21-12-2024 06:49 PM — edytowano 21-12-2024 07:00 PM
Mam problem z Samsung A55 5G z routerem wifi. Korzystam z Dual Sim. Do nawiązywania połączeń i internetu korzystam tylko i wyłącznie z tej samej karty SIM. Sprawa dotyczy rozłączania urządzeń podłączonych do routera , a nie że nie ma internetu podczas rozmowy!!!.
Podczas nawiązywania rozmowy telefonicznej rozłącza wszystkie podłączone do routera wifi. Po zakończeniu rozmowy nie są wznawiane te połączenia. Żadne urządzenie nie widzi włączonego routera. Jedynym wyjściem jest wyłączenie routera w telefonie i ponowne włączenie, ale jest to bardzo uciążliwe.
Na chwilę obecną zrobiony został pełen reset telefonu, wgrane wszystkie aktualizacje, a nadal problem występuje.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
23-12-2024 01:27 PM
@tomaszzz20 Podejrzewam, że internet masz na jednej karcie, a rozmowa przychodzi na drugą. Kiedy tak jest, to telefon wyłącza kartę internetową w czasie prowadzenia rozmowy i uruchamia ją dopiero po zakończeniu rozmowy, co jednak najpewniej powoduje problem z routerem, któy nie jest w stanie przywrócić połączenia. Spróbuj z ustawieniem VoLTE na telefonie:
Ustawienia > Połaczenia > Sieci komórkowe > VoLTE.
24-12-2024 09:19 AM — edytowano 24-12-2024 09:22 AM
Patryku przecież wyraźnie jest napisane, że internet i rozmowy są na jednej karcie, a sprawa dotyczy routera. Proszę o dokładne czytanie ze zrozumieniem !!!.
VoLTE włączone włączone na obu kartach, a połączenie routera po wifi nie powinno ginąć podczas rozmowy tel.
24-12-2024 01:02 PM
@tomaszzz20 W poście podkreślasz, że korzystasz z Dual SIM. Pamiętaj, że to, że masz rozmowy ustawione na jedną kartę nie znaczy, że nie przychodzą też na drugą. A czy zauważyłeś, żeby w czasie rozmowy całkowicie padał Ci też internet, a nie tylko router WiFi? Może masz też włączone VoWiFi? Spróbuj je wyłączyć:
Aplikacja Telefon > 3 kropki u góry po prawej stronie > Ustawienia > WiFi Calling (wyłącz).
24-12-2024 01:42 PM — edytowano 24-12-2024 01:54 PM
Patryku, wiem że wiele osób na tym forum to laicy, którzy nie odróżniają LTE od 3G, ale ja do nich z pewnością nie należę... I bardzo proszę aby rozmowa przybrała charakter bardziej merytoryczny, ponieważ wiem o czym piszę i szczegółowo to mam nadzieje wyjaśniam. Napisałem DualSim aby określić dokładniej model telefonu... Wiem o tym, że nie można korzystać jednocześnie z dwóch różnych kart do nawiązywania rozmów i internetu, chyba że jest dostępna opcja dwie karty sim zawsze włączone. Niestety ale nie mam dostępnej tej opcji. Domyślam się też do czego zmierzasz, ale podczas wykonywania połączenia internet w telefonie jest, ale na podłączonym przez wifi komputerze czy tablecie już go nie ma, a po paru sekundach połączenie wifi z routerem w telefonie całkowicie znika. Gdybym korzystał jednocześnie z dwóch róznych kart sim mając jednoczesnie wyłączoną opcję "przełączania danych i kopia zapasowej połączeń" internetu bym nie miał prawda? Ale jeszcze raz podkreślam że głównym problemem jest rozłącznie routera wifi podczas rozmowy telefonicznej. A taka sytuacja nie powinna mieć miejsca ponieważ oba te rodzaje połączeń wi-fi i LTE czy 5G pracują na innych częstotliwościach prawda? Więc wina ewidentnie leży po stronie telefonu, które to połączenie zrywa, i to prawdopodobnie po stronie firmware'u. Ale niestety pomoc techniczna samsunga ewidentnie sobie nie radzi z problemem, bo jedyne to co doradzili to zresetowanie telefonu do ustawień fabrycznych i wgranie najnowszego oprogramowania w autoryzowanym serwisie. Nawet połączenie zdalne z serwisantem nic nie dało. No po prostu brawo pogratulować tylko zaradności servicedesku, bo pomoc i wiedza merytoryczna na poziomie dzieci z przedszkola.
24-12-2024 02:20 PM
@tomaszzz20 Wystarczy napisać "próbowałem, nie działa"
Z rzeczy, które mogę Ci jeszcze polecić, a czego nie wspominałeś, ze robiłeś to:
- Zrób test tylko z jedną kartą SIM.
- Skontaktuj się z operatorem - zdecydowanie za często to operatorzy mają coś wyłączonego po swojej stronie w planie taryfowym.
- Sprawdź czy ustawianie losowego/stałego MAC przy konfiguracji routera coś zmieni (niekoniecznie, ale warto sprawdzić).
- Wyłącz 5G.
- Wyłącz autorozłączanie w menu konfiguracji routera.
- Upewnij się, że przy rozmowie na pewno pojawia się informacja o rozmowie na VoLTE (byc może telefon w rzeczywistości prowadzi rozmowę przez 3G bo ta sieć jest najbardziej stabilna).
Jak to nie działa to... raczej pozostaje to co radziła Ci pomoc techniczna, ewetnaulnie jeszcze zgłoszenie błędu poprzez raport o błędach w Samsung Members.
24-12-2024 03:18 PM — edytowano 24-12-2024 03:21 PM
Patryku z jedną kartą też próbowałem nie działa, Próbowałem także z różnymi częstotliwościami i kartami różnych operatorów i też nie działa. Dzwoniłem do swojego operatora i potwierdził włączone usługi
Jeszcze raz podkreśle że problem dotyczy routera i sieci wifi, które powinny działać niezależnie od sieci GSM, a tu niestety jak się korzysta z GSM to wifi rozłącza. Tak nie powinno być tym bardziej że z innymi modelami telefonów nie ma tego problemu. Mój kolega ma identyczny model i ma identyczny problem. Dodam ponownie że podczas wykonywania połączenia nie można nawet wykryć routera z innych urządzeń poprostu przestaje nadawać, i trzeba go wyłączyć i jeszcze raz włączyć
Co do losowego/stałego MAC'a masz na myśli tą opcję w menu programisty "Nietrwała randomizacja adresów mac w sieci wi-fi"?, bo w menu routera dla "zwykłych zjadaczy chleba" tam nic nie ma jak tównież opcji autorozłączenia. Mam tylko limit danych i czasu?
28-12-2024 03:57 AM
@tomaszzz20 Obawiam się, że bez dostępu do logów systemowych nie dowiemy się co dzieje się ze sprzętem. Może być jednostkowy problem z telefonem, może być coś szerszego. Moim zdaniem, biorąc pod uwagę, że nikt więcej się nie wypowiedział, pozostaje przesłanie raportu o błędach do Samsunga. Robisz to poprzez Samsung Members > Wsparcie > Wyślij zgłoszenie > Raporty o błędach.
15-01-2025 08:18 PM
17-01-2025 12:01 PM
Ja mam ten problem od samego początku, podobnie inni użytkownicy opisują ten sam problem na innych forach