Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Zabezpieczanie danych za pomocą aplikacji Mój Sejf

(Temat utworzony: 07-07-2018 01:01 PM)
84344 Wyświetlenia
Damian K
Hotshot
Opcje

Witajcie :smiling-face:

Dziś chcę Wam w skrócie opisać działanie aplikacji Mój Sejf. Jest to następca usługi myKnox, która została wygaszona w grudniu zeszłego roku. W niektórych telefonach funkcja ta może być podpisana jako Bezpieczny Folder.

Aplikacja ta pozwala na zabezpieczenie wielu rzeczy, takich jak prywatne pliki, aplikacje, kontakty, zdjęcia, wpisy kalendarza i inne.

Widok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracjiWidok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracji

Bardzo ważne jest to, że aplikacje przeniesione do Sejfu są tam jako oddzielne, niezależne instancje. W związku z tym, dane utworzone w Sejfie bądź przeniesione do niego, nie będą dostępne poza nim.

Jako przykład mogę podać zdjęcia. Gdy uruchomisz aplikację aparatu z poziomu Sejfu, wszelkie zdjęcia zrobione w ten sposób będą widoczne jedynie z poziomu Galerii w Sejfie. Tak samo dzieje się na przykład w przypadku kontaktów.

Ekran kontaktów poza SejfemEkran kontaktów poza SejfemEkran aplikacji Kontakty w sejfieEkran aplikacji Kontakty w sejfieDodawanie kontaktu z poziomu sejfuDodawanie kontaktu z poziomu sejfuWidok po dodaniu kontaktuWidok po dodaniu kontaktu

Analogicznie, jeżeli zabezpieczysz wiadomości e-mail za pomocą Sejfu, nie będą one wyświetlane nigdzie indziej.

Sama aplikacja może być zabezpieczona za pomocą standardowych blokad – PINu, wzoru bądź hasła.

Pliki przenoszone do sejfu można przenieść całkowicie lub wykonać ich kopię, tak by zachować również tę niezabezpieczoną wersję przenoszonego pliku.

Screenshot_20180707-110736_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-110750_Secure Folder.jpg

Aplikacja Mój Sejf posiada swoje własne ustawienia, dotyczące głównie dostępu do aplikacji i treści wewnątrz niej. Poniżej kilka screenów z ustawień aplikacji. Są dość zrozumiałe, jeżeli natomiast któraś opcja budzi Wasze wątpliwości, zachęcam do dyskusji. :smiling-face:

Screenshot_20180707-105304_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105327_Settings.jpgScreenshot_20180707-105336_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105343_Secure Folder.jpg

Czy zabezpieczacie swoje dane za pomocą tej aplikacji? Czy ta funkcja jest dla Was przydatna? Dajcie znać w tym wątku.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
Przejdź do rozwiązania
497 Odpowiedzi
ukash
Pathfinder
Opcje
Jest tylko Znajdź moje urządzenie, nieaktywne.
0 Like
Melodos
Pathfinder
Opcje
Na oko wszystko jest w porządku. W „gołym” Androidzie jest „profil służbowy”, a w Androidzie zaadaptowanym przez Samsunga jego ulepszonym odpowiednikiem (w pewnym sensie) jest Sejf. Stąd niekiedy pojawia się w systemie pojęcie „profilu służbowego”. W służbowych telefonach Sejf jest pod kontrolą zarządzającego z organizacji, w prywatnych jest pod kontrolą częściowo systemu, częściowo użytkownika. W telefonie służbowym to zarządca z organizacji mógłby zdalnie ustawić jakie aplikacje mają mieć jakie uprawnienia. W przypadku telefonu prywatnego ustawiasz to Ty z wyjątkami dotyczącymi prawidłowego działania systemu. Stąd np. nie można zabrać aplikacji „mój Sejf” uprawnień do plików, bo Sejf wymaga tego uprawnienia do poprawnego funkcjonowania.

A aplikacji jest więcej niż skrótów, bo oprócz zwykłych aplikacji są też aplikacje systemowe oraz moduły wywoływane pośrednio, np „edytor zdjęć” – jest on wywoływany zawsze z Galerii, choć formalnie stanowi oddzielną aplikację.
ukash
Pathfinder
Opcje
Ok. Kumam. Dzięki.
Dziwnie trochę jest to rozwiązane, że przy instalacji mojego sejfu projektanci od razu zakłozyli że potrzebujemy dublować pół systemu, przekłada się to na to, że system zajmuje 25GB, tyle co Windows 10 😆 Powionno to być zrobione zgodnie ze sztuką programowania- możliwość zastosowania automatu- ustawienia ekspresowe i ręczne zaawansowane gdzie na bierzaco wyświtlają się monity o przyznanie uprawnień czy monity o dodanie aplikacji do prawidłowego działania. To mylące nazewnictwo w którym przewija się naprzemiennie to Mój Sejf i Profil Służbowy i tajemnicza Moja Organizacja- nie pomaga. Domyslam się że z reguły użytkownicy nie dokopują się do takich opcji, ale skad czlowiek ma wiedziec że informacja w której widnieje: Odinstaluj Profil służbowy skutkuje odinstalowaniem Mój Sejf?
Do posta dodane są dwa filmiki, jednak coś nie pykło i nie widać ich w poście. Poniżej te filmiki wgrane na zewnętrzny hosting.

1:
https://streamable.com/jrhy5g

2: https://streamable.com/7f7gt2
0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@ukash, filmiki są już widoczne.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

PatrykF
Expert
Opcje

@ukash Cóż - system android ma swego rodzaju ograniczenia, których obejście jest albo niemożliwe, albo wymaga kombinatoryki. Aby zapewnić działanie wszystkich możliwych aplikacji w formie oddzielnego konta, potrzebna jest ich duplikacja, ponieważ nikt w zasadzie nie tworzy aplikacji na telefon z myślą o tym, aby był na nim dostęp z wielu kont. Rozwiązanie być może dziwne, ale biorąc pod uwagę alternatywy - czyli generalny brak możliwości utworzenia oddzielnych, prywatnych profili - jest moim zdaniem zrozumiałe.

Z tego co widzę, odinstalowanie profilu służbowego jest w zasadzie jednoznaczne z usunięciem także danych z Mój Sejf. W razie czego to jest jeszcze jedna opcja, umożliwiająca usunięcie "Mojego Sejfu" i przywrócenie wszystkich danych od razu do pamięci telefonu:

Mój Sejf > 3 kropki > Ustawienia > Więcej ustawień > Odinstaluj

Portalnet
Pathfinder
Opcje

Czy instalując w sejfie aplikacje bankowe, fb lub inne - będę miał z nich powiadomienia na ekranie blokady ( np o przychodzącymi przelewie, wiadomości na fb itp) gdy sejf będzie zamknięty ?

0 Like
upomati
First Poster
Opcje
Problem rozbiega się o opcje "Mój sejf", nie ma go na owym modelu i nie wiem dlaczego tak, iż smartfon ma najnowszego androida a moja mama na starej j3 z androidem 9 posiada "mój sejf ". Mógłbym ktoś odpowiedzieć na ten problem bo nie wiem o co chodzi.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Aplikacje Mój Sejf posiada tylko A13 5G jeśli jest to ten model, to ta opcja znajduje się w Ustawieniach - Biometria i zabezpieczenia.
PatrykF
Expert
Opcje

@Portalnet Możesz włączyć i wyłączyć widoczność powiadomień, oraz widoczność treści powiadomień:

Mój sejf > 3 kropki > Ustawienia > Powiadomienia i dane > Pokazuj zawartość/Powiadomienia aplikacji.

0 Like
Allpri
Apprentice
Opcje
Nie wiem co się stało. Mam samsunga s21 ultra do tej pory nie miałam żadnego problemu z moim sejfem ale ostatnio w ogóle nie działa. Jestem w stanie wpisać kod zabezpieczający i wtedy wyrzuca mnie z apki. Ostatnio robiłam też aktualizację jak coś. Co mogę zrobić?