Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z trybem sieci

(Temat utworzony: 14-08-2023 11:21 AM)
2798 Wyświetlenia
Slimjim26
Navigator
Opcje
Dzień dobry. Powie mi ktoś dlaczego telefon sam sobie zmienia ustawienia na takie jakich ja nie akceptuje. Rozchodzi mi się o tryby sieci. Ja wybieram ten tryb beż 5g żeby korzystać z LTE a on co jakiś czas sam zmienia mi na ten tryb z 5G i telefon łączy się z 5G którego ja nie chce. Z góry dziękuję za odpowiedzi 
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
A jakie masz oprogramowanie systemowe , u mnie już nie ma tych trybów co pokazałeś, to się zmieniło po aktualizacji, obecnie są tylko 2 możliwości automatycznie i nic więcej,mam Tmobile popatrz, Screenshot_20230815_134903_Settings.jpgScreenshot_20230815_134815_Call settings.jpg
0 Like
relatyw
Helping Hand
Opcje

Cześć. W tel.>Ustawienia>Połączenia są pozycje 'Menedżer kart SIM', 'Sieci komórkowe', 'Wykorzystanie danych'. W 'Menedżer kart SIM' jest obszar 'Preferowane karty SIM'. Zauważyłem, że przy ręcznej zmianie w pozycji 'Dane komórkowe' z SIM1 na SIM2/e-SIM i na odwrót zmienia się w 'Sieci komórkowe' tryb pracy sieci dla SIM1/SIM2/e-SIM na 5G/LTE/3G/2G (automatyczne połączenie) niezależnie od tego jak sobie tam wcześniej te tryby ręcznie ustawimy. Jest to domyślny tryb dla preferowanego dla danych komórkowych SIM-a. W 'Menedżer kart SIM' jest taki przełącznik 'Przeł. danych i kopie zap. połączeń'. Jego włączenie powoduje automatyczne przełączanie kart SIM jeżeli preferowana karta SIM nie może się połączyć. Z kolei na ekranie 'Wykorzystanie danych' mamy przełącznik sieć komórkowa. Po jego włączeniu telefon w razie utraty internetu ( np. wyjście poza zasięg WiFi) próbuje uzyskać dostęp do niego przez sieć komórkową. Tak przy okazji włączyć/wyłączyć ten przełącznik można też z poziomu Menedżera kart SIM, w obszarze 'Preferowane karty SIM' przy wyborze opcji dla pozycji 'Dane komórkowe'. Wszystkie te informacje mogą pomóc w wyjaśnieniu '....dlaczego telefon sam sobie zmienia ustawienia ......', jak również '.....telefon zmienia to za każdym ponownym uruchomieniu telefonu i nie znam przyczyny dlaczego tak robi....'.

Slimjim26
Navigator
Opcje
Ja wyczaiłem że zmienia to wtedy jak zmieniam z jednej karty sim na esim i na odwrót. Jak rozwine belke od gory 2x to jest taki menadzer kart. Co do oprogramowania to ja mam czyste i mam nowsze od Ciebie. Screenshot_20230824_200549_Software update.jpgScreenshot_20230824_200645_One UI Home.jpg
0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Slimjim26 Jeżeli chcesz, możesz przesłać raport o błędach do wsparcia Samsunga, ale poza tym to raczej niewiele można zrobić. Sieci powoli wyłączają 3G/2G i nie działa to wszystko jak w teorii powinno. Kiedy zauważysz, że telefon łączy Ci się z 5G, wejdź do Samsung Members > Wsparcie > Raporty o błędach > Wyślij raport.

Możesz też spróbować z apkami trzecimi, które będą wymuszały jeden konkretny tryb pracy sieci - być może to coś pomoże.

ssgg
Navigator
Opcje
Siemka,mam pytanie,jak na stałe ustawić w trybie kart sim żeby odbierało tylko LTE/3g/2g?
Gdy to przełączę w ustawieniach za jakiś czas samo ustawia się na 5G i muszę co chwilę przełączać spowrotem 
0 Like
M_Lange
Pathfinder
Opcje
Ustawienia> Połączenia> Sieci komórkowe> Tryb pracy sieci
0 Like
ssgg
Navigator
Opcje
No właśnie,nie bardzo to działa,działa na chwile po czym następnego dnia znowu mam 5g włączone
0 Like
Mighn
Big Cheese
Opcje
Może masz gdzieś w trybach albo procedurach ustawione wyłączanie 5G?
0 Like
ssgg
Navigator
Opcje
Procedur nie mam żadnych uruchomionych,w trybach nie mogłem nic znaleźć,nie mam pojęcia czego szukać nawet
0 Like
PatrykPred
Big Cheese
Opcje
Masz to włączone? 1708902029686.jpg
0 Like