Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Płatności zbliżeniowe/ NFC

(Temat utworzony: 14-04-2024 06:11 PM)
320 Wyświetlenia
SimonSwan
Pioneer
Opcje
Podczas płatności zbliżeniowych przy włączonym NFC (S22+) nie mam żadnej informacji/uwagi o chęci potwierdzenia płatności = zazwyczaj jak chce się zapłacić zbliżeniowo to trzeba podać PIN lub potwierdzić biometrycznie. Ja u siebie czegoś takiego nie mam!

Czytałem na stronach, że w tym telefonie do płatności zbliżeniowych właśnie wystarczy tylko odblokowany ekran. Czy da się ustawić by jednak była blokada (przy odblokowanym ekranie) podczas płatności?

Szukam w każdych ustawieniach aplikacji, systemu, banku i nic nie znalazłem - Proszę o pomoc.

Bank PEKAO S.A.
107 Odpowiedzi
xkarmelek
Apprentice
Opcje
Dlaczego nie mam opcji Wymagaj odblokowywania urządzenia przez NFC. Mam najnowszego androida 13 na samsung a33 5g
0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
Cześć!

Mógłbyś opisać dokładnie, co ta funkcja miałaby robić? Ewentualnie, co chcesz osiągnąć?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@xkarmelek, Masz na myśli blokadę NFC do płatności, gdy telefon jest zablokowany ? Jeśli tak, to w telefonach Samsung nie ma tej funkcji, o której wspomina Google

https://support.google.com/wallet/answer/12059519?hl=pl

xkarmelek
Apprentice
Opcje
Że jeśli ktoś weźmie mój telefon to żeby nie mógł płacić bo wystarczy że sobie go wybudzi i może płacić do 100zł
0 Like
xkarmelek
Apprentice
Opcje
Okej dziękuję za odpowiedź, a jest jaka kolwiek możliwość żeby zapobiec płatności na wybudzonym ekranie w Google pay?
0 Like
AdamZF
Voyager
Opcje
Standardowo na zablokowanym ekranie nie możesz włączyć/wyłączyć niektórych funkcji np. NFC. Żeby to zrobić, trzeba odblokować telefon. Więc po płatności musisz pamiętać, żeby wyłączyć NFC. Jest to co prawda trochę niewygodne, ale po pierwsze poprawia bezpieczeństwo, a po drugie pomaga zmniejszyć zużycie energii.
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Bartekllll, nie słyszałem o takiej funkcji. Przy obecnych możliwościach związanych z płatnościami za pomocą Google Pay czy za pomocą aplikacji bankowych nie jestem pewny czy taka funkcja byłaby nawet potrzebna.

yogasek
Explorer
Opcje
Witam wszystkich. Od 2 czy 3 dni zmieniła się procedura płacenia zbliżeniowego w moim S23 ultra. Wcześniej wystarczyło wybudzić telefon aby zapłacić. Teraz muszę go odblokować żeby zapłacić. Czy u Was też tak jest? Czy ktoś wie jak wrócić do poprzedniego stanu płacenia? 
Pozdrawiam
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
A nie uważasz, że konieczność odblokowania telefonu w celu zrealizowania płatności jest po prostu bezpieczniejszą opcją?
Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, aby ta zmiana była przypadkowa.
0 Like
yogasek
Explorer
Opcje
Ale dlaczego to zniknęło. Dla mnie to było wygodne.
0 Like