Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Stabilizacja dla zdjęć, S22 ultra

(Temat utworzony: 28-11-2022 01:06 AM)
1049 Wyświetlenia
spatricius
Journeyman
Opcje
Przy kreceniu filmu działa stabilizacja obrazu, przy zdjęciach nie. Czy można ją jakoś włączyć? Załączam przykłady ponizej.
0 Like
23 Odpowiedzi
spatricius
Journeyman
Opcje
Zdjęcia rozmazane przy ruchu obrotowym. Analogicznie kręcony film jest bez rozmazania, niestety nie mogę załączyć.20221128_005713_1000002995_1669593434.jpg20221128_005706_1000002994_1669593427.jpg
0 Like
W99
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam, no bo zdjęcia mają być statycznym obrazem. Musimy trzymać telefon nieruchomo, żeby było wyraźne, z detalami.
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Spróbuj włączyć opcję zdjęcie w ruchu. Powinno być trochę lepiej.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Zdjęcia w ruchu będą ok, jeśli fotografowany obiekt się porusza, a aparat jest nieruchomo. Tutaj jest ruch aparatem, więc żadne zdjęcie nie będzie dobre.
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Racja 😉

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
spatricius
Journeyman
Opcje
Może przykład nie był udany ale chodzi mi o to czy da się gdzieś włączyć stabilizację obrazu. Nawet przy lekkim drżeniu rąk mam problem z ostrością zdjęć.
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@spatricius Wszystkie obiektywy - poza ultraszerokokątnym - mają wbudowaną optyczną stabilizację obrazu, która powinna dać sobie spokojnie radę z drżeniem dłoni. To właśnie obiektyw ultraszerokokątny odpowiada za stabilizację wideo.

Co do zdjęć w ruchu, to w galerii zapisują się one jako bardzo krótkie wideo i później możemy wybrać która część wygląda najlepiej. Zauważyłem, że wyłączenie tej funkcji powoduje znacznie lepsze wykonywanie zdjęć pojedynczych.

Zwrócę też uwagę, że dla urządzenia to tak naprawdę obojętne, czy poruszamy się my wraz z aparatem, czy obiekt któremu chcemy zrobić zdjęcie. Dlaczego zdjęcie wychodzi jednak gorsze, gdy to my się ruszamy? Bo przy naszym ruchu dochodzi do dodatkowych drgań i stąd nieporozumienie.

spatricius
Journeyman
Opcje
Dzięki za odpowiedź. Zastanawiałem się czy jest gdzieś opcja analogiczna do "stabilizacja wideo", bo wideo jest jednak bardziej stabilne niż zdjęcia. Wychodzi na to że jak chce się zrobić zdjęcie w trudnych warunkach to najlepiej nagrać film i wyjąć z niego klatkę.
0 Like
san_derka
First Poster
Opcje
Dlaczego u mnie wyglądają zdj tak jakby były malowane akwarelami ...
0 Like