Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Ustawieniami czatu w Wiadomościach i rejestracja w usłudze czatu

(Temat utworzony: 08-04-2021 04:53 AM)
28907 Wyświetlenia
Manafaj
Pathfinder
Opcje
Cześć, zaktualizowalem telefon i po zakończeniu aktualizacji pokazało mi się okienko by wpisać numer telefonu. Zrobiłem to, jednak później gdy pytało o połączenia i wiadomosci przez wi-fi i sieć komórkowa i informowało o możliwych opłatach to zrezygnowałem. Zastanawiam się teraz czy wszystko jest dobrze gdyż gdy w Wiadomościach kliknę Więcej (trzy kropki) i w Ustawienia czatu to nic się nie otwiera (tak jakby pojawia się puste okno na ułamek sekundy i od razu znika). Co powinienem zrobić?

Edit: udało mi się to ruszyć zmieniając domyślna aplikacje do obsługi wiadomości. Po ponownym ustawieniu Wiadomości Samsung (tych, które były pierwotnie) gdy wejdę w Ustawienia Czatu to pokazuje mi się takie pole (zrzut ekranu). 

image 

Gdy zmienię domyślna aplikacje na te np. Wiadomosci od Google i później znowu te Samsungowe i wejdę w Ustawienia czatu to pokazuje się coś takiego (zrzut ekranu) 

image 

Po kliknięciu Start raz zapytało mnie o wpisanie numeru telefonu, raz wyskakiwalo Błąd rejestracji gdy wchodziłem w te Ustawienia, raz po prostu otworzyło się to okno z pierwszego zrzutu ekranu. Raz tez Po kliknięciu start pojawił się Błąd rejestracji natomiast później gdy wchodziłem w Ustawienia czatu to wyświetlało się to z pierwszego zrzutu ekranu. Zdarzyło się też, że po kliknięciu Start wyskoczyło Rejestracja Zakończyła się pomyślnie i później po wejściu w Ustawienia czatu ppkazywalo się to z pierwszego zrzutu ekranu.

Powinienem być zarejestrowany? Czy może zmienić domyślna aplikacje raz jeszcze i nie klikać Start? Po zarejestrowaniu się nie ma nigdzie opcji wyłączenia tego w inny sposób.

Swoja droga w tych Wiadomościach od Google tez pyta o funkcję czatu. Raz pokazuje, że jest niedostępne na tym urządzeniu a raz pyta czy włączyć. Polecacie Wiadomości Samsungowe czy też te od Google? I jak wcześniej: zarejestrować się w tej usłudze czy nie? 

0 Like
68 Odpowiedzi
Sander00
Student
Opcje
Polecam niczego nie włączać, bo to jeszcze nie działa dobrze. Gdy ktoś nie ma tego włączonego (jak ja) i wysłany mu zostanie rcs od kogoś kto ma je aktywne (jak mój kolega) to jest ryzyko, że wiadomość nie dojdzie. Miałem tak już kilka razy
0 Like
Manafaj
Pathfinder
Opcje
Mhm, a lepiej używać Wiadomości Samsung czy Wiadomości od Google jako domyślnej aplikacji? Czytalem cos, że po aktualizacji UI domyślna ma być ta od Google jednak ja musiałem ja pobrać ze sklepu Play a domyślna była ta co przed aktualizacja (mozliwe, ze to dlatego, że przy pierwszym uruchomieniu telefonu wybrałem Korzystaj bez funkcji czatu?).
0 Like
oo7oo
Explorer
Opcje
Wzięli z jabłka i popsuli...
0 Like
Citizen2020
Voyager
Opcje
Wiadomości Google >>> Wiadomości Samsung
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Cześć @Manafaj 

Może to pomoże.

[Poradnik] Czat RCS w aplikacji Wiadomości Samsung

https://eu.community.samsung.com/t5/pozostałe-smartfony/poradnik-czat-rcs-w-aplikacji-wiadomości-sam... 

Manafaj
Pathfinder
Opcje
Dziękuję, przeczytam. W międzyczasie skontaktowałem się z pomocą techniczna Samsunga i zalecili by zostawić to tak jak jest (bez rejestracji) jeśli nie potrzebuje tych funkcji i ewentualnie spróbować za jakiś czas więc tak chyba zrobię (nie włączę w sensie), chyba, że ten poradnik pomoże.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje
Miałeś taki komunikat?

Screenshot_20210407-160700_Google Play services_12834.jpg

Manafaj
Pathfinder
Opcje
Tak, za pierwszym razem. Wybrałem używaj beż funkcji czatu. Później jak chciałem się zarejestrować do funkcji czatu w Wiadomościach Samsung to były te problemy, w aplikacji od Google po pobraniu zresztą też. Poczytam poradnik wysłany i pewnie zostawię to tak jak mam obecnie skoro tak nawet polecili w pomocy technicznej. Porady jednak zawsze mile widziane
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Manafaj A może wyczyść dane aplikacji Wiadomości, może pojawi się ponownie komunikat.