Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Zabezpieczanie danych za pomocą aplikacji Mój Sejf

(Temat utworzony: 07-07-2018 01:01 PM)
84308 Wyświetlenia
Damian K
Hotshot
Opcje

Witajcie :smiling-face:

Dziś chcę Wam w skrócie opisać działanie aplikacji Mój Sejf. Jest to następca usługi myKnox, która została wygaszona w grudniu zeszłego roku. W niektórych telefonach funkcja ta może być podpisana jako Bezpieczny Folder.

Aplikacja ta pozwala na zabezpieczenie wielu rzeczy, takich jak prywatne pliki, aplikacje, kontakty, zdjęcia, wpisy kalendarza i inne.

Widok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracjiWidok aplikacji Mój Sejf po pierwszej konfiguracji

Bardzo ważne jest to, że aplikacje przeniesione do Sejfu są tam jako oddzielne, niezależne instancje. W związku z tym, dane utworzone w Sejfie bądź przeniesione do niego, nie będą dostępne poza nim.

Jako przykład mogę podać zdjęcia. Gdy uruchomisz aplikację aparatu z poziomu Sejfu, wszelkie zdjęcia zrobione w ten sposób będą widoczne jedynie z poziomu Galerii w Sejfie. Tak samo dzieje się na przykład w przypadku kontaktów.

Ekran kontaktów poza SejfemEkran kontaktów poza SejfemEkran aplikacji Kontakty w sejfieEkran aplikacji Kontakty w sejfieDodawanie kontaktu z poziomu sejfuDodawanie kontaktu z poziomu sejfuWidok po dodaniu kontaktuWidok po dodaniu kontaktu

Analogicznie, jeżeli zabezpieczysz wiadomości e-mail za pomocą Sejfu, nie będą one wyświetlane nigdzie indziej.

Sama aplikacja może być zabezpieczona za pomocą standardowych blokad – PINu, wzoru bądź hasła.

Pliki przenoszone do sejfu można przenieść całkowicie lub wykonać ich kopię, tak by zachować również tę niezabezpieczoną wersję przenoszonego pliku.

Screenshot_20180707-110736_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-110750_Secure Folder.jpg

Aplikacja Mój Sejf posiada swoje własne ustawienia, dotyczące głównie dostępu do aplikacji i treści wewnątrz niej. Poniżej kilka screenów z ustawień aplikacji. Są dość zrozumiałe, jeżeli natomiast któraś opcja budzi Wasze wątpliwości, zachęcam do dyskusji. :smiling-face:

Screenshot_20180707-105304_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105327_Settings.jpgScreenshot_20180707-105336_Secure Folder.jpgScreenshot_20180707-105343_Secure Folder.jpg

Czy zabezpieczacie swoje dane za pomocą tej aplikacji? Czy ta funkcja jest dla Was przydatna? Dajcie znać w tym wątku.

Doceniaj i bądź doceniany.Doceniaj innych klikając przycisk like lub zaakceptuj jako rozwiązanie.
Społeczność w Twoim telefonie. Przeglądaj Społeczność wygodnie w aplikacji Samsung Members.
Przejdź do rozwiązania
497 Odpowiedzi
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Powinnaś się zalogować takim kontem jak tam pisze pieskiwiki. Takie masz konto Samsung account?
Wicia2115
Student
Opcje
tak
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Proszę bardzo. Mam nadzieję że wszystko będzie pomyślenie i nie stracisz sobie zdjęć.
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
To trochę dziwne ze nie możesz się nim zalogować
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Kacper2 @Wicia2115  cześć 

Chyba w tej sprawie trzeba będzie się  kontaktować z infolinią czy jest szansa odblokować w taki sposób aby nie stracić danych.

wojtaz84
Apprentice
Opcje

Witam 

Byłem zmuszony wykonać przywrócenie ustawień fabrycznych w telefonie. Zrobiłem kopie zapasowa na samsung cloud i na koncie Google.  Ale niestety nie utworzono kopii zapasowej mojego sejfu. Przed wykonaniem przywracania ustawień fabrycznych zgrałem całą zawartość telefonu na komputer. Czy jest jakaś możliwość odzyskania danych  sejfu z tego co zgrałem na komputer ?

_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
@wojtaz84 Witam. Zeby zrobić i przywrócić kopie zapasową z aplikacji Mój Sejf trzeba to zrobić tylko z poziomu aplikacji Mój SejfScreenshot_20220206-192204_Secure Folder.jpg
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wojtaz84 Jeśli nie zrobiłeś kopi zapasowej w aplikacji Mój sejf, to tych danych już nie odzyskasz. Jeśli była włączona automatyczna kopia zapasowa w aplikacji Mój sejf to dane odzyskasz. Aby sprawdzić czy dane kopia została zrobiona przejdź do: Mój sejf -> Trzy kropki -> Ustawienia -> Kopia zapasowa i odzyskiwanie -> Przywróć.   

wojtaz84
Apprentice
Opcje
Nie była zrobiona kopii danych w sejfie. Myślałem że jak robię kopię zapasową to wszystko się zrobi a nie że trzeba wszystko osobno robić. Czyli z tych danych co zgrałem na komputer nie da rady tego odzyskać?
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@wojtaz84 Niestety nie.