Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Procedura Android Auto

(Temat utworzony: 23-05-2025 09:58 PM)
210 Wyświetlenia
mporebski
Explorer
Opcje
Cześć, czy korzysta ktoś z Was z Procedur do automatycznego włączania lokalizacji po podłączeniu do Andorid Auto? Mój problem jest taki - procedura, która po połączeniu z AA ma włączyć lokalizację nie zawsze działa, lub też nie zawsze chce się wyłączyć. Dokładnie to działa przez jakiś czas od utworzenia, po pewnym czasie (załóżmy ok. 2 tyg.) albo nie wykrywa połączenia z AA, albo rozłączenia.
Ważne jest zarówno połączenie jak i rozłączenie, gdyż po opuszczeniu samochodu chcę wyłączyć automatycznie bluetooth i lokalizację w celu oszczędzania baterii.
Poniżej screen z obejściem tego problemu. Idealnie byłoby jednak jeśli wystarczającym warunkiem aktywacji byłoby samo AA, gdyż np. bluetooth nie włącza się natychmiastowo, więc czasami trzeba dość długo czekać na wł. lokalizacji. Czasami (bardzo rzadko) bluetooth potrafi zerwać połączenie, co sprawia że tracę nawigację podczas jazdy.
Czy mieliście podobny problem, lub ktoś chciałby zobaczyć jak to działa na własnym urządzeniu? Może są jakieś inne sposoby na automatyczne włączenie lokalizacji po wykryciu AA?
Problem obecny był zarówno na OneUI 6.1 jak i 7.0. Wygląda to tak, jakby Procedury po jakimś czasie przestawały wykrywać stan połączenia AA.

image

0 Like
8 Odpowiedzi
MarcinCho
Troubleshooter
Opcje
Korzystam ale wyłącznie do włączenia lokalizacji po podlacznie AA, bluetooth mam zawsze wlaczone bo noszę watch ultra.
0 Like
Amazigh
Black Belt 
Opcje
Serwus. Mogę tylko potwierdzić - korzystam z kilku procedur (choć nie z AA) z lokalizacją - działają zwykle z dużym opóźnieniem.
0 Like
mporebski
Explorer
Opcje
U mnie właśnie opóźnienie samych procedur nie jest problemem - wynika z późnego łączenia się bluetooth z samochodem, największy problem to brak wykrywania połączenia z AA po jakimś czasie
0 Like
Amazigh
Black Belt 
Opcje
Problem równie dobrze może być po stronie samochodu... sprawdzałeś na forum swojej marki doświadczenia innych użytkowników?
0 Like
mporebski
Explorer
Opcje
Nie sprawdzałem, ale założyłem, że to problem procedur, gdyż w powiadomieniach oraz w widoku zadań AA wyświetla się jako aktywny i połączony, czyli teoretycznie tel. wie, że działa. To było takie pytanie z ciekawości, więc jeśli nikt się nie spotkał z takim konkretnie problemem to trudno 😄
0 Like
kantek
Pathfinder
Opcje
Ta procedura może nie zadziałać bo masz sprzeczne procedury "Jeśli połączono z urządzeniem Bluetooth to włącz bluetooth"
Lepiej rozbić to na dwie procedury.
1. Jeśli połączono AA to włącz bluetooth
2. Jeśli połączono AA i włączono BL wtedy włącz lokalizację
0 Like
mporebski
Explorer
Opcje
Ta którą pokazałem właśnie działa za każdym razem - problem mam z procedurą, gdzie warunkiem uruchomienia jest TYLKO połączenie z AA - po czasie w ogóle przestaje się uruchamiać. Dodanie warunków z bluetooth i wifi rozwiązuje problem, ale sprawia, że lokalizacja późno się uruchamia (android auto w samochodzie uruchamia się szybciej, niż następuje połączenie BT z samochodem)
0 Like
kantek
Pathfinder
Opcje
Ustawienia > Aplikacje > AA wyłącz optymalizację baterii. Inne rozwiązanie to włączenie na stałe lokalizacji.
0 Like