15-02-2019 02:44 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 10:59 PM przez EwaK
Witajcie!
Dziś chciałem Wam opisać, w jaki sposób działają biznesowe rozwiązania KNOX, które wykorzystywane są przez wielu partnerów handlowych Samsung.
Struktura KNOX na co dzień znana jest jako wysokiej klasy forma zabezpieczenia urządzenia przed atakami z zewnątrz, co pozwala chronić prywatne dane.
Trzeba pamiętać, że nie jest to jedynie skrypt w oprogramowaniu. Za KNOX odpowiedzialny jest
dedykowany, samodzielny CHIP na płycie głównej.
Z pewnością spotkaliście się z określeniem ‘nabicie flagi KNOX’. Jest to nie tylko zmiana po stronie oprogramowania, ale również nieodwracalne wypalenie ścieżki w procesorze KNOX. Jedynym wyjściem w tym przypadku będzie wymiana płyty głównej. Taka konieczność może nastąpić po nieautoryzowanej ingerencji w system Android np. próbie zrootowania (przejęcia uprawnień administratora) urządzenia.
Więcej dowiecie się w wątku, który stworzył @Szewcu72 - klik.
Ja natomiast skupię się na zdalnym zarządzaniu telefonem za pomocą platformy KNOX. Partnerzy biznesowi firmy Samsung mają możliwość skorzystania z usługi, pozwalającej na zarządzanie flotą urządzeń mobilnych. Rozwiązania "KNOX" są z powodzeniem stosowane przez większe firmy, które zakupują setki, czy nawet tysiące telefonów bezpośrednio od producenta.
W jaki sposób zdalnie działa KNOX i gdzie jest najczęściej spotykane?
Przeważnie są to telefony służbowe, które zarządzane są przez wyznaczonego w firmie administratora. Standardowo, przed wydaniem urządzenia pracownikowi administrator przygotowuje odpowiedni profil na udostępnionym panelu platformy KNOX. Profil ten jest pobierany na urządzenie już na etapie pierwszego uruchomienia. Gdy tylko telefon połączy się z internetem, następuje weryfikacja, czy dany numer IMEI znajduje się na serwerach tej platformy.
Tak można zobrazować działanie Knox Mobile Enrollment:
Administrator odpowiedzialny za flotę urządzeń może zmienić większość ustawień urządzenia zdalnie w tym wymusić pobranie zaktualizowanego profilu KNOX. Dzięki temu, pracodawcy większych firm mogą spersonalizować urządzenia służbowe swoich pracowników tak, aby były gotowe do realizowania zadań służbowych, jednocześnie zapobiegając wyciekowi wrażliwych danych.
Kustomizacja KNOX dla urządzeń w systemie ratalnym oraz wymienionych za pośrednictwem usługi SWAP
Innym zastosowaniem jest administrowanie urządzeniami, które zostały zakupione w systemie ratalnym. Dzięki platformie KNOX niektórzy operatorzy mają możliwość zlecić firmie Samsung zdalne zablokowanie urządzenia, za którego nie zostały opłacone należności w związku z doliczonymi do abonamentu ratami za telefon. Taka blokada może zostać zdjęta jedynie przez operatora, serwis autoryzowany Samsung nie ma do tego uprawień.
Podobna sytuacja dotyczy urządzeń, które zostały wymienione w związku z tak zwanym SWAP, który obowiązuje obecnie w usługach Guard Note 9 oraz Guard S9. SWAP to nic innego jak możliwość wymiany urządzenia, w przypadku wystąpienia wad własnych sprzętu. Dzięki temu mamy wybór, czy chcemy naprawić urządzenie w serwisie, czy też otrzymać nowe. W przypadku SWAP następuje wymiana 1:1 - osoba zgłaszająca usterkę za jednym razem oddaje wadliwe urządzenie, otrzymując jednocześnie nowe. W nowym urządzeniu również występuje odpowiednia kustomizacja KNOX pozwalająca zdalnie zablokować urządzenie. Jednakże, jeżeli okaże się, że oddane wadliwe urządzenie nie posiada uszkodzeń mechanicznych, taka blokada jest wyłączana, a usunięcie aplikacji za nią odpowiedzialnej jest możliwe poprzez przywrócenie ustawień fabrycznych w telefonie.
Przedstawiłem Wam jedynie ułamek bardzo rozbudowanej platformy. Temat niewątpliwie ciekawy więc czekam na pytania!
Artykuł autorstwa @Damian K. Z uwagi na wyjazd Damiana i brak dostępu do internetu zostałem poproszony o dodanie wątku w jego imieniu
15-02-2019 02:55 PM
15-02-2019 03:02 PM
@kamil40013, dzięki! Hyperlink się nie załadował. Poprawione
15-02-2019 04:08 PM
@RadekK, @Damian K, bardzo interesujące informacje!
W uzupełnieniu punktu dotyczącego urządzeń zakupionych w systemie ratalnym warto dodać, że obecnie tylko Plus oraz T-Mobile stosują rozwiązanie KNOX do blokowania telefonów abonentów, którzy nie spłacają rat. Jeżeli zastanawiacie się nad zakupem telefonu z drugiej ręki to warto sprawdzić czy urządzenie jest wolne od obciążeń lub wad prawnych. Możecie to zrobić na dedykowanej stronie Plus oraz T-Mobile. Warto jednak pamiętać, że w danym momencie wszystko może być w porządku a raty przestaną być spłacane dopiero po pewnym czasie.
20-06-2019 09:08 AM
Witam.
Dlaczego aplikacje zdublowane w profilu służbowym odinstalowują się z profilu prywatnego i przy próbie ponownej instalacji występuje błąd? Telefon był konfigurowany przez dział IT 2 razy, bez efektu. Spotkał się ktoś z takim problemem.
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
21-06-2019 03:40 PM — edytowano 21-06-2019 03:41 PM
Cześć @kravietz81,
Rozwiązanie Samsung Knox dla firm to bardzo skomplikowany i zamknięty ekosystem.
Zdecydowanie najszybszą i najbardziej profesjonalną pomoc w tej sprawie uzyskasz kontaktując się bezpośrednio z działem odpowiedzialnym za wdrażanie rozwiązania Knox.
Sprawdź stronę internetową Knox Solution i wybierz zakładkę "Kontakt".
Specjaliści w tej dziedzinie powinni Ci pomóc
17-10-2019 05:57 PM
Cześć,
chcieli byśmy zastosować zarządzanie flotą urządzeń mobilnych na naszej przestrzeni za pomocą systemu knox.
Niestety, kontakt przez stronę którą podałeś nie działa. Tydzień temu miałem więcej czasu i próbowałem się skontaktować z działem sprzedaży przez wsparcie techniczne dla urządzenia i dostałem numer zgłoszenia, lecz zero odpowiedzi..
Chętnie uzyskam pomoc od specjalisty w skonfigurowaniu knoxa pod flotę kilkudziesięciu urządzeń mobilnych. Czekam nadal na kontakt.
Pozdrawiam
Adam
19-10-2019 01:16 AM — edytowano 19-10-2019 01:17 AM
Cześć @adamsobun,
Jeśli chcesz wdrożyć KNOX w swojej firmie zachęcam Cię do kontaktu z bezpośrednimi dystrybutorami tego rozwiązania w Polsce. Powinni udzielić pełnego wsparcia technicznego w zakresie konfiguracji usługi. Sprawdź stronę: https://www.samsungknox.com/en/resellers/ i wybierz dostawcę z Polski.
Gdybyś w dalszym ciągu potrzebował pomocy, odezwij się na priv do moderatorki @EwaK, która z pewnością przekaże Twoje zapytanie do osób odpowiedzialnych w firmie Samsung
20-06-2023 07:13 PM
20-06-2023 07:49 PM
@skolsiwo, Czy posiadasz telefon w wersji Enterprise ? Gdzie zakupiłeś urządzenie ?