Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kopia zapasowa - czy przywraca _dokładnie_ wszystkie ustawienia?

(Temat utworzony: 22-01-2021 07:24 PM)
1239 Wyświetlenia
Stanley88
Voyager
Opcje

Witam

Czy po przywróceniu z kopii zapasowej, wykonanej np. na nośniku zewnętrznym (karcie, urządzeniu USB) telefon będę miał  dokładnie w takim stanie, jak w momencie wykonania backupu?
Innymi słowy, czy w przykładowym scenariuszu:

1. Wykonanie kopii na nośnik

2. Hard reset telefonu

3. Przywrócenie z kopii
telefon będzie w stanie identycznym jak w momencie p.1 ? Wszystko, wszystko, wszystko - łącznie ze wszystkimi ustawieniami systemu, aplikacji, hasłami, odciskami palców, etc.? Czy jednak trzeba coś potem doinstalować, dokonfigurować? 
Pozdrawiam.

0 Like
17 Odpowiedzi
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Cześć
Zależy co skopiujesz to będziesz miał tego kopię.
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jeśli kopię ropisz ręcznie, czyli bierze piłki klikasz kopiuj i wklej, to jedynie skopiujesz pliki typu zdjęcia, filmu i muzyka itp.
A jeśli do kopię zapsowek użyjesz np. Samsung Cloud to możesz skopiować pliki typu Zdjęcia, filmu i muzyka oraz układ aplikacji, układ ustawień, spis połączeń, wiadomości. Jeśli stworzysz kopię zapasową po przez Samsung Cloud możesz ją później przywrócić, tylko pamiętaj aby być zalogowanym na tym samym koncie.
0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
Stanley88
Voyager
Opcje

@Kacper2 :
No chyba to oczywista oczywistość, że będę miał kopię tego co sobie skopiuję 🤣
Załóżmy moim celem jest kompletny backup urządzenia. Generalnie chodziło mi o systemowe narzędzie pt. "Kopia zapasowa i odzyskiwanie". Powiedzmy stworzę kopię zapasową za pomocą opcji "Przesył pamięcią zewn." na karcie lub pendrive (powiedzmy nie mam zaufania do chmur). Czy jeśli zaznaczę wszystkie dostępne tam opcje -> wykonam kopię -> a potem przywrócę z tej kopii -> to będę miał telefon w identycznym stanie jak tuż przed wykonywania kopii? Czy jednak trzeba będzie się bawić w dokonfigurowanie czegoś, no nie wiem, ponowne skanowanie odcisków, itp.?
Dzięki za namiary artykułu, wkrótce się zapoznam.

0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Jeśli robisz kopię przez Samsungn Cloud to jedynie dane skopiujesz na chmurę, nie da się ich skopiować na nośnik.
Samsung Cloud kopiuje masz na zdjęciu.

Screenshot_20210122-203158_Samsung Cloud.jpg

0 Like
Kacper2
Samsung Members Star ★★
Opcje
Możesz zrobić jeszcze kopię przez Smart Swich i tą kopię możesz zrobić na kartę pamięci lub na komputer.
0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Podejrzewam, że część ustawień trzeba będzie ponownie wprowadzić takich jak np. zabezpieczenia biometryczne. Z ciekawości zapytam dlaczego chcesz przywracać ustawienia fabryczne? Na forum z reguły odradzamy przywracanie kopii zapasowej ponieważ wraz z nią mogą zostać przywrócone błędy, które mogą mieć negatywny wpływ na działanie telefonu.

Stanley88
Voyager
Opcje

@mirudo24 : powiem tak: pytam trochę z ciekawości, bo nigdy takiego przywracania nie robiłem.

Tzn. robiłem owszem kilka razy hard reset w sprzęcie z Androidem, lecz konfigurowałem i instalowałem wszystko "od zera", właśnie po to, aby wyczyścić wszystkie "śmieci", uniknąć przywrócenia błędów (S10, który mam od niecałego roku jeszcze nie resetowałem). 

Niemniej wyobrażam sobie taką hipotetyczną (choć może nie bardzo) sytuację: zamierzam na przykład  trochę się pobawić z konfiguracją tel., powgrywać testowo jakieś apki, co do których nie jestem pewien czy mi podpasują, itd. Przed całą zabawą robię na wszelki wypadek kompletną kopię zapasową. A po zakończeniu w razie czego przywracam - i w kilka, czy powiedzmy kilkanaście-kilkadziesiąt minut jestem dokładnie w punkcie wyjścia. Tak to sobie wyobrażałem 😉

Jednak jak widzę, nie ma pewności, czy rzeczywiście zostanie dokładnie wszystko przywrócone. No cóż, pozostaje kiedyś samemu sprawdzić. Myślę, że dobrą okazją będzie mająca nastąpić wkrótce w moim S10 aktualizacja Andka 10 na 11. Zamierzam wówczas zrobić hard reset i postawić wszystko od nowa. Przy okazji będę mógł potestować działanie backupu.  

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Stanley88  Podczas tworzenia kopii zapasowej przez Smart Switch, można wybrać  jakie składniki/pliki/dane mają zostać skopiowane ale pewne elementy takie jak np. logowanie do pewnych usług lub aplikacji trzeba będzie zrobić ponownie.