Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

"New" notice in Chat settings for message app after upgrade to Android 11

(Temat utworzony: 19-04-2021 11:45 AM)
653 Wyświetlenia
Sideris
Journeyman
Opcje

I'm using Samsung Galaxy A40 with Android 11.

After upgrade to Android 11, I have got "New" notice in Messages app. When I try to open it "Chat settings" nothing happen, I see only that screen blink ones and that's it. How to resolve it?

messages_chat_settings.JPG

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Spróbuj zainstalować aplikację Wiadomości od Google i w niej aktywuj wiadomości RCS. Następnie spróbuj ponownie aktywować RCS w aplikacji Wiadomości Samsung. Pamiętaj, że docelowo tylko jedna aplikacja może zostać skonfigurowana do obsługi tego typu wiadomości.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Try to clear memory of Samsung Messages application. Please find instruction in below link.

Spróbuj wyczyścić dane aplikacji Wiadomości Samsung. Instrukcja znajduje się w poniższym odnośniku.

Wskazówka - rozwiązywanie problemów z aplikacjami
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/rozwi%C4%85zywanie-najcz%C4%99st...

0 Like
Sideris
Journeyman
Opcje

Thanks for fast reply. Unfortunately cleaning memory didn't help. I also found on the similar topic that maybe installing Carrier Service (Google app, https://r2.community.samsung.com/t5/Galaxy-A/Chat-settings-error/td-p/7685034/page/3) could help. But I can confirm that not. 

Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety czyszczenie pamięci nic nie zmieniło, w podobnym temacie (link powyżej), jest film pokazujący dokładnie co się dzieje, ktoś wspomniał o aplikacji Carrier Service, że pomaga, ale jej instalacja nic nie zmieniła u mnie.

0 Like
Rozwiązanie
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Spróbuj zainstalować aplikację Wiadomości od Google i w niej aktywuj wiadomości RCS. Następnie spróbuj ponownie aktywować RCS w aplikacji Wiadomości Samsung. Pamiętaj, że docelowo tylko jedna aplikacja może zostać skonfigurowana do obsługi tego typu wiadomości.

Sideris
Journeyman
Opcje

Czy mimo zainstalowania aplikacji od Google będę mógł pozostać przy swojej aplikacji od Samsunga?

W aplikacji od Google funkcje czatu są wszystkie wyszarzone. 

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Aplikację od Google możesz w każdym momencie odinstalować. Jeżeli w tej aplikacji funkcje są wyszarzone to możliwe, że czat RCS nie jest jeszcze dostępny na Twoim telefonie przy obecnych ustawieniach operatora. Zerknij do poniższego wątku.

https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-czat-rcs-w-aplikacji-wiadomo%C...

Sideris
Journeyman
Opcje

Nie wiem czy sam tego nie zepsułem, miałem taki komunikat po upgrade systemu do Android 11 ale wybrałem z tego co kojarzę pierwszą opcję i teraz to jest w jakimś zawieszeniu. A tak w ogóle bardzo przydatny artykuł.

Sideris_0-1618830115606.png

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

U mnie wystąpił podobny problem. Po kilku godzinach samoistnie ustąpił i funkcja zaczęła prawidłowo działać. Gdyby tak się nie stało to daj znać. W międzyczasie może pojawią się podpowiedzi od pozostałych forumowiczów.

0 Like
Sideris
Journeyman
Opcje

Tzn. żebyś mnie źle nie zrozumiał, nie wiedziałem co to takiego i wybrałem "Używaj bez funkcji czatu"

Może jest to gdzieś w ustawieniach konta Google?

Dodam jeszcze inne pytanie, jak się pozbyć tej ikonki "N" w Wiadomościach, jest na to jakiś sposób?

0 Like
Sideris
Journeyman
Opcje

Miałeś rację, przeczytałem posty pod Twoim artykułem, znalazłem tam wpis z moim przypadkiem na stronie nr 4 (https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-czat-rcs-w-aplikacji-wiadomo%C...

Dopiero po wymuszeniu usługi domyślnej aplikacja Google i później po przełączeniu aplikacja Wiadomości wyświetlają komunikaty o możliwości uruchomienia funkcji czatu i weryfikacji numeru. Wreszcie udało mi się ją otworzyć i wyłączyć. No i irytująca ikonka "N" zniknęła. Dziękuję Ci za pomoc!