19-04-2021 11:45 AM
I'm using Samsung Galaxy A40 with Android 11.
After upgrade to Android 11, I have got "New" notice in Messages app. When I try to open it "Chat settings" nothing happen, I see only that screen blink ones and that's it. How to resolve it?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
19-04-2021 12:33 PM
Spróbuj zainstalować aplikację Wiadomości od Google i w niej aktywuj wiadomości RCS. Następnie spróbuj ponownie aktywować RCS w aplikacji Wiadomości Samsung. Pamiętaj, że docelowo tylko jedna aplikacja może zostać skonfigurowana do obsługi tego typu wiadomości.
19-04-2021 11:50 AM
Try to clear memory of Samsung Messages application. Please find instruction in below link.
Spróbuj wyczyścić dane aplikacji Wiadomości Samsung. Instrukcja znajduje się w poniższym odnośniku.
Wskazówka - rozwiązywanie problemów z aplikacjami
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/rozwi%C4%85zywanie-najcz%C4%99st...
19-04-2021 12:12 PM
Thanks for fast reply. Unfortunately cleaning memory didn't help. I also found on the similar topic that maybe installing Carrier Service (Google app, https://r2.community.samsung.com/t5/Galaxy-A/Chat-settings-error/td-p/7685034/page/3) could help. But I can confirm that not.
Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety czyszczenie pamięci nic nie zmieniło, w podobnym temacie (link powyżej), jest film pokazujący dokładnie co się dzieje, ktoś wspomniał o aplikacji Carrier Service, że pomaga, ale jej instalacja nic nie zmieniła u mnie.
19-04-2021 12:33 PM
Spróbuj zainstalować aplikację Wiadomości od Google i w niej aktywuj wiadomości RCS. Następnie spróbuj ponownie aktywować RCS w aplikacji Wiadomości Samsung. Pamiętaj, że docelowo tylko jedna aplikacja może zostać skonfigurowana do obsługi tego typu wiadomości.
19-04-2021 12:47 PM — edytowano 19-04-2021 12:52 PM
Czy mimo zainstalowania aplikacji od Google będę mógł pozostać przy swojej aplikacji od Samsunga?
W aplikacji od Google funkcje czatu są wszystkie wyszarzone.
19-04-2021 12:55 PM
Aplikację od Google możesz w każdym momencie odinstalować. Jeżeli w tej aplikacji funkcje są wyszarzone to możliwe, że czat RCS nie jest jeszcze dostępny na Twoim telefonie przy obecnych ustawieniach operatora. Zerknij do poniższego wątku.
19-04-2021 01:03 PM
Nie wiem czy sam tego nie zepsułem, miałem taki komunikat po upgrade systemu do Android 11 ale wybrałem z tego co kojarzę pierwszą opcję i teraz to jest w jakimś zawieszeniu. A tak w ogóle bardzo przydatny artykuł.
19-04-2021 01:05 PM
U mnie wystąpił podobny problem. Po kilku godzinach samoistnie ustąpił i funkcja zaczęła prawidłowo działać. Gdyby tak się nie stało to daj znać. W międzyczasie może pojawią się podpowiedzi od pozostałych forumowiczów.
19-04-2021 01:06 PM — edytowano 19-04-2021 01:12 PM
Tzn. żebyś mnie źle nie zrozumiał, nie wiedziałem co to takiego i wybrałem "Używaj bez funkcji czatu"
Może jest to gdzieś w ustawieniach konta Google?
Dodam jeszcze inne pytanie, jak się pozbyć tej ikonki "N" w Wiadomościach, jest na to jakiś sposób?
19-04-2021 01:50 PM — edytowano 19-04-2021 01:51 PM
Miałeś rację, przeczytałem posty pod Twoim artykułem, znalazłem tam wpis z moim przypadkiem na stronie nr 4 (https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-czat-rcs-w-aplikacji-wiadomo%C...
Dopiero po wymuszeniu usługi domyślnej aplikacja Google i później po przełączeniu aplikacja Wiadomości wyświetlają komunikaty o możliwości uruchomienia funkcji czatu i weryfikacji numeru. Wreszcie udało mi się ją otworzyć i wyłączyć. No i irytująca ikonka "N" zniknęła. Dziękuję Ci za pomoc!