Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Problem z aktywacją aplikacji IKO na S21 Ultra

(Temat utworzony: 10-12-2021 01:13 PM)
64283 Wyświetlenia
Members_HBPVryc
Journeyman
Opcje

Dzień dobry,

Czy ktoś miał podobny problem na swoim S21? Po zmianie telefonu (z S9+) nie mogę aktywować aplikacji bankowej IKO. Aktywacja polega ona na wysłaniu "smsa" z telefonu, który niestety nie wychodzi z aparatu - po naciśnięciu "Wyślij wiadomość" wyskakuje komunikat "Nie udało się rozpocząć rozmowy". Rozmowa z konsultantem banku bezowocna, operator Orange też nie wie o co chodzi - pozostał Samsung. Czy ktoś miał podobny problem albo właśnie nie miał i udało mu się aktywować IKO na swoim aparacie?

Dzięki i pozdrawiam

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
Grzesiek89
Student
Opcje

Witam,

Udało się rozwiązać problem. Usunąłem wszystkie urządzenia, jednak bez rezultatu. Zauważyłem, że podczas próby aktywacji, aplikacja IKO wywołuje inną aplikacje obsługi wiadomości niż ta której używałem. Ustawiłem jako domyślną aplikacje wiadomości tą wywoływaną przez IKO. Aktywacja przebiegła prawidłowo. Szkoda, że nie ma żadnej informacji ani z aplikacji IKO ani  telefonu, że próbuje użyć aplikacji która nie ma prawa działać. Ze strony telefonu oczekiwał bym informacji/xapytania: a "aplikacja nie jest ustawiona jako domyślna. Czy chcesz ustawić jako domyślną? ". W każdy bądź razie działa.

Pozdrawiam.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

65 Odpowiedzi
MRS21
Pathfinder
Opcje

Czy aby nie próbowałeś aktywować aplikacji na nowym telefonie bezpośrednio ze starego? Okazuje się, że tak się nie da, trzeba najpierw przestawić autoryzację na alternatywną (np SMS) i dopiero po tym aktywować nową aplikację i wrócić na autoryzację IKO.

0 Like
Members_HBPVryc
Journeyman
Opcje

Na koncie bankowym usunąłem w IKO dostęp starego telefonu, odinstalowałem aplikację na telefonie. Przełożyłem kartę SIM do nowego telefonu, zainstalowałem apkę IKO, otrzymałem pasywny dostęp do konta przez apkę i tu zaczęły się schody. Przy próbie aktywacji apka nie jest w stanie wysłać smsa aktywacyjnego , pojawia się komunikat "Nie udało się rozpocząć rozmowy" i IKO nie może zweryfikować mojego numeru komórki.

0 Like
LoXy
Voyager
Opcje
No to mega dziwne ja z A71 na n20u przeszlem i apka żadnego problemu nie robiła
0 Like
Members_HBPVryc
Journeyman
Opcje

Dlatego szukam ewentualnie rozwiązania w "jakimś" ustawieniu S21U, które to w "jakiś" sposób blokuje. Wcześniej znalazłem, że podobny problem występuje przy aparacie z "dual sim", ale zamiana slotu jak sugeruje bank nic nie pomaga 😕

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_HBPVryc  Dzień dobry 

Już zajmę się tą sprawą, zaraz sprawdzę jak przebiega cały proces 

MRS21
Pathfinder
Opcje

A możesz aktywować na starym telefonie?

0 Like
Members_HBPVryc
Journeyman
Opcje

Tak, bez problemu. Przez tydzień używałem starego telefonu ("nowy" poszedł na chwilę do serwisu) i zainstalowałem  z powrotem na nim IKO - poszło od kopa. Dzisiaj zacząłem używać S21U i IKO nie działa 😞

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Members_HBPVryc  Proszę podać wersje oprogramowania nowego telefonu

huan_an4v6
Apprentice
Opcje

Dzisiaj coś się zepsuło
Screenshot_20211210-153603_IKO.jpg

0 Like