikowana, lecz jak się okazuje, wcale tak nie jest.

A więc w zakładce „Podłączone urządzenia” oraz w aplikacji „Twój telefon” w systemie Windows możemy łączyć nasz smartfon Galaxy z naszym komputerem. Dzięki takiemu połączeniu (bez problemów z automatycznym łączeniem urządzeń) możemy:

• Wyświetlać na laptopie zdjęcia z naszego telefonu.
  • możemy odczytywać powiadomienia jak i odpisywać na nie.
  • możemy otwierać apkijacje z telefonu na laptopie z pomocą smartview.

Niestety sama w sobie Galeria Samsunga dostępna w sklepie Microsoft, funkcja Quick Share czy też przerzucanie rzeczy ze smartfona Galaxy na laptopa działają jedynie na laptopie Galaxy Book, aczkolwiek bez samego Galaxy Booka wciąż możemy zbudować podstawowy ekosystem Galaxy nawet z laptopem od innego producenta.

Zaś aby mieć pełny dostęp do telefonu, wystarczy uruchomić na telefonie tryb DeX.

Co ważniejsze, tutaj nie potrzebujemy ciągle czegoś ustawiać, wystarczy raz to zrobić i możemy korzystać bez problemów ze wszystkich urządzeń.

4. Uwaga!!

Jednym z minusów jest to, że nie wszystkie smartfony Galaxy posiadają zakładki z podłączonymi urządzeniami, przez co aby np. połączyć Schowek, musimy używać aplikacji Samsung Flow, a Łącze do Windows będzie okrojone z kilku funkcji. Podobnie będzie z połączeniami na innych urządzeniach, jak i kilkoma innymi funkcjami, których nie będziemy mieli dostępnych w niektórych smartfonach, np. ja w Galaxy A21s nie posiadałem zakładki „Podłączone urządzenia”, zaś na Galaxy S23 Ultra i Tabie S6 Lite już ją posiadam.

image

5. Chmura ( Samsung Cloud + One drive )

Dosyć często aby łatwo przenosić/odzyskać dane potrzebujemy chmury. Najlepiej aby była, to domyślna chmura od producenta bądź chmura przez niego zatwierdzona.

Tutaj właśnie wkracza chmura Samsung Cloud, która jako domyślna chmura w urządzeniu pomaga nam synchronizować oraz kopiować dane takie jak:

• Hasła i dane z Samsung Pass
  • Strony oraz Zakładki z przeglądarki Samsung Internet
  • Wi-Fi
  • Kontakty
  • Dane z Kalendarza
  • Bluetooth

Oprócz tego samą w sobie galerię możemy synchronizować pomiędzy urządzeniami (w moim przypadku pomiędzy smartfonem oraz tabletem) z pomocą OneDrive, gdzie specjalnie dla urządzeń Galaxy można synchronizować zdjęcia z galerii w chmurze OneDrive (np. ja w OneDrive posiadam prawie 30 GB danych ze zdjęć i filmów, oczywiście w pakiecie premium do 100 GB miejsca w chmurze). Oczywiście nie będę oszukiwał, że te 5 GB danych z podstawowego pakietu są zbyt małą pamięcią, aby realnie móc synchronizować całą galerię z obydwu urządzeń. Na całe szczęście pakiet 100 GB miejsca w chmurze kosztuje jedynie 5,99 zł miesięcznie, co wydaje się być uczciwą ceną jak za synchronizację danych. Oczywiście dla osób mających większe wymagania co do pamięci w chmurze, jest także pakiet 1 TB danych w chmurze oraz 6 TB dla całej rodziny w sytuacji, w której chcielibyśmy sobie założyć chmurę rodzinną.

image

image

6. Podsumowanie

Sam jako użytkownik takowego ekosystemu mogę stwierdzić, że realnie jest on bardzo dobry ale co ważniejsze jest on dobrze dopasowany. Współpraca samsunga z Microsoft także przynosi pozytywne efekty i póki co nie miałem z nią jakiś większych problemów. Zaś sam ekosystem na mobilnych urządzeniach Galaxy jest wręcz idealny.

Jedyne co mi przeszkadza w samym ekosystemie, to brak tej równej możliwości używania ekosystemu na wszystkich urządzeniach Galaxy. Dobrze wiem, że serie typu A czy M są swego rodzaju pójściem na kompromis ale jeśli chcemy aby producent otrzymywał pozytywne opinie wśród konkurencyjnych ekosystemów, to lepiej aby w takowych seriach podchodzono równo w kwestiach ekosystemu.

Kolejna już taka no drobna rzecz dotycząca chmury. O ile ja wiem, że Samsung współpracuje z Microsoftem w kwestii chmury, tak też myślę, że w Samsung Cloud troszkę wygodniej by mi się jednak korzystałoby z synchronizacji zdjęć, gdyż przez to samo w sobie ustawianie chmury po raz pierwszy troszeczkę mi zajęło. Oczywiście wciąż korzystanie z OneDrive nie sprawia mi jakiś większych problemów a jeśli ta marginalnie mniejsza wygoda ma rozwijać sam w sobie ekosystem na urządzeniach Galaxy, to warto jednak się do tego przyzwyczaić i czekać na kolejne owoce współpracy Samsunga z Microsoft. W skrócie samsung zrobił naprawdę bardzo dobrą robotę i myślę, że naprawdę trudno by było się jakoś mocniej przyczepić do tego ekosystemu jeśli posiadamy odpowiednie urządzenia. Teraz tylko wystarczy poczekać na działania Samsunga co do urządzeń z średniej półki cenowej.

7 Odpowiedzi
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Bardzo obszerny i przydanty opis dla wielu użytkowników. 🙂

Działaj dalej 🫡
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Dziękuje😀
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@FG_Test23, Ciekawy i przydatny artykuł. Dodałem go do naszego forumowego spisu poradników i artykułów.

https://eu.community.samsung.com/t5/witaj-na-forum/spis-poradnik%C3%B3w-i-artyku%C5%82%C3%B3w-dost%C...

FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Dziękuję, mam nadzieję, że ten artykuł będzie mógł komuś kiedyś posłużyć w budowie ekosystemu 😀
Skyler7799
Voyager
Opcje
Witam ponownie! (Jeśli owy post powstał już to proszę mnie o nakierowanie) zastanawiał mnie fakt jakie korzyści płyną Jeśli druga osoba lub wiele znajomych osób posiada telefon galaxy jakie to daje udogodnienia oraz dodatkowe funkcjonalności oraz płynące korzyści. Chętnie poczytam wasze komentarze na ten temat, chodzi coś tego typu, że widzimy odrazu kto korzysta z samsung health, możemy błyskawicznie udostępniać pliki przez quick share czy nawet udostępniać album (chociaż nie wiem jak to działa) czy jeszcze za czasów przed spotify jam używało się samsung music share aby kontrolować odtwarzaną muzykę ze znajomymi, niby się zna ten system parę ładnych lat a wciąż odkrywam nowe fajerwerki 😅
0 Like
FG_Test23
Black Belt 
Opcje
Powstały 2 posty, jeden lekko porusza, a drugi jeśli my mamy, ale nie będę przekierowywać tylko podam linki, a teraz poruszę temat.
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/quick-share-krótka-opinia-mini-poradnik/td-p/...
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-usługi/jak-budować-i-co-daje-posiadanie-ekosystemu-g...

Ogólnie jest sporo plusów jeśli nasi znajomi posiadają urządzenia Galaxy i stety czy niestety wiem, to z własnego doświadczenia.

1. QuickShare, czyli Szybkie i bezstratne udostępnianianie. Jeśli robimy zdjęcia 48/50/64/200MP, to. Tylko przez QuickShare, to dawać bo Innaczej jakość poleci na łeb.

Limit do 5GB, więc można sporo przesłać. Nawet Filmy a 4K można, więc jest opcja. Szybko udostępniasz i masz.

2. Samsung Notes. Wielokrotnie wysyłałem/wysyłam ludziom notatki z lekcji/wykładów ( zwał jak zwał ) I kiedy innym się nie chce notować, to ja muszę bo jako jedyny nie śpię Kiedy inni mówią 😥. Wysyłam pliki w notatkach Samsung bo tam notuje i dzisiaj kolega z IPada i IPhone nie mógł ich otworzyć bo format nie daje możliwości otwarcia w innych notatkach, w PDFie można, ale np. Znajomej wysłałem w Samsung Notes i mogła sobie normalnie otworzyć tam, a i dla niej wygodniejsze. Można też tworzyć tzw. Wspólna notatkę gdzie ty, jak i druga osoba możecie sobie to wszystko wysyłać.

3. Lokalizowanie urządzeń

Jeśli masz znajomych z urządzenimi Galaxy, to możesz ich dodać aby mogli mieć podgląd do lokalizacji danego urządzenia, a to się przydaje jeśli je zgubisz, a on może je znaleźć.

4. Wiadomości Samsung.

Tutaj znowu poruszę temat kolegi z Applem. Wysyłam mu emotki z AR Emoji na Wiadomości, a on mi z IMessage i nikt ich nie widzi bo urządzenia są inne. Jeśli druga osoba ma urządzenia Galaxy, to to bezproblemowo przechodzi.

5. Jeśli mamy znajomego z Galaxy Watchem/Gearem, to możemy tworzyć wspólne wyzwania w Samsung Health, ja stworzyłem i przegrałem 🤣.

6. Jeśli znajomy ma jakiś głośniki, załóżmy Soundabrek od Samsunga, to z Music Share można to udostępniać i możesz kontrolować jego/jej głośniki.

To takie, jakie ja znalazłem. Dużo ich nie ma, ale też są przydatne. Bardziej takie osobne funkcje są lepsze, ale QuickShare się przydaje. Dzisiaj chciałem projekt przesłać pewnej osobie i no cóż będzie trzeba drogą mailową bo QuickShare nie ma na pokładzie 😢
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@FG_Test23  bardzo dobrze podsumowane ogólnie bardzo dobra współpraca urządzeń🙂