22-01-2021 07:45 PM
Witam
Samsung Health używam w swoim S10 sporadycznie, w zasadzie tylko do pulsoksymetru (ostatnimi czasy modne, choć okoliczności niewesołe).
Niestety aplikacji nie można potem w prosty sposób całkowicie zamknąć, a przynajmniej nie widzę takiej opcji. Zaczyna uparcie pracować w tle, liczyć kroki, itp., czego akurat nie potrzebuję. Tymczasem problem załatwiam przytrzymując ikonę aplikacji, następnie -> Infor. o aplikacji -> Wymuś zatrzymanie. To chyba najszybsza i najprostsza ścieżka do zatrzymania programu. Chyba, że znacie jeszcze łatwiejsze sposoby?
Próbowałem także zrobić procedurę Bixby, tzn. przycisk, po którego naciśnięciu aplikacja była zatrzymywana. I to nawet działało, ale od pewnego czasu przestało. Mam wrażenie, że po ostatniej "małej" aktualizacji systemu, albo być może samej aplikacji SH. W każdym razie ten sposób już nie działa.
22-01-2021 08:05 PM
22-01-2021 09:09 PM
@Kacper2 napisał(a):
Możesz aplikację uśpić dzięki czemu nie będzie działać w tel.
Nie bardzo rozumiem. Może napisz co konkretnie wykonać, żeby jak najprostszym sposobem zamykać SH. Tak, żeby nie pracowała w tle. Dla "ułatwienia" dodam, że w apce nie ma opcji "Zamknij", albo "Wyjdź", przynajmniej ja nie widzę.
22-01-2021 09:22 PM
Możesz przywrócić aplikację do stanu fabrycznego czyszcząc jej dane. Aby to zrobić przejdź kolejno do: Ustawienia > Aplikacje > Samsung Health > Domyślna pamięć > Wyczyść dane. Sprawdź i daj znać czy ten sposób będzie wygodniejszy dla Ciebie.
22-01-2021 09:32 PM
Jakiego masz androida 11 czy androida 10?
22-01-2021 09:49 PM
10 na razie. Wkrótce ma być 11. A to ma jakieś znaczenie?
22-01-2021 09:50 PM
22-01-2021 09:55 PM — edytowano 22-01-2021 09:56 PM
Aby uśpić aplikację Samsung Health przejdź do: Ustawienia>Pielęgnacja urządzenia>Kliknij Bateria>Zarządzanie zasilaniem aplikacji>Uśpione Aplikacje>kliknij + Dodanie aplikacji i dodaj aplikację Samsung Health.
Pytałem się o androida ponieważ w androidzie 11 jest inna ścieżka do uśpienia aplikacji.
22-01-2021 10:33 PM
22-01-2021 10:35 PM
Dodałem do uśpionych aplikacji, ale to nic nie zmienia. Nadal po uruchomieniu Samsung Health, aplikacji nie można potem w jakiś łatwy sposób zatrzymać. SH wciąż jest w tle, liczy kroki, a na pasku powiadomień widać tą biegnącą niunię z kucykiem 😉
Oprócz sposobu który sam podałem w 1-szym poście topicu (wiem, że można także można wejść w ustawienia systemu, tam wyszukać aplikację -> następnie wymusić jej zatrzymanie, ale sposób z przytrzymaniem ikonki jest chyba prostszy).
Szanowni współforumowicze, nie wiem, może niezbyt jasno się wyraziłem w pierwszym poście. Chcę tylko od czasu do czasu otworzyć Samsung Health -> wykonać jakąś operację, np. pomiar pulsoksymetrem -> następnie SH całkowicie zamknąć. Tak zamknąć, żeby uparcie nie pracowała w tle, bo mi to niepotrzebne. Generalnie umiem to zrobić (jeszcze raz odsyłam do 1-szego postu), pytałem tylko o jakiś może jeszcze prostszy sposób. Jeżeli nie ma, trudno, jakoś będę musiał z tym żyć 😉