27-07-2022 04:57 PM — edytowano 27-07-2022 04:58 PM
Witam wszystkich serdecznie!.
2 lata temu zakupiłem sobie Samsung Galaxy S7 (refurb!) do nawigacji ze sklepu selgros, a teraz go dałem mamie do użytku. Przeznaczony chyba na sieć amerykańską AT&T i ma kilka przez to kłopotów.
1. Nie może wysyłać MMSów większych niż 200 kb (w poprzednim dużo gorszym modelu nie miała z tym problemu, mogła wszystko swobodnie wysyłać.
2. Długie oczekiwanie na połączenie średnio ok 20 sekund (poprzednich modelach trwało to 5-7 sekund)
Nawet jak się do niej dzwoni, to się dłużej łączy.
3. Jak do niej dzwonię, to potrafi się poczta włączyć, pomimo tego, że z nikim nie rozmawia.
Ma abonament w T-mobile i wszystkie usługi włączone. W każdym innym telefonie nie ma problemu z siecią tylko w tym konkretnym urządzeniu. Telefon przywrócony do ustawień fabrycznych nic nie dało. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł ?
Przeglądałem forum i większość tematów nic nie wniosła. APN ustawiałem zgodnie z konfiguracją t-mobile i nic.
Facet z GSM, którego mam w pobliżu mówi, że może się z tym pobawić, ale koszt to może być od 100-150 zł, więc odpada, aby za stary telefon warty jakieś 200 zł tyle płacić.
28-07-2022 04:17 PM
@PELEEE15 Sprawdzałeś może czy na innych kartach SIM od polskich operatorów jest podobna sytuacja?
28-07-2022 04:47 PM
Tak, dokładnie na mojej karcie a2-mobile i też ten sam problem długo łączy, MMS wyśle tylko małego rozmiaru screenshota a reszty nie może.
28-07-2022 08:55 PM
Telefon działał prawidłowo przez 2 lata a problemy zaczęły się dopiero teraz?
29-07-2022 12:58 AM
Również miałem problemy. Początkowo miałem kartę z PLAY i tak samo problemy, później zmieniłem na A2monile - to samo).
Tylko, że jako niewymagający użytkownik nie robiło mi to różnicy czy łączę się 6 sekund czy 16. a MMS wysłałem raz na miesiąc (tylko z tego co pamiętam jak zdjęcie się kompresowało do 600 kb to przesyłało, a powyżej kręciło się kółeczko ok 2 minuty i otrzymywałem wiadomość, że nie wysłało.
internet, wifi i gps działał dobrze.
29-07-2022 09:11 AM
Możliwe są dwie opcje. Albo telefon posiada usterkę sprzętową albo amerykański wariant telefonu nie do końca poprawnie funkcjonuje w Polsce z polskimi kartami SIM. Obawiam się, że nic nie wymyślimy na forum.
Możesz spróbować przywrócić ustawienia fabryczne bez kopii zapasowej. Nie mogę jednak zagwarantować, że to pomoże. Jak się zdecydujesz to daj znać czy coś się zmieniło.
Instrukcja - hard reset
https://eu.community.samsung.com/t5/pozosta%C5%82e-smartfony/poradnik-soft-hard-reset-tryb-bezpieczn...
30-07-2022 10:42 PM — edytowano 31-07-2022 01:03 AM
Dzięki za sugestie. Zatem zrobię ten hard reset i dam znać!
Edit. Niestety, ale hard reset nic nie dał. Nadal te same problemy. W innych telefonach karta działa poprawnie, a tu niestety nie.
Z chęcią dałbym do serwisu, ale absolutnie nie mam zamiaru go naprawiać, biorąc pod uwagę fakt, że ma lekko zbitą szybkę i całkiem sporo rys na obudowie.
A coś takiego jak custom rom? W internecie jest sporo filmików pomocniczych jak to przeprowadzić.
Czy to raczej nic nie da ?
31-07-2022 10:34 PM
Rozumiem. Możliwe zatem, że wystąpiła usterka sprzętowa. Niestety nic więcej nie poradzimy na forum. Odnośnie nieautoryzowanego oprogramowania nie będziemy w stanie pomóc na oficjalnym forum Samsung.
01-08-2022 03:44 PM
Rozumiem.
Mimo wszystko dziękuję za dobre chęci.
Może jak będę miał czas, to postaram się podejść do innego serwisanta i zapytać czy by chociaż zerknął i czy jest w ogóle sens (finansowy) naprawy tego. Więc dam wtedy znać.
01-08-2022 03:46 PM
Proszę bardzo. Przykro mi, że nie udało się znaleźć rozwiązania na forum.
Gdyby udało się rozwiązać problem w inny sposób lub dowiedzieć się o koszty naprawy to napisz w tym wątku. Również jestem ciekawy czy naprawa będzie opłacalna.