Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z aktywacją aplikacji IKO na S21 Ultra

(Temat utworzony: 10-12-2021 01:13 PM)
64110 Wyświetlenia
Members_HBPVryc
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

Czy ktoś miał podobny problem na swoim S21? Po zmianie telefonu (z S9+) nie mogę aktywować aplikacji bankowej IKO. Aktywacja polega ona na wysłaniu "smsa" z telefonu, który niestety nie wychodzi z aparatu - po naciśnięciu "Wyślij wiadomość" wyskakuje komunikat "Nie udało się rozpocząć rozmowy". Rozmowa z konsultantem banku bezowocna, operator Orange też nie wie o co chodzi - pozostał Samsung. Czy ktoś miał podobny problem albo właśnie nie miał i udało mu się aktywować IKO na swoim aparacie?

Dzięki i pozdrawiam

Przejdź do rozwiązania
65 Odpowiedzi
Members_HBPVryc
Journeyman
Opcje

Potwierdzam.  Trzeba ustawić "Wiadomości" Google jako domyślną aplikację do smsów i wtedy aplikacja IKO wyśle smsa aktywacyjnego. Dzięki Grzesiek89!

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_HBPVryc  A to ciekawe, powinno również działać w aplikacji Wiadomości od Samsung🤔

0 Like
JerryPear
Apprentice
Opcje

Dokładnie - wysłanie SMSa aktywacyjnego wymaga Widomości Google ustawionych jako domyślna do obsługi wiadomości. Choć u mnie zmiana tylko tego nie rozwiązała problemu w całości. Próbowałem aktywować aplikację iPKO po przeinstalowaniu softu w serwisie Samsunga i w historii "konwersacji" z numerem, na który aplikacja próbowała wysłać SMSa były już jakieś wiadomości (pozostałość po poprzedniej aktywacji - pojawiły się, bo przywróciłem telefon do stanu sprzed wizyty w serwisie za pomocą kopii zapasowej), przez co aplikacja banku generowała SMSa bez żadnej treści. Problem udało się rozwiązać usuwając poprzednie wiadomości z "konwersacji" z tym numerem. Piszę na wypadek, gdyby ktoś miał podobny problem w przyszłości :smiling-face:

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@JerryPear  O świetnie że udało się rozwiązać problem.  Bardzo dziękujemy za informacje, pierwszy raz się spotkałem z takim problemem przy aktywacji iko ale ta informacja się sprzyda 🙂👍

0 Like
Ewelonka
Student
Opcje

Witam Mam problem z aktywacja konta iko tylko na tym telefonie. Po kliknięciu " aktywuj" aplikacja każe czekać chwilę i po tej chwili wyskakuje komunikat " sprawdzanie numeru trwa zbyt długo, rozpocznij proces aktywacji ponownie" i za każdym razem to samo. Proszę o pomoc

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Ewelonka  Witam

Proszę zapoznać się z tym tematem, problem identyczny:

https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-i-us%C5%82ugi/problem-z-aktywacj%C4%85-aplikacji-iko-n... 

Z jakiej aplikacji do wysyłania sms korzystasz?

Ewelonka
Student
Opcje
Z głównej systemowej
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Ewelonka  Wykonaj wskazówki podane w podlinkowanym wątku 

0 Like
Ewelonka
Student
Opcje
Tam wiem, lecz to też nie pomaga
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Ewelonka  Proszę wyczyścić dane aplikacji IKO wchodząc w: Ustawienia > Aplikacje > IKO . Domyślna Pamięć > Wyczyść Dane i zobaczyć czy teraz się uda.