06-01-2018 12:13 PM
Mam Samsunga S8+. Z setek dostępnych motywów na smartfona Samsung , zarówno płatnych jak i damowych, w zasadzie znalazłem jeden, który mi odpowiadał a i jego chętnie bym zmodyfikowała pod swój gust. Do tego potrzebny mi edytor motywów Samsung Theme Editor. Legalne usyskanie tego programu wymaga posiadania konta Samsung, które mam ale także wystąpienia o zaproszenie do grupy Samsung Developers. Wystapiłem. Miałem otrzymać odpowiedź do 5 stycznia 2018 r. Nie było żadnej odpowiedzi. Jest informacja, że kolejne okienko składania aplikacji będzie za 3 tygodnie. Wnerwia mnie tyle ceregieli w banalnej sprawie dostępu do uzytkowania programu edytorskiego motywów na swoim telefonie na potrzeby prywatne. Samsung na twitterze polecił abym zgłosił mój problem tutaj.
06-01-2018 01:16 PM
06-01-2018 01:59 PM
Skoro nie miałem programu to nie zrobiłem więc nie przesłałem. Na innych forach są opinie, że inni producenci smarfonów nie są tak hermetyczni i nie ma problemu z możliwościami edycji motywów. Jest też informacja, że wersja Theme Edytora była dostępna bez porblemów i można było sobie wygenerowac motyw na potrzeby prywatne w trybie trialowym (30 dni aktywny) a jak się spodobał Samsungowi to wystawiał go do sklepu. Dostępne motywy w ofercie Samsunga (płatne i darmowe) wydają mi się jakby robione w kilku wzorcach i jedynie tłuczone potem masowo w różnych kolorach. Nie chcę zajmować się "zawodowo" produkcją motywów. Chcę mieć jedynie dostęp do legalnej aplikacji Samsunga (co przy tej cenie telefonu i posiadaniu konta nie powinno wymagać dodatkowych wymogów i zgód) tak jak mam do Corela czy pakietu Adoba, na której mógłym sobie zrobić motyw wg swoich upodobań skoro oferowane przez Samsunga motywy mi nie odpowiadają. Samsung stawia barierę przed użytkownikiem swego produktu w dostępie do swojej aplikacji a jednoczęśnie z każdą wersją androida zawęża możliwości zmian wizualnych w interfejsie użytkownika poprzez smartfon. Od Nokii, poprzez Sony-Ericssona (na tym telefonie bez łamania systemu mogłem dosłownie zrobić wszystko), HTC, Samsunga S2, S4 bez problemu zmieniałem sobie to co chciałem. Od S8 jest blokada na zmiany tak jakby Samsung użytkowników traktował jak imbecyli. W jedynym, który mi odpowiadał, wybranym motywie w kilku miejscach zmieniłbym tło na swoje. Oferowane przez motyw w tych miejscach tło powoduje nieczytelność właściwej informacji np. pod listą wątków wiadomości czy pod listą kontaktów. Białe tło w tym miejscach w przypadku firmowego samsungowskiego motywu mnie wnerwia. Chętnie bym zmienił także wyglad klawiatury wybierania numerów telefonicznych. I tego bez Theme Edytora legalnie nie zrobię. Samsung takim postępowaniem sam wpycha uzytkownika w piractwo.
06-01-2018 02:35 PM
06-01-2018 03:17 PM
Problem w tym, że nie dostałem ŻADENEJ odpowiedzi ani potwierdzenia więc nawet nie wiem czy mechanizm wysłania zapytania zadziałał Ja nie chcę zmienić poduszek, pasów czy hamulców a jedynie tapicerkę i lusterko na przedniej szybie albo lakier a to na parametry i bezpieczeństwo jazdy nie wpływa w żadnym stopniu. A propo "Coś się nie uda, nie zadziała i pretensje będą do prducenta telefonu że nie działa" Zamiast blokować dostęp do programu prościej jest dać do podpisu oświadczenie zgody na warunek, tak jak wielu producentów aplikacji/programów stosuje > "Za szkody wynikłe ze zmian w programie wprowadzonych przez użytkownika, producent telefonu nie odpowiada. Użytkownik robi to na swoją odpowiedzialność" , podpis i po problemie prawnym. Kto chce wejść w zawodostwo i tak będzie uparty i zostanie w końcu deweloperem a tacy "okazjonalni" jak np. ja też mogli by mieć możliwość zmian w motywie na własne potrzeby bez mozołu wspinaczki. Ja chcę zmienić tylko kilka tapet i grafik, które w poprzednich wersjach dało się zmienić poprzez opcje samego telefonu. W Androidzie 7/SamsunguS8 już się nie da. Nie chcę ingerować w nakładkę pod względem programowym, choć widzę kilka błędów programowych oraz szereg pewnych... dziwnych rozwiązań operacji, które można by było zmienić na inne wygodniejsze lub trzeba było pozostać przy sprawdzonych wygodnych rozwiązaniach stosowanych poprzednio. Czasem mam wrażenie, że zmiany wprowadzane w Samsungach to sztuka dla sztuki albo tylko tylko po to aby mieć pretekst do wypuszczenia nowego modelu w którym "rewolucyjna" zmiana w poprzedniku znika. Reasumując. Mam wystarczająco dużo pracy jako grafik komputerowy w poligrafiii i rodzajów hobby, by na potrzeby zmiany kilku tapet w telefonie raz na rok angażować się w spełnienei wymagań i procedurę aplikowania do stanowiska developera. Dzięki za zainteresowanie moim problemem. Pozdrawiam.