Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Smart Switch i klucz do deszyfracji.

(Temat utworzony: 09-07-2022 04:08 PM)
631 Wyświetlenia
Antaro
Student
Opcje

Cześć

Czy może mi ktoś coś wyjaśnić, bo coś mi tutaj nie gra.

W samsungu m51 mam opcje Smart Switch (utwórz kopię zapasową danych na karcie pamięci) Tylko po co? Skoro:

Po wejściu w "Konta i kopia zapasowa" > Resetowanie>  Ustawienia fabryczne >  jest napisane: Z telefonu zostaną usunięte wszystkie dane, w tym: Klucz do deszyfrowania plików na karcie pamięci. Z zaszyfrowanych plików na karcie pamięci nie będzie można skorzystać po przywróceniu w urządzeniu domyślnych ustawień fabrycznych.

Czy jedno nie przeczy drugiemu?  Po co robić kopię zapasową na karcie pamięci, skoro i tak po resecie nie będę w stanie jej odszyfrować?Screenshot_20220709-154842_Settings.jpgScreenshot_20220709-154855_Settings.jpg

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Antaro, Informacja z pierwszego zrzutu ekranu ma zastosowanie wtedy, gdy posiadamy zaszyfrowaną kartę pamięci. Po przywróceniu ustawień fabrycznych nie będziemy mogli uzyskać dostępu do danych na karcie, jeśli jej wcześniej nie odszyfrujemy. Według mnie nie ma to wpływu na kopię zapasową. Dane powinieneś móc przywrócić z kopii zapasowej nawet po resecie fabrycznych telefonu.

Szyfrowanie karty SD w Samsung Galaxy S8 i S8+
https://www.samsung.com/pl/support/mobile-devices/szyfrowanie-karty-sd-w-samsung-galaxy-s8-i-s8-plus...

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

5 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Podejrzewam, że w takim wypadku kopia nie jest szyfrowana żeby użytkownik mógł z niej skorzystać po przywróceniu kopii zapasowej. Jeżeli masz wątpliwości to warto wykonać kopię na komputerze korzystając z komputerowej aplikacji Smart Switch.

Smart Switch | Aplikacje mobilne | Samsung Polska
https://www.samsung.com/pl/apps/smart-switch/

Antaro
Student
Opcje

Tak nie jest.

Kopia jest szyfrowana bo jak kliknę na moją kopię zapasową, która ma 74.1GB i znajduje sie na karcie pamięci pojawia się komunikat: Deszyfrowanie danych

292365637_3300151336883775_4710294925233521563_n.jpg

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

W takim wypadku zachęcam do zadania pytania bezpośrednio w aplikacji Samsung Members. Jeżeli potrzebujesz pilnie wykonać kopię oraz przywrócić ustawienia fabryczne to skorzystaj z komputerowej wersji aplikacji Smart Switch.

Rozwiązanie
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Antaro, Informacja z pierwszego zrzutu ekranu ma zastosowanie wtedy, gdy posiadamy zaszyfrowaną kartę pamięci. Po przywróceniu ustawień fabrycznych nie będziemy mogli uzyskać dostępu do danych na karcie, jeśli jej wcześniej nie odszyfrujemy. Według mnie nie ma to wpływu na kopię zapasową. Dane powinieneś móc przywrócić z kopii zapasowej nawet po resecie fabrycznych telefonu.

Szyfrowanie karty SD w Samsung Galaxy S8 i S8+
https://www.samsung.com/pl/support/mobile-devices/szyfrowanie-karty-sd-w-samsung-galaxy-s8-i-s8-plus...

Anonymous User
Nie dotyczy
Opcje
W aplikacji są ustawienia kopia zapasowa beż szyfrowania
0 Like