14-10-2018 10:16 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 10:07 PM przez EwaK
Długo zastanawiałem się czy założyć nowy temat, czy zaktualizować już istniejący. Niektórzy zapewne pamiętają, że w marcu tego roku napisałem już wątek o tym, że aplikacja Samsung Flow zastąpi stary SideSync.
Wtedy temat zamieściłem w dziale Galaxy S9, a ponieważ po ostatniej aktualizacji aplikacja i usługa obsługuje więcej modeli, postanowiłem założyć nowy temat w dziale mobilnym. Dzięki temu będzie to mały tutek dla wszystkich którzy będą chcieli skorzystać z dobrodziejstw tej usługi.
Czym jest usługa Samsung Flow? Według producenta „… to aplikacja umożliwiająca bezproblemowe i bezpieczne korzystanie z połączonych urządzeń. Dzięki niej możesz uwierzytelniać swój tablet/komputer za pomocą smartfona, wzajemnie udostępniać zawartość między urządzeniami oraz synchronizować powiadomienia lub wyświetlać zawartość ze smartfona na tablecie/komputerze.
Możesz włączyć w smartfonie funkcję Routera Wi-Fi, aby utrzymać połączenie tabletu/komputera.Możesz także logować się do tabletu/komputera przy użyciu danych biometrycznych (tęczówki, odcisków palców), jeśli zarejestrujesz je w usłudze Samsung Pass.
Aplikacji Samsung Flow możesz też używać na inteligentnym zegarku Galaxy. Odblokuj tablet/komputer i zaloguj się do niego przy użyciu Samsung Gear. Jeśli używasz zegarka Gear do odblokowania tabletu/komputera, możesz także wyświetlać powiadomienia na telefonie i sprawdzać historię przepływania udostępnionej zawartości.”
To opis, a jak jest w rzeczywistości?
Ale może od początku. Aby wszystko zgrało, ważne jest aby wasze aplikacje posiadały określone wersje. Musicie wiedzieć, że na telefonie powinna znajdować się aplikacja w wersji 3.5.04 a na okienkach powinna być to wersja 3.5.10. Ważnym jest też, że musimy mieć Windows w wersji 10. W przypadku starszych wersji należy je zaktualizować. Wersję okienkową pobierzecie z Windows Store, wersję mobilną z poziomu telefonu z Samsung Apps lub z Google Play lub z poziomu komputera za pomocą linku: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.samsung.android.galaxycontinuity.
Gdyby wasz telefon nie widział aktualizacji, apkę możecie pobrać z mojej chmury: https://1drv.ms/u/s!AiMTJprUv70MsVXXChRmVPJIGnzr i w zwykły sposób ją zainstalować.
Ważna uwaga, zanim uruchomicie aplikację na telefonie, a nie korzystaliście wcześniej z żadnej blokady ekranu typu pin, znak lub biometrii, warto zrobić to teraz. Podobnie z komputerem, przed wszystkim warto dodać dodatkowy sposób logowania się do konta na komputerze, np. kod PIN.
Teraz uruchamiamy aplikację zarówno na komputerze jak i na telefonie. Całą konfigurację przeprowadzamy z poziomu komputera. Całość przebiega szybko i sprawnie, należy tylko postępować zgodnie z komunikatami wyświetlanymi na pulpitach telefonu i komputera. W czasie instalacji musicie podjąć decyzję, czy chcecie aby wasz komputer odblokowywał się po odblokowaniu telefonu. Ja wybrałem tę opcję.
Po wstępnej konfiguracji i uruchomieniu aplikacji na telefonie i komputerze ich okna powinny wyglądać tak.
A przy ponownym uruchomieniu komputera ekran logowania do waszego konta powinien wyglądać tak.
Zgodnie z ikonami do konta na komputerze możecie zalogować się używając urządzenia zewnętrznego (telefonu), standardowego hasła lub pinu. Gdy w czasie uruchamiania komputera będziecie mieli odblokowany telefon i na komputerze wyświetlicie okno logowania, po chwili wymiany informacji pomiędzy urządzeniami, wasz komputer sam zaloguje się do waszego konta. W każdym innym przypadku należy na telefonie skorzystać z ustawionej opcji odblokowania. Gdy telefon odblokuje się nastąpi zalogowanie się komputera do naszego konta.
Teraz może przejdźmy do opisu możliwości, opcji i ustawień samej aplikacji, zarówno na komputerze jak i na telefonie.
I tak. Nowością, która pojawiła się po aktualizacji jest udostępnianie schowka obu urządzeń. Zarówno na telefonie, jak i na komputerze / tablecie, w prawym górnym rogu ekranu głównego aplikacji pojawi się nowa ikona schowka. Po kliknięciu ikony włączana jest dwukierunkowa synchronizacja ze schowkiem (tylko tekst) między podłączonymi urządzeniami. Dzięki temu rozwiązaniu możemy zaznaczać tekst, np. do wklejenia w innym dokumencie i przenosić go pomiędzy urządzeniami.
Drugą i chyba najważniejszą funkcją, dzięki której możemy korzystać z pozostałych funkcjonalności jest Smart View.
Po jej aktywacji na pulpicie komputera pojawi się ekran waszego telefonu. I od tej pory zaczynają się czary. Teraz dzięki myszce lub ekranowi dotykowemu waszego komputera lub tabletu możecie w pełni sterować telefonem.
Jak wiedziecie na powyższych grafikach po sparowaniu urządzeń, w aplikacji na komputerze pojawiają się wszystkie powiadomienia które generuje telefon. Może być ich sporo, dlatego warto nad nimi zapanować. Tę czynność wykonujemy z poziomu telefonu. Na ekranie głównym Samsung Flow klikamy w trzy kropeczki, przechodzimy do Ustawień i wybieramy zakładkę „Zarządzanie powiadomieniami”.
W tym menu możemy włączyć lub wyłączy powiadomienia z określonych aplikacji, które będą odczytywane przez aplikację i przesyłane na nasz komputer.
Kolejna ikona w oknie głównym aplikacji desktopowej, to ikona związana z udostępnianiem internetu przez telefon.
Należy pamiętać, że funkcja ta nie działa w przypadku, gdy aktywne mamy opcje Smart View oraz Schowek. Gdy funkcje te są wyłączone a nasz komputer lub tablet utraci połączenie z siecią lub jesteśmy poza zasięgiem sieci domowej możemy skorzystać z udostępniania internetu z naszego telefonu. Klikając w ikonkę włączamy automatyczną konfigurację rutera na naszym telefonie. Wszystko odbywa się poza nami. Urządzenia wymieniają się informacjami i konfigurują połączenie. Po konfiguracji komputer korzysta z sieci udostępnionej przez urządzenie mobilne.
Pod trzema kropeczkami „…” znajdującymi się na końcu listy znajdziemy dodatkowe menu.
Po jego otwarciu pojawiają się nam opcje skanowania w celu wyszukania nowego urządzenia do połączenia przy użyciu aplikacji Flow, lokalizacji plików przychodzących z naszego telefonu, w tym również screenshotów – o tym później, ustawienia lokalizacji pamięci dla aplikacji desktopowej, zakładkę pozwalającą na usunięcie urządzenia mobilnego sparowanego z aplikacją oraz informacje o aplikacji i podręczne FAQ.
Na dole okna aplikacji desktopowej widzimy ikonę spinacza biurowego.
Klikając w nią mamy możliwość wskazania plików do udostępniania na urządzeniu mobilnym. Rozwiązanie bardzo przydatne, lecz na chwilę obecną nie do końca chyba przemyślane. Lepszym rozwiązaniem byłoby wskazanie folderów, z których można pobierać sobie pliki a nie konkretnych plików. Za dużo „klikania”. Mam nadzieję, że ktoś to przemyśli i w następnej aktualizacji zostanie to poprawione.
Obok zszywacza widoczne jest pole wpisywania wiadomości i przycisk „Wyślij”.
W pole możemy wklepać tekst wiadomości i teoretycznie wysłać ją. Niestety, wysłanie w chwili obecnej polega na przesłaniu tekstu do telefonu. Na komputerze możemy co najwyżej po kliknięciu w zakładkę tekstu, który pojawi się w oknie aplikacji, prawym przyciskiem myszki udostępnić tekst to wysłania przy użyciu maila. Pozostałe dwie opcje to skopiowanie lub usunięcie tekstu. Według mnie, jeżeli już mamy sparowane urządzenie mobilne, warto byłoby móc skorzystać z jego możliwości i mieć możliwość wysłania sms-a lub chociażby skorzystania z aplikacji społecznościowych. Tak jak w przypadku udostępniania plików jest cicha nadzieja, że ktoś to przemyśli i poprawi.
Teraz czas na wersję mobilną naszej aplikacji - opis jej funkcjonalności.
Okno główne jest bliźniacze z tym na komputerze. W jego środkowej części pojawiają się nam wprowadzone teksty wiadomości i lub informacje o przesłanych plikach. Na górnej belce zamiast ikon mamy informację o urządzeniu sparowanym.
Na dole okna również mamy ikonkę spinacza, czyli możliwość udostępniania plików. Działa niestety tak samo jak na komputerze, musimy wskazać konkretny plik a nie np. cały folder. ☹
Obok okno wprowadzania i wysyłania wiadomości. Tu również po wklepaniu tekstu pojawia się on w oknie głównym i dopiero po jego kliknięciu i przytrzymaniu mamy możliwość wykonania dalszych czynności, czyli skopiowania, usunięcia lub przesłania dalej. W przypadku przesyłania dalej, w odróżnieniu od wersji desktopowej mamy już całą gamę możliwości.
Na telefonie mamy dostępne wszystkie aplikacje z których korzystamy na co dzień. Ale działania te musimy wykonywać z poziomu ekranu telefonu, nie ma możliwości skorzystania z nich w opcji Smart View na komputerze. Tak przynajmniej jest gdy korzystamy z myszki. ☹
Teraz wracamy na górę, tam po kliknięciu w trzy kropki rozwija się nam menu z którego mamy dostęp do zarządzania naszymi sparowanymi urządzeniami, ustawień aplikacji, szybkiej pomocy i kontaktu z twórcą aplikacji.
W zakładce zarządzania widzimy nasze urządzenia a przy nich ikony zębatek. Gdy klikniemy w zębatkę mamy możliwość zmiany nazwy sparowanego urządzenia, wyrejestrowania go z aplikacji, ustawienia prostego odblokowania oraz skorzystania z Samsung Pass do zarządzania sposobami logowania się – biometria.
Klikając w zakładkę Ustawienia przechodzimy do ustawień aplikacji Flow na telefonie. W ustawieniach możemy zmienić lokalizację/pamięć/folder do którego przenoszone będą pliki z komputera, Zarządzanie powiadomieniami – o tym już wspomniałem na początku tutka. Włączenie lub wyłączenie funkcji routera wi-fi – o tym też już napisałem, aktywacji funkcji NFC w celu przyśpieszenia połączenia się kompatybilnymi urządzeniami oraz zakładkę z informacjami o aplikacji.
I to już chyba wszystko jeżeli chodzi o konfigurację aplikacji.
Teraz warto napisać coś o funkcjach z których będziemy korzystać.
Nie jest ich dużo, ale zawsze coś.
Najważniejsza, o czym już wspomniałem, to Smart View, czyli wyświetlanie pulpitu naszego telefonu na ekranie komputera i możliwość obsługi go przy użyciu myszki lub ekranu dotykowego. Warto zatem przedstawić ten ekran.
Jak widać poza w pełni obsługiwanym pulpitem naszego smartfona mam nad nim cztery ikony. Do czego służą? Już wyjaśniam.
Pod zębatka kryją się ustawienia rozdzielczości w jakiej ma być wyświetlany pulpit naszego telefonu.
Dzięki temu ustawieniu możemy dostosować sposób wyświetlania pulpitu i reakcji na przewijane do mocy naszego komputera.
Kolejna ikona „nakładające się na siebie grafiki” odpowiada za wyłączenie/włączenie podświetlania ekranu telefonu.
Kolejna ikona „obrazek w ramkach” to przycisk do wykonywania screenshotów pulpitu naszego telefonu z całkowitym jego pominięciem. Funkcja przydatna i ułatwiająca korzystanie ze sparowanego telefonu.
Po wykonaniu zrzutu ekranu jego grafikę możemy znaleźć na komputerze w folderze Samsung Flow > Screenshot w bibliotece Obrazy/Pictures.
Na tej samej belce po prawej stronie widzimy ikonę „gwiazdki”, ta raczej chyba wszystkim kojarzy się z „ulubionymi”. I tak też działa w aplikacji.
Klikając na ikonkę pojawia się możliwość dodania ośmiu ulubionych/najczęściej używanych aplikacji. Dzięki takiemu zabiegowi mamy je pod ręką, a raczej pod myszką. 😉
A teraz to na co czekałem od pierwszych wersji aplikacji Samsung Flow, czyli swobodne przenoszenie plików między urządzeniami. Jak zostało to rozwiązane w najnowszej wersji? No cóż, nie jest źle, ale mogło być lepiej.
Jeżeli chcemy przenieść plik z telefonu na komputer, musimy niestety skorzystać z opcji udostępniania a w niej wybrać Samsung Flow. Po tym zabiegu nasz plik pojawi się w oknie głównym aplikacji desktopowej.
Stąd możemy przenieść go w dowolne miejsce na komputerze korzystają z opcji przeciągnij i puść.
Ciekawiej jest w drugą stronę. Tu działa opcja przeciągnięcia w okno główne aplikacji desktopowej, po tym zabiegu plik pojawia się na naszym telefonie w folderze aplikacji. Ja sobie ten folder umieściłem na karcie pamięci. Domyślnie pliki przenoszone są do pamięci wewnętrznej. Pisałem o możliwości zmiany lokalizacji, gdy pisałem o ustawieniach aplikacji mobilnej. Ale to nie wszystko. Korzystając z opcji Smart View wystarczy na pulpicie telefonu wyświetlanym na ekranie komputera otworzyć folder w którym chcemy aby plik znalazł się na naszym telefonie i najzwyczajniej ten plik tam przeciągamy. Działanie szybkie i przyjazne.
Teraz wrócę do powiadomień wyświetlających się w aplikacji na komputerze. Pisałem jak je ustawić, a dokładniej jak wybrać aplikacje z których te powiadomienia mają się wyświetlać. Teraz o samym wyświetlaniu. Gdy przychodzi powiadomienie, wyświetla się ono jak każde inne w systemie Windows i co ciekawe jest dostępne w Centrum Akcji naszego systemu.
Ciekawie jest, gdy dostajemy powiadomienie o smsie lub z jakiegoś komunikatora społecznościowego. W tedy w Centrum Akcji widzimy takie okno.
Gdy widzimy coś na wzór pola wpisywania oznacza to, że z poziomu komputera możemy odpowiedzieć na otrzymaną wiadomość. Klikamy na to pole, wpisujemy odpowiedź, klikamy na strzałkę i wysyłamy wiadomość do odbiorcy. A wszystko to z poziomu naszego komputera.
Działa super i przyśpiesza pracę. Przydatne narzędzie, gdy nasz telefon leży gdzieś dalej od komputera lub się ładuje. Nie odrywając się od pracy na komputerze możemy odpowiedzieć na wiadomość.
A co jeśli ktoś do nas zadzwoni? No cóż, tu już nie jest wesoło. Na chwilę obecną nie mamy możliwości odbioru połączenia. ☹
Co ciekawe korzystając ze Smart View numer możemy wybrać bez problemu. Rozmowę musimy prowadzić oczywiście z poziomu telefonu. Jakim ułatwieniem byłaby możliwość korzystania z komputera jak z zestawu głośnomówiącego.
Kolejna rzecz do przemyślenia dla programistów przed kolejną aktualizacją. 😉
I to chyba już wszystko o czym chciałem napisać jeżeli chodzi o funkcje i funkcjonalność aplikacji Samsung Flow.
Teraz może choć trochę o tym co nie działa, a przy najmniej nie zadziałało u mnie.
Zgodnie z zapowiedziami, wykorzystując opcję odblokowania systemu na komputerze poprzez odblokowanie telefonu, powinno to działać również w drugą stronę. A mianowicie, gdy odchodzę od komputera z telefonem i te tracą połączenie, przestają się widzieć, system powinien się zablokować. Powinno pojawić się okno logowania do naszego konta na komputerze, tak aby nikt nie miał do niego dostępu. W przypadku mojego systemu to nie działa. Konto nie blokuje się ☹
Kolejna rzecz która nie działa, to odblokowanie systemu przy użyciu zegarka Gear S3 Frontier. Według twórców aplikacji zegarek obsługuje tę funkcję. Jest nawet dedykowana aplikacja do pobrania z Samsung Apps. Pobrałem ją, zainstalowałem na zegarku, sparowałem go z komputerem, ale niestety. Odblokowanie systemu poprzez odblokowanie zegarka nie działa. ☹
Na chwilę obecną te niedogodności z rzucam na fakt, że posiadam okienka w wersji prerelease 18252. Całkiem możliwe, że wersji stabilnej sytemu wszystko jest ok. I tu chciałbym Was poprosić abyście sprawdzili jak to wygląda u Was.
Mam nadzieję, że udało się mi przybliżyć Wam korzyści wynikające z korzystania z Samsung Flow, a mój poradnik ułatwi Wam odnalezienie się w funkcjonalności aplikacji.
31-01-2019 08:53 PM — edytowano 31-01-2019 09:01 PM
Dzisiaj pojawiła się nowa aktualizacja aplikacji Samsung Flow dla telefonów oraz komputerów z systemem Windows 10. Wersja na telefonie posiada numer 3.7.14 a na komputerze 3.7.11. Nowością jest możliwość połączenia obu urządzeń za pomocą sieci Wi-Fi lub LAN.
Zauważyłem, że pomimo włączenia połączenia Wi-Fi aplikacja Samsung Flow i tak automatycznie włącza Bluetooth po pewnym czasie.
04-03-2019 08:24 PM
Dzisiaj pojawiła się aktualizacja aplikacji Samsung Flow na komputer do wersji 3.7.16.0. Niestety nie udało mi się znaleźć listy zmian, ale przy okazji trafiłem na stronę pomocy, gdzie znajduje się obszerna lista z najczęściej zadawanymi pytaniami.
03-05-2019 02:21 PM
Samsung dogadał się z MS? Dlaczego tylko WIN 10? Zabrali Slide Sync, a Flow tylko dla wybranych. Brawo samsung.
22-07-2023 11:12 AM
Działało bez zarzutu ale teraz nie działa. Co ciekawe z telefonu na komputer można przesłać wszystko. W drugą stronę niestety nie. Przy próbie przesłania pliku (zdjęcia) do telefonu - klikam krzyżyk i już na etapie otwierania folderu z którego chcę przesłać plik wszystko zaczyna się wykrzaczać. Co to może być ?
22-07-2023 12:42 PM