Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak usunąć wybrane zdjęcia z tel nie usuwając je z OneDrive

(Temat utworzony: 21-11-2021 11:46 PM)
3788 Wyświetlenia
Drabek44
Journeyman
Opcje

Witam Forumowiczów

Korzystam z usługi Ondrive od jakiegoś czasu, kiedyś chciałem żeby tylko tworzyło mi kopie zdjęć i tyle, nic więcej nie oczekiwałem. Teraz zauważyłem ze to jest pełna synchronizacja (może da się to zmienić) ale ogólnie chodzi o to jak usunąć wybrane zdjęcia z galerii telefonu tak żeby nie były usunięte z Onedrive. 

Jeśli da się ustawić żeby OneDrive miał tylko kopię zdjęć a nie kompletną synchronizację to też bym poprosił o radę.

0 Like
10 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Drabek44  Witam

Najwygodniej bedzie robić ręcznie kopie zapasową wybranych zdjęć lub folderów.

Aby nie była włączona kompletna synchronizacja należy przejść do "Galeria" > Ustawienia > Wyłączyć "Synchronizuj Z One Drive".

Drabek44
Journeyman
Opcje

Przemku dziękuję za szybką odpowiedź a podpowiesz jeszcze jak robi się ręczna kopię w OneDrive?

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Drabek44  wybieramy będąc w galerii wybrane zdjęcia które chcemy przesłać,  klikamy symbol udostępnij i wybieramy One Drive. 

Oczywiście można to również zrobić z poziomu aplikacji One Drive. 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Miałem ten sam problem. Kupiłem dysk zewnętrzny 5 TB i mam święty spokój. Wiem, tanie nie są, ale mając do wyboru to,że mam cały czas swoje zdjęcia, a to, że przez nieuwagę lub awarię chmury stracę je, wybrałem droższy ale pewniejszy sposób na przechowywanie zdjęć.
0 Like
Drabek44
Journeyman
Opcje

Tylko OneDrive ma służyć mi w sumie to i teraz,  miałem już dwa razy że przez awarie karty SD straciłem zdjęcia.  Kopię wszystkich mam na zewnatrzym dysku.  A to ma służyć temu że jak robię zdjęcie automatem mają mi robić Kopię na OneDrive a ja nie muszęo tym pamiętać.   kiedyś tak to działało, teraz wszystko już jest że sobą połączone.

Widzę jednak że mimo wszystko będę musiał ręcznie to robić.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Drabek44  Ja jeżeli już robię kopie jakiś zdjęć to właśnie wolę ręcznie, wiem co i kiedy wrzucam, automat wyłączony.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@patyczak  tak a dodatkowo masz te zdjęcia u siebie w domu i masz je pod kontrolą a nie gdzieś daleko na serwerach. Nie mówię oczywiście bezpieczeństwo na serwerach takich firm jest bardzo wysokie no i wygoda korzystania że w każdej chwili możemy się połączyć z tymi usługami.

0 Like
MichaelMerc
Explorer
Opcje
Witam was, mam problem z buckupem galerii, mianowicie wszystkie zdjęcia i filmy które są przesyłane do chmury są usuwane z telefonu!!
Nie chce tego, buckup ma być ale wszystko ma zostawać w telefonie 🤬
Mam S22 Ultra 256GB, miejsca mam w telefonie tyle że nie wiem co mam z nim robić a mimo to OneDrive chce być dla mnie "milusiński" i czyści mi dysk nie wiem po co.
Jest to ogromy kłopot bo chcąc oglądać coś z galerii muszę to oglądać w chmurze co czasem przy słabym zasięgu jest kłopotliwe, bądź muszę to pobierać do galerii.
Przeszukałem wszystko co się da i nie widzę takiej możliwości żeby to dezaktywować.
Jeżeli ktoś zna na to sposób to bardzo proszę o informację.
Bądź jakaś kopia zapasowa innej firmy która współgra z galerią Galaxy. 👌🏼

image

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Nic nie poradzisz. Tak to działa - usuwając przesłane do chmury pliki z telefonu, usuwasz je również z chmury. Taki to trochę bezsens, ale tak to działa. Najlepiej kupić pojemny dysk i tam kopiować zdjęcia czy filmy z telefonu. U mnie to się sprawdza 😀