22-01-2021 07:24 PM — edytowano 22-01-2021 07:27 PM
Witam
Czy po przywróceniu z kopii zapasowej, wykonanej np. na nośniku zewnętrznym (karcie, urządzeniu USB) telefon będę miał dokładnie w takim stanie, jak w momencie wykonania backupu?
Innymi słowy, czy w przykładowym scenariuszu:
1. Wykonanie kopii na nośnik
2. Hard reset telefonu
3. Przywrócenie z kopii
telefon będzie w stanie identycznym jak w momencie p.1 ? Wszystko, wszystko, wszystko - łącznie ze wszystkimi ustawieniami systemu, aplikacji, hasłami, odciskami palców, etc.? Czy jednak trzeba coś potem doinstalować, dokonfigurować?
Pozdrawiam.
22-01-2021 07:37 PM
22-01-2021 07:44 PM
22-01-2021 07:48 PM
22-01-2021 08:21 PM — edytowano 22-01-2021 08:22 PM
@Kacper2 :
No chyba to oczywista oczywistość, że będę miał kopię tego co sobie skopiuję 🤣
Załóżmy moim celem jest kompletny backup urządzenia. Generalnie chodziło mi o systemowe narzędzie pt. "Kopia zapasowa i odzyskiwanie". Powiedzmy stworzę kopię zapasową za pomocą opcji "Przesył pamięcią zewn." na karcie lub pendrive (powiedzmy nie mam zaufania do chmur). Czy jeśli zaznaczę wszystkie dostępne tam opcje -> wykonam kopię -> a potem przywrócę z tej kopii -> to będę miał telefon w identycznym stanie jak tuż przed wykonywania kopii? Czy jednak trzeba będzie się bawić w dokonfigurowanie czegoś, no nie wiem, ponowne skanowanie odcisków, itp.?
Dzięki za namiary artykułu, wkrótce się zapoznam.
22-01-2021 08:35 PM
22-01-2021 08:37 PM
22-01-2021 09:17 PM
Podejrzewam, że część ustawień trzeba będzie ponownie wprowadzić takich jak np. zabezpieczenia biometryczne. Z ciekawości zapytam dlaczego chcesz przywracać ustawienia fabryczne? Na forum z reguły odradzamy przywracanie kopii zapasowej ponieważ wraz z nią mogą zostać przywrócone błędy, które mogą mieć negatywny wpływ na działanie telefonu.
22-01-2021 09:41 PM — edytowano 22-01-2021 09:44 PM
@mirudo24 : powiem tak: pytam trochę z ciekawości, bo nigdy takiego przywracania nie robiłem.
Tzn. robiłem owszem kilka razy hard reset w sprzęcie z Androidem, lecz konfigurowałem i instalowałem wszystko "od zera", właśnie po to, aby wyczyścić wszystkie "śmieci", uniknąć przywrócenia błędów (S10, który mam od niecałego roku jeszcze nie resetowałem).
Niemniej wyobrażam sobie taką hipotetyczną (choć może nie bardzo) sytuację: zamierzam na przykład trochę się pobawić z konfiguracją tel., powgrywać testowo jakieś apki, co do których nie jestem pewien czy mi podpasują, itd. Przed całą zabawą robię na wszelki wypadek kompletną kopię zapasową. A po zakończeniu w razie czego przywracam - i w kilka, czy powiedzmy kilkanaście-kilkadziesiąt minut jestem dokładnie w punkcie wyjścia. Tak to sobie wyobrażałem 😉
Jednak jak widzę, nie ma pewności, czy rzeczywiście zostanie dokładnie wszystko przywrócone. No cóż, pozostaje kiedyś samemu sprawdzić. Myślę, że dobrą okazją będzie mająca nastąpić wkrótce w moim S10 aktualizacja Andka 10 na 11. Zamierzam wówczas zrobić hard reset i postawić wszystko od nowa. Przy okazji będę mógł potestować działanie backupu.
22-01-2021 10:02 PM
@Stanley88 Podczas tworzenia kopii zapasowej przez Smart Switch, można wybrać jakie składniki/pliki/dane mają zostać skopiowane ale pewne elementy takie jak np. logowanie do pewnych usług lub aplikacji trzeba będzie zrobić ponownie.