Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nfc błąd

(Temat utworzony: 09-12-2021 10:00 PM)
6602 Wyświetlenia
globu
Apprentice
Opcje
Witam 
Posiadam Samsumga S21+ po wgraniu najnowszej wersji Androida 12 nie działa w ogóle funkcja nfc ktos ma ten problem?
61 Odpowiedzi
Imrahil
Journeyman
Opcje

w sumie to nawet dwa razy robiłem reset - pierwszy z poziomu "Settings" i drugi z poziomu "Recovery Menu"

NFC sprawdzałem na czystym systemie (bez logowania do Google, tylko konto Samsung)
teraz przywracam backup - ciekawe czy wrócą moje appki 😕

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Imrahil, w takim przypadku pozostaje jedynie kontakt z najbliższym autoryzowanym punktem serwisowym: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Wojtek1705
Apprentice
Opcje
Zauważyłem, że w oryginalnych etui do tego modelu (sylikonowe i clear case) telefon ma ogromy problem z czytnikami zbliżeniowymi (płatności zbliżeniowe). Bez etui rownież jakoś wybitnie to NFC nie działa. Denerwujące jest to strasznie. Czy da się to jakoś polepszyć albo zwiększyć czułość NFC?
Abstrachując od tematu oryginalne etui to koszmar, sylikonowe pęka na rantach a w clear case telefon "lata"
0 Like
Janiszu
Explorer
Opcje
Hej,

wybacz, ale zapytam - trzymasz telefon przy płatnościach w odległości mniejszej niż 20 cm od terminala? Górną częścią telefonu (przy aparatach) do czytnika?

Poza tym - robiłeś diagnostykę NFC i sprawdzałeś czy działa dobrze?
0 Like
_Technik_
Samsung Members Star ★★
Opcje
Witam. Antenę NFC w A55 ma Pan obok aparatów, więc musi Pan tą częścią telefonu przykładać do terminala.1715066795204.jpg
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Wojtek1705, nawiązując do odpowiedzi @Janiszu, jak za blizko przyłożysz telefon, tak, że będzie dotykał terminali, to też może nie załapać.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

cst231
Student
Opcje

Witam, posiadam S21 5G.

Po jednej z ostatnich aktualizacji na przełomie kwietnia/maja aplikacja IKO się zepsuła, konkretnie chodzi mi o płatności zbliżeniowe, w aplikacji są ustawione płatności zbliżeniowe blik ale działa to w taki sposób, że muszę specjalnie uruchamiać IKO, żeby terminal wykrył telefon. Po odblokowaniu ekranu i zbliżaniu telefonu z wyłączoną aplikacją kompletnie nic się nie dzieje, tak jakby NFC było nieaktywne. Ma ktoś z was taki problem? 
Ostatnio nawet przeinstalowałem od nowa IKO i pomogło na kilka dni, ale teraz problem znowu wrócił.

0 Like
Edys075
Samsung Members Star ★
Opcje
Spróbuj podłączyć kartę do portfela google. Zawsze to jakieś rozwiązanie, podejrzewam, że apka Ci szwankuje.

Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@cst231  Witam

Proszę sprawdzić czy te opcje są włączone jak na zrzucie

1000026865.jpg

0 Like
cst231
Student
Opcje
Tak, mam też zaznaczone płacenie zablokowanym telefonem ale to nic nie zmienia