Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z sortowaniem zdjęć

(Temat utworzony: 12-02-2024 07:21 PM)
256 Wyświetlenia
aranowacki
Explorer
Opcje

Witam, mam taki problem ze starego S7EDGE przeniosłem zdjęcia i filmy na dysk zewnętrzny, zakupiłem Note9 i przegrałem zdjęcia do pamięci wew. tel. a później przeniosłem na kartę micro sd. No i właśnie tutaj jest problem ponieważ jest wszystko wymieszane, sortowanie wg. daty nie pomaga. Czy ktoś ma pomysł jak mogę zgrać te zdjęcia aby w galerii telefonu były wyświetlane wg. daty zrobionych zdjęć?

Pozdrawiam

0 Like
53 Odpowiedzi
rys3
Pathfinder
Opcje

Przeniosłem kartę pamięci ze zdjęciami na nowy telefon M34. Zdjęcia w galerii z karty nie są pogrupowane datami i lokalizacją. Da się to jakoś posortować. Na starym było wyświetlane kolejno data i lokalizacją. Pozdrawiam Ryszard 

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@rys3 Na starym telefonie było pogrupowane? Wejdź w szczegóły zdjęcia i zobacz, czy wyświetla się w nich data jego wykonania. Generalnie, jeżeli masz dużo zdjęć (kilka tysięcy) to sortowanie ich może chwilę zająć. Spróbuj przy okazji zrestartować sobie urządzenie i upewnij się, że wszystko jest zaktualizowane jak należy - zarówno system, jak i aplikacje w sklepie PLAY i Galaxy Store.

0 Like
QQRYKU
Navigator
Opcje

Hej. Może mi ktoś pomoże to ogarnąć bo już nie mam nerwów. Chodzi mi o kolejność wyświetlania zdjęć w galerii. Kopiuje zdjęcia z kompa, ten sam folder co zawsze. Zdjęcia na kompie posortowane fajnym programikiem NameExif. Poza zdjęciami są tam też tapety i np. skany starych zdjęć które niedawno robiłem. W galerii na początku jest przedziwny mix tapet, tych właśnie skanów, innych zdjęć - po prostu wszystkiego! Nie jestem w stanie wychwycić jakiejś reguły. Wszystko to co na początku (czyli około 500 zdjęć) ma datę "dzisiaj". Potem jak już przez to przebrnę jest wszystko ok i wyświetlane jest z datami i kolejnością jak trzeba!

To samo jest w apce samsungowej i zdjęciach google. Co ciekawe tak samo kopiowany folder z tą samą zawartością na inne telefony (ostatnio np. na OP12) jest wszystko super i nie ma żadnych problemów. Na każdym samsungu to samo.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Zerknij do poniższego wątku, w którym pojawiło się kilka propozycji rozwiązania tego problemu:

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/problem-z-sortowaniem-zdj%C4%99%C4%87/m-...

doris5981
First Poster
Opcje
Po naprawie telefonu niestety miałam przywrócone ust fabryczne. Zgrałam zdjęcia na komputer folderami aby nie stracić podziału na albumy. Kopie zapasowe w chmurach niestety robią mix wszystkiego. Teraz po wgraniu zdjęć w głównym folderze w galerii mam totalnie wymieszane zdjęcia datami. Przy widoku 'obrazy' wszystko wpadło w dzisiejsza datę. Czy jest opcja aby ułożyć zdjęcia datami? Często w pracy wyszukuje zdjęć właśnie wg daty. Nie widzę nigdzie opcji sortowania wg dat itp. 
0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Dobry wieczór @dotis5981
W celu przesortowanie zdjęć, wchodzimy do aplikacji Galeria -> Albumy -> konkretny album -> trzy kropki po prawej stronie -> sortuj -> definiujemy sortowanie.
doris5981
First Poster
Opcje
A czy w zakładce obrazy gdzie dzieli zdjęcia na dni jest taka opcja? Niestety nie ma sortowania
0 Like
YOX
Samsung Members Star ★
Opcje
Taka opcja jest dostępna tylko w zakładce albumy.
0 Like
doris5981
First Poster
Opcje
Ciekawe czy jeśli wrzucę wszystkie zdjęcia w album uda się posortować
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Podczas przegrywania zdjęć na komputer lub na telefon daty utworzenia plików zapewne zmieniły daty i dlatego teraz nie są posortowane tak jak wcześniej. Podczas przegrywania bardzo ważne jest żeby skorzystać z programu, który nie zmienia daty utworzenia plików. Teraz już raczej nie da się nic zrobić poza próbami rozwiązania problemu w albumach.