07-07-2018 01:01 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 11:01 PM przez EwaK
Witajcie
Dziś chcę Wam w skrócie opisać działanie aplikacji Mój Sejf. Jest to następca usługi myKnox, która została wygaszona w grudniu zeszłego roku. W niektórych telefonach funkcja ta może być podpisana jako Bezpieczny Folder.
Aplikacja ta pozwala na zabezpieczenie wielu rzeczy, takich jak prywatne pliki, aplikacje, kontakty, zdjęcia, wpisy kalendarza i inne.
Widok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracji
Bardzo ważne jest to, że aplikacje przeniesione do Sejfu są tam jako oddzielne, niezależne instancje. W związku z tym, dane utworzone w Sejfie bądź przeniesione do niego, nie będą dostępne poza nim.
Jako przykład mogę podać zdjęcia. Gdy uruchomisz aplikację aparatu z poziomu Sejfu, wszelkie zdjęcia zrobione w ten sposób będą widoczne jedynie z poziomu Galerii w Sejfie. Tak samo dzieje się na przykład w przypadku kontaktów.
Ekran kontaktów poza Sejfem
Ekran aplikacji Kontakty w sejfie
Dodawanie kontaktu z poziomu sejfu
Widok po dodaniu kontaktu
Analogicznie, jeżeli zabezpieczysz wiadomości e-mail za pomocą Sejfu, nie będą one wyświetlane nigdzie indziej.
Sama aplikacja może być zabezpieczona za pomocą standardowych blokad – PINu, wzoru bądź hasła.
Pliki przenoszone do sejfu można przenieść całkowicie lub wykonać ich kopię, tak by zachować również tę niezabezpieczoną wersję przenoszonego pliku.
Aplikacja Mój Sejf posiada swoje własne ustawienia, dotyczące głównie dostępu do aplikacji i treści wewnątrz niej. Poniżej kilka screenów z ustawień aplikacji. Są dość zrozumiałe, jeżeli natomiast któraś opcja budzi Wasze wątpliwości, zachęcam do dyskusji.
Czy zabezpieczacie swoje dane za pomocą tej aplikacji? Czy ta funkcja jest dla Was przydatna? Dajcie znać w tym wątku.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
06-02-2022 01:15 AM
06-02-2022 01:22 AM
06-02-2022 01:28 AM
06-02-2022 01:37 AM
06-02-2022 07:17 AM
@Kacper2 @Wicia2115 cześć
Chyba w tej sprawie trzeba będzie się kontaktować z infolinią czy jest szansa odblokować w taki sposób aby nie stracić danych.
06-02-2022 07:17 PM
Witam
Byłem zmuszony wykonać przywrócenie ustawień fabrycznych w telefonie. Zrobiłem kopie zapasowa na samsung cloud i na koncie Google. Ale niestety nie utworzono kopii zapasowej mojego sejfu. Przed wykonaniem przywracania ustawień fabrycznych zgrałem całą zawartość telefonu na komputer. Czy jest jakaś możliwość odzyskania danych sejfu z tego co zgrałem na komputer ?
06-02-2022 07:21 PM — edytowano 06-02-2022 07:28 PM
06-02-2022 07:26 PM
@wojtaz84 Jeśli nie zrobiłeś kopi zapasowej w aplikacji Mój sejf, to tych danych już nie odzyskasz. Jeśli była włączona automatyczna kopia zapasowa w aplikacji Mój sejf to dane odzyskasz. Aby sprawdzić czy dane kopia została zrobiona przejdź do: Mój sejf -> Trzy kropki -> Ustawienia -> Kopia zapasowa i odzyskiwanie -> Przywróć.
06-02-2022 07:31 PM
06-02-2022 07:32 PM
@wojtaz84 Niestety nie.