Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Health nie liczy kroków automatycznie

(Temat utworzony: 02-01-2018 05:38 PM)
31378 Wyświetlenia
Piko71
Explorer
Opcje

Po ostatnim "update" aplikacja nie liczy kroków bez wyłączenia i ponownego włączenia monitorowania kroków!

Serwis proponuje "reset" aplikacji ale to wykasuje wszystkie od dawna zbierane dane!

Czy ktoś miał ten problem i dał sobie radę bez "resetu"?

Proszę o radę.

Samsung Galaxy A3 2017, Android 7 

Piko

0 Like
18 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Jeżeli masz konto Samsung i jesteś do niego zalogowany w aplikacji S Health, to robią się kopie, które po ponownym zalogowaniu się do aplikacji zostaną zassane z chmury, oczywiście je zeli na to zezwoliłeś.
Ja nigdy nie mam z tym problemu. Gdy zdarza się mi wykonać czystą instalację, aplikacja nie ma problemu z przywróceniem całej historii. Sprawdź to.
Jeżeli wszystko będzie okej, wyczyść cache i pamięć aplikacji i otwórz ją ponownie. Niech zaczyta dane z chmury i sprawdź, czy działa poprawnie.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Piko71
Explorer
Opcje

Zrobiłem to już dwukrotnie. Wyczyściłem obie pamięci. Zamknąłem aplikację SH, i otworzyłem ją na nowo. Wpisałem dane profilu i dokonałem synchronizacji. 

Liczenie kroków działało do wieczora. Następnego dnia aplikacja nie liczyła kroków a na stronie głównej widniało zużycie kalorii (zamiast kroków) "Brak zapisu zużycia kalorii".

Po wejściu na stronę Kroki i wybraniu najpierw Wstrzymaj liczenie kroków, a potem Zacznij liczenie kroków, aplikacja liczy kroki, a na stronie głównej, pod trzema kółkami, pojawia się sylwetka buta i liczba kroków łamana przez liczbę docelową (6000).

Następnego rana sytuacja jest identyczna jak opisana wyżej.

W moim drugim Samsungu (7edge) aplikacja działa poprawnie. Usiłowałem porównać ustawienia ale wyglądają tak samo (poza wagą, wiekiem itd.).

Masz jakieś sugestie?

Z góry dziękuję za każdą próbę pomocy!

0 Like
TomekR
Pathfinder
Opcje

Cześć @Piko71

Zrobiłeś co mogłeś - wyczyściłeś dane aplikacji. Ta czynność czesto pomaga przy tego rodzaju bugach. Mówisz, że na jakiś czas zadziałało, po czym problem pojawił się znowu. Serwis może mieć rację, że może tu pomóc reset aplikacji - jednak jak wspomniałeś wiąże się to z całościową utratą danych z aplikacji. Ewentualnie poczekaj na aktualizację aplikacji Samsung Health, które wychodzą co jakiś czas - może wyeliminuje Twój problem.

0 Like
Piko71
Explorer
Opcje

@TomekR

Jeśli masz na myśli "Wymuś zatrzymanie" lub "Wyłącz" to robiłem to dwukrotnie bez rezultatu jak opisałem poprzednio.

Dzięki za twoje zainteresowanie.

Piko

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
To zrób inaczej. Usuń jej dane, odinstaluj ją i w recovery wykonaj wipe cache partition. Uruchom telefon normalnie zainstaluj i skonfiguruj ponownie aplikację i sprawdź.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Piko71
Explorer
Opcje

Szewcu72 napisał:
... i w recovery wykonaj wipe cache partition...

Oj... Może więcej szczegółów do tej części?

Dzięki za zainteresowanie.

Piko

0 Like
TomekR
Pathfinder
Opcje

@Piko71

Opcja "Wipe cache partition" czyści pamięć podeczną aplikacji - nie usuwa przy tym danych zapisanych w aplikacach - nie utracisz żadnych danych. Aby ją zrobić nalezy najpierw wejść w tryb recovery telefonu.

Aby wejść w tryb recovery:

1. Wyłączasz tel.

2. Naciskasz 3 przyciski na raz:  volume up + przycisk home + przycisk power

3. Przesuwasz się na opcję "wipe cache partition" za pomocą przycisku zmniejszania głośności (volume down), wybór zatwierdzasz przyciskiem power.

4. Przesuwasz się na opcję "Reboot system now" i zatwierdzasz przyciskiem power.

5. Telefon uruchomi się ponownie.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje
Recovery = Volume Up + Home + Power. Po tym menu poruszamy się przyciskami głośności a zatwierdzamy powerm. Wybierasz wipe cache partition, zatwierdzasz power. Po 3 sek. masz gotowe i wybierasz reboot system i to wszystko.

Piko71
Explorer
Opcje

Dziękuję wam obu za pomoc. Niestety nie mogę powiedzieć czy ta ostatnia procedura była skuteczna bo zanim ją zastosowałem przyszedł update aplikacji i zaczęła działać poprawnie 🙂 

Jeśli znowu wystąpi ten błąd to ją zastosuję i dam odpowiedź czy pomogła czy nie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!

Piko