Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Widget Smart. Do czego służy, jak korzystać?

(Temat utworzony: 19-03-2022 01:23 PM)
2701 Wyświetlenia
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Samsung wprowadził niewielką aktualizację wersji One UI – własnej nakładki systemowej. Obecnie nakładka w najnowszych modelach występuje w wersji 4.1. I chociaż One UI 4.1 jest oparty na systemie Android 12, podobnie jak One UI 4.0, to wprowadza subtelne zmiany w interfejsie użytkownika oraz kilka nowych funkcji. Jedną z tych, które mogą Was zainteresować jest Widget Smart.

Funkcja inteligentnych widżetów umożliwia nam korzystanie z wielu widżetów w jednym miejscu na ekranie głównym bez marnowania jego przestrzeni. Oznacza to, że możemy dodać różne widżety o tym samym rozmiarze do wspólnego okna i uzyskać do nich dostęp, przesuwając palcem w lewo lub w prawo. „Wadą” tej funkcji jest tylko to, że w oknie widżetów można grupować tylko widżety podobnej wielkości.

Jak dodać okno inteligentnych widżetów?

Krok 1: Naciśnij i przytrzymaj ekran główny i kliknij ikonę Widgety u dołu ekranu.

Krok 2: Teraz kliknij Widget Smaty i wybierz interesujący rozmiar widżetu. Kliknij Dodaj, aby umieścić widżet na ekranie głównym.

Krok 3: Teraz już można przesuwać palcem w lewo lub w prawo na oknie smart widżeta, aby przełączać się między wieloma widżetami.

1.jpg

Jak edytować inteligentne widżety?

Krok 1: Na ekranie głównym naciśnij i przytrzymaj okno smart widżeta, który chcesz edytować.

Krok 2: Teraz kliknij Ustawienia [zębatka] w wyskakującym menu, aby edytować widżet.

Krok 3: Pojawi się nam lista widżetów aktualnie zgrupowanych w Smart Widget. Dłuższe naciśnięcie i przytrzymanie pozycji z listy pozwala na zmianę kolejność lub usunięcie dowolnego widżetu.

Krok 4: Aby dodać nowy widżet do grupy, kliknij Dodanie widgetu i wybierz widżet, który Cię interesuje.

2.jpg

Inteligentne widżety posiadają opcję automatycznego obracania, aby pokazać najistotniejsze informacje. Ta funkcja w zależności od ustawień może być domyślnie włączona, ale można ją wyłączyć, jeśli nie podoba się nam jej zachowanie.

Ważną opcją jest to, że możemy zmienić wygląd i działanie każdego widżetu z osobna przytrzymując widżet i klikając opcję Bieżące ustawienia widżetu. Można wybrać kolor tła, poziom przezroczystości oraz włączyć lub wyłączyć dopasowanie do trybu ciemnego.

3.jpg

One UI 4.1 do niedawna był ograniczony do kilku najnowszych modeli. Jednak Samsung właśnie rozpoczął aktualizację pozostałych, starszych urządzeń, co pozwoli na korzystanie z powyższej funkcjonalności na większej liczbie telefonów i tabletów.

źródło: www.watchfaces.art

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
19 Odpowiedzi
Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
Bardzo ciekawe rozwiązanie, a ja właśnie czekałem na coś takiego. Szkoda, że Android 12 na Galaxy A12 dopiero w lipcu. Chociaż myślę, że warto czekać 😄
0 Like
Erni1337
Apprentice
Opcje
Dzień dobry, czy opcja Smart Widget jest dostępna na telefonach Galaxy Fold 3 z One Ui 4.1 a jeśli nie to czy będzie dodana w przyszłości ?
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, tak taka funkcja powinna być dostępna z One Ui 4.I również na Z Fold 3
Erni1337
Apprentice
Opcje
Dziękuję za odpowiedź
0 Like
Erni1337
Apprentice
Opcje
Jakieś pomysły dlaczego pomimo aktualizacji do One Ui 4.1 owa opcja nie pojawia się na Galaxy Fold 3 ? Być może jej nie udostępnili ?
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Erni1337, Wygląda na to, że Samsung nie udostępnił tej funkcji dla modeli Z Fold 3, Z Flip 3 oraz A52 5G. Nie wiadomo, jaki jest tego powód.

Neosrts
Journeyman
Opcje
Żart z ludzi. Najdroższy telefon z oferty dostaje okrojone funckje
0 Like
MarcellGalaxer
Pathfinder
Opcje
Hej, mam pytanie odnośnie nowej funkcji Smart Widgets, która miała zostać dodana w nowej aktualizacji One UI 4.1. Czy ta funkcja jest dostepna we wszystkich urzadeniach, czy tylko wybranych? Bo ja na swoim A52 z One UI 4.1 nie mam tej opcji?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
MGalaxyUser Witam. Została dodana w wybranych modelach nawet Z Flip3 jej nie dostał.