10-12-2021 01:13 PM
Dzień dobry,
Czy ktoś miał podobny problem na swoim S21? Po zmianie telefonu (z S9+) nie mogę aktywować aplikacji bankowej IKO. Aktywacja polega ona na wysłaniu "smsa" z telefonu, który niestety nie wychodzi z aparatu - po naciśnięciu "Wyślij wiadomość" wyskakuje komunikat "Nie udało się rozpocząć rozmowy". Rozmowa z konsultantem banku bezowocna, operator Orange też nie wie o co chodzi - pozostał Samsung. Czy ktoś miał podobny problem albo właśnie nie miał i udało mu się aktywować IKO na swoim aparacie?
Dzięki i pozdrawiam
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
14-12-2021 12:01 AM
Witam,
Udało się rozwiązać problem. Usunąłem wszystkie urządzenia, jednak bez rezultatu. Zauważyłem, że podczas próby aktywacji, aplikacja IKO wywołuje inną aplikacje obsługi wiadomości niż ta której używałem. Ustawiłem jako domyślną aplikacje wiadomości tą wywoływaną przez IKO. Aktywacja przebiegła prawidłowo. Szkoda, że nie ma żadnej informacji ani z aplikacji IKO ani telefonu, że próbuje użyć aplikacji która nie ma prawa działać. Ze strony telefonu oczekiwał bym informacji/xapytania: a "aplikacja nie jest ustawiona jako domyślna. Czy chcesz ustawić jako domyślną? ". W każdy bądź razie działa.
Pozdrawiam.
10-12-2021 02:14 PM
Czy aby nie próbowałeś aktywować aplikacji na nowym telefonie bezpośrednio ze starego? Okazuje się, że tak się nie da, trzeba najpierw przestawić autoryzację na alternatywną (np SMS) i dopiero po tym aktywować nową aplikację i wrócić na autoryzację IKO.
10-12-2021 02:42 PM
Na koncie bankowym usunąłem w IKO dostęp starego telefonu, odinstalowałem aplikację na telefonie. Przełożyłem kartę SIM do nowego telefonu, zainstalowałem apkę IKO, otrzymałem pasywny dostęp do konta przez apkę i tu zaczęły się schody. Przy próbie aktywacji apka nie jest w stanie wysłać smsa aktywacyjnego , pojawia się komunikat "Nie udało się rozpocząć rozmowy" i IKO nie może zweryfikować mojego numeru komórki.
10-12-2021 03:05 PM
10-12-2021 03:30 PM
Dlatego szukam ewentualnie rozwiązania w "jakimś" ustawieniu S21U, które to w "jakiś" sposób blokuje. Wcześniej znalazłem, że podobny problem występuje przy aparacie z "dual sim", ale zamiana slotu jak sugeruje bank nic nie pomaga 😕
10-12-2021 03:52 PM
10-12-2021 04:03 PM
A możesz aktywować na starym telefonie?
10-12-2021 04:17 PM — edytowano 10-12-2021 04:19 PM
Tak, bez problemu. Przez tydzień używałem starego telefonu ("nowy" poszedł na chwilę do serwisu) i zainstalowałem z powrotem na nim IKO - poszło od kopa. Dzisiaj zacząłem używać S21U i IKO nie działa 😞
10-12-2021 05:20 PM
@Members_HBPVryc Proszę podać wersje oprogramowania nowego telefonu
10-12-2021
05:54 PM
– ostatnio edytowany
11-12-2021
06:51 PM
przez
OleksiiA
Dzisiaj coś się zepsuło