10-12-2021 01:13 PM
Dzień dobry,
Czy ktoś miał podobny problem na swoim S21? Po zmianie telefonu (z S9+) nie mogę aktywować aplikacji bankowej IKO. Aktywacja polega ona na wysłaniu "smsa" z telefonu, który niestety nie wychodzi z aparatu - po naciśnięciu "Wyślij wiadomość" wyskakuje komunikat "Nie udało się rozpocząć rozmowy". Rozmowa z konsultantem banku bezowocna, operator Orange też nie wie o co chodzi - pozostał Samsung. Czy ktoś miał podobny problem albo właśnie nie miał i udało mu się aktywować IKO na swoim aparacie?
Dzięki i pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
14-12-2021 11:52 AM
Potwierdzam. Trzeba ustawić "Wiadomości" Google jako domyślną aplikację do smsów i wtedy aplikacja IKO wyśle smsa aktywacyjnego. Dzięki Grzesiek89!
14-12-2021 11:54 AM
@Members_HBPVryc A to ciekawe, powinno również działać w aplikacji Wiadomości od Samsung🤔
06-07-2022 07:05 PM
Dokładnie - wysłanie SMSa aktywacyjnego wymaga Widomości Google ustawionych jako domyślna do obsługi wiadomości. Choć u mnie zmiana tylko tego nie rozwiązała problemu w całości. Próbowałem aktywować aplikację iPKO po przeinstalowaniu softu w serwisie Samsunga i w historii "konwersacji" z numerem, na który aplikacja próbowała wysłać SMSa były już jakieś wiadomości (pozostałość po poprzedniej aktywacji - pojawiły się, bo przywróciłem telefon do stanu sprzed wizyty w serwisie za pomocą kopii zapasowej), przez co aplikacja banku generowała SMSa bez żadnej treści. Problem udało się rozwiązać usuwając poprzednie wiadomości z "konwersacji" z tym numerem. Piszę na wypadek, gdyby ktoś miał podobny problem w przyszłości
06-07-2022 09:24 PM
@JerryPear O świetnie że udało się rozwiązać problem. Bardzo dziękujemy za informacje, pierwszy raz się spotkałem z takim problemem przy aktywacji iko ale ta informacja się sprzyda 🙂👍
14-07-2022 12:51 PM
Witam Mam problem z aktywacja konta iko tylko na tym telefonie. Po kliknięciu " aktywuj" aplikacja każe czekać chwilę i po tej chwili wyskakuje komunikat " sprawdzanie numeru trwa zbyt długo, rozpocznij proces aktywacji ponownie" i za każdym razem to samo. Proszę o pomoc
14-07-2022 12:56 PM
@Ewelonka Witam
Proszę zapoznać się z tym tematem, problem identyczny:
Z jakiej aplikacji do wysyłania sms korzystasz?
14-07-2022 01:00 PM
14-07-2022 01:06 PM
@Ewelonka Wykonaj wskazówki podane w podlinkowanym wątku
14-07-2022 01:08 PM
14-07-2022 01:14 PM
@Ewelonka Proszę wyczyścić dane aplikacji IKO wchodząc w: Ustawienia > Aplikacje > IKO . Domyślna Pamięć > Wyczyść Dane i zobaczyć czy teraz się uda.