20-02-2024 12:46 PM
Od dłuższego czasu borykam się z problemem związanym z wadliwym kopiowaniem tekstów pomiędzy aplikacjami.
Używam trybu DEX jako codziennego systemu do pracy. Mam do tabletu podłączony monitor. Tablet Galaxy Tab S7, Android 13 (ale z tego co pamiętam, w 12 też tak było).
Kiedy otwieram dokument, np. PDF w programie Adobe Reader, zaznaczam i kopiuję jakiś tekst, następnie chcę go wkleić w jakieś pole formularza w przeglądarce (nie ważne jakiej, problem występuje we wszystkich), za pierwszym razem zostanie wklejony tekst, który zaznaczyłem. Jednak kiedy ponownie wrócę do pliku pdf, skopiuję inny tekst, to po powrocie do przeglądarki i przy próbie jego wklejenia, nie zostanie wklejony ten nowy tekst, ale stary, skopiowany za pierwszym razem. Rozwiązaniem jest kliknięcie w pasek adresu i wklejenie tekstu tam (wtedy wkleja się ten właściwy-nowy), jego ponownie zaznaczenie i skopiowanie. Wtedy w pole formularza zostanie wklejony właściwy, nowy tekst.
Jeśli kopiuję tekst wewnątrz przeglądarki (np. ze strony na stronę), problem nigdy nie występuje.
Wygląda to tak, jakby w systemie funkcjonowały dwa schowki na tekst, niedogadujące się ze sobą, a obsługujące różne części (pola) w aplikacji.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
21-02-2024 03:54 PM
Cześć @EuGeneWolfe,
Czy próbowałeś przeprowadzić ten proces w standardowym trybie tabletu? Możliwe, że problem leży po stronie zapchanej pamięci podręcznej, przy tego typu problemach zacząłbym od czyszczenia podręcznej pamięci urządzenia tzw. Wipe Cache Partition. Tutaj masz film dobrze pokazujący jak takie czyszczenie przeprowadzić:
https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM
Proszę, daj znać czy pomogło :)
21-02-2024 03:54 PM
Cześć @EuGeneWolfe,
Czy próbowałeś przeprowadzić ten proces w standardowym trybie tabletu? Możliwe, że problem leży po stronie zapchanej pamięci podręcznej, przy tego typu problemach zacząłbym od czyszczenia podręcznej pamięci urządzenia tzw. Wipe Cache Partition. Tutaj masz film dobrze pokazujący jak takie czyszczenie przeprowadzić:
https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM
Proszę, daj znać czy pomogło :)
22-02-2024 02:33 PM
WOW! Robiłem Wipe'a bez nadziei na pozytywny efekt, ale by móc tu wrócić i z czystym sumieniem marudzić dalej A tu proszę! Problem rozwiązany! Wielkie dzięki!
PS - jakby ktoś chciał to powtórzyć, to sposób włączenia trybu Recovery jest inny, niż wskazany na filmie powyżej: wymaga
1. Wyłączenia tabletu
2. podłączenia kabla USB do tabletu i komputera
3. ponownego uruchomienia tabletu trzymając przycisk VOL-UP i Power aż do ekranu startowego systemu.
22-02-2024 02:34 PM
W opisie pod filmem znajduje się informacja o konieczności podłączenia urządzenia do komputera.
26-02-2024 01:09 PM
Hmmm. Okazuje się, że rozwiązanie nie pomaga na zbyt długo - parę dni minęło i problem powrócił. Trochę to niewygodne wciąż robić wipe cache'a. Czyli to jednak problem po stronie systemu.
26-02-2024 01:17 PM
Warto również zgłosić błąd za pomocą aplikacji Samsung Members:
[Poradnik] Jak zgłosić błąd do firmy Samsung?
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b...