Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak skonfigurować pocztę e-mail.

(Temat utworzony: 02-11-2018 01:18 PM)
34248 Wyświetlenia
KrzysiekK
Hotshot
Opcje

4cc2578409e13a206804a375841814af_icon.pnggmail_logo_500-300x300.jpg

Cześć forumowicze. :smiling-face:

Dzisiaj mam dla Was prosty temat, ale powracający co jakiś czas na naszym forum.

Poniżej przedstawię Wam krótkie wskazówki, jak skonfigurować e-mail w Waszych telefonach.

W telefonach Samsung domyślnie dostępne są dwie aplikacje przeznaczone do obsługi poczty elektronicznej.

Są to "E-mail" oraz "Gmail". Ich ikony możecie zobaczyć powyżej.

Zacznijmy od aplikacji "E-mail".

Screenshot_20181102-095145_Email.jpg     Screenshot_20181102-101429_Email.jpg

Po włączeniu przywita nas ekran z polami dla danych naszej skrzynki mailowej.

Wystarczy uzupełnić pola i wybrać opcję "Zaloguj". Skrzynka skonfiguruje się automatycznie w ramach protokołu IMAP.

Jeżeli podczas autoryzacji danych pojawią się utrudnienia lub chcielibyście ustawić skrzynkę według własnych preferencji, możecie skorzystać z Konfiguracji ręcznej.

2018-11-2_10-31-31.PNG

W ramach ręcznych ustawień możemy zmienić nazwę użytkownika (niektóre serwisy mogą wymagać pełnego adresu e-mail w tym polu) oraz skonfigurować dane serwera poczty przychodzącej, jak i wychodzącej.

Dane konfiguracyjne znajdziecie na stronie internetowej dostawcy waszej skrzynki.

Konfiguracja ręczna może okazać się szczególnie przydatna przy konfiguracji poczty służbowej.

Uwaga. W wypadku niektórych skrzynek pocztowym, w tym widocznego tu przykładu "wp.pl" należy najpierw włączyć obsługę poczty przez programy pocztowe oraz wysłać jedną wiadomość bezpośrednio ze strony.

wp.png

Drugą omawianą aplikacją jest "Gmail", klient pocztowy firmy Google.

Większość z nas korzysta z niego codziennie obsługując najpopularniejszy wśród użytkowników systemu Android adres z @gmail.com na końcu. :smiling-face:

Nie wszyscy wiedzą jednak, że w ramach tej aplikacji możemy dodać również inne adresy mailowe.

11111.jpg

Screenshot_20181102-105501_Gmail.jpg    

Jak to zrobić?

Po włączeniu Gmail rozwijamy boczne menu i naciskamy na zaznaczoną ikonkę.

Następnie wybieramy opcję Dodaj konto.

Po wybraniu rodzaju poczty uzupełniamy dane tak jak w aplikacji E-mail.

Co na tym zyskujemy? Choćby bardzo dobry filtr spam-u, czy wszystkie nasze skrzynki w jednym uporządkowanym miejscu.

Mam nadzieję, że ten krótki poradnik będzie dla Was pomocny. Jeśli macie pytania odnośnie ustawień poczty lub napotkaliście utrudnienia, piszcie w odpowiedzi do tego tematu.

Pozdrawiam. :smiling-face:

111 Odpowiedzi
patyczak
Black Belt 
Opcje
Tutaj masz dość przejrzyście opisaną konfigurację poczty Samsung.
https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/konfiguracja-poczty-e-mail-w-aplikacji-samsung-e-mail-android
andzia0285
Apprentice
Opcje

Dziękuję 

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje

Proszę bardzo. A na przyszłość- to pierwszy od góry link z wyszukiwarki😉

0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Mam takie konto , weż apkę poczta wp i będzie ok, mam tam pocztę od wieków i spamu jest z 1000 miesiecznie , kup za 33 zeta płatne to wtedy spamer cię chroni
0 Like
Heniekok
Pathfinder
Opcje
Nie wiem czy to pomoze ale tez szukalem folderow a one sa ale trzeba kliknac doslownie w ten znaczek zaznaczony na czerwono inaczej przejdziemy do skrzynki odbiorczejScreenshot_20220923_164012_1000000286_1663944012.jpg
0 Like
miroON
Big Cheese
Opcje
@nowan2020 napisałeś że 33 zet ale na rok czy na miesiąc..bo tez mam od groma tego spamu a od dawna tez chcislem się tego pozbyć ze skrzynki
0 Like
Majqel76
Voyager
Opcje

Aplikacja Samsung E-mail

Chyba w odpowiednim wątku piszę. Nie mam pod ręka drugiego telef. i nie mam jak tego potwierdzić, stąd prośba do Was.

Znalazłem dziwną przypadłość. Tylko i wyłącznie na tej app się to dzieje. O co chodzi?

1. Włącz gesty (belka)

2. Odpal aplikację Samsung E-mail

3. Teraz palcem złap za "belkę" i bardzo powoli przesuwaj do góry, jakbyś chciał wejść w "Ostatnie".

Gdzie jest błąd? Aplikacja zostaje wyrzucona przez system, widać to gołym okiem. 
Jak to wygląda na innych modelach?

Jeszcze dodam: A71 | Android 12 | OneUl 4.1 | firmware najnowsze, dziś wrzucałem. Na wcześniejszym był ten sam błąd.

0 Like
PatrykF
Expert
Opcje

@Majqel76 Hej! Jesteś w stanie przesłać wideo? Niestety nie jestem w stanie tego zweryfikować. Przetestowałem na A53, S10e i A52s i nie znalazłem tego problemu, chociaż kilka razy próbowałem. Jeżeli możesz, wymuś pojawienie się błędu, a następnie prześlij raport o błędach przez:

Samsung Members > Pomoc > Raport o błędach.

Majqel76
Voyager
Opcje

@PatrykF 

Pól roku szukania i w końcu znalazłem winowajcę.

To Bixby Routines i taka oto procedura:

6CB85930-C527-4B52-88BB-545357EA9BB5.jpeg
Po wyłączeniu powyższej procedury błędu nie ma. Ciekawi mnie czy ten błąd ma tylko mój model, A715F.

Mógłbyś utworzyć tą procedurę i sprawdzić raz jeszcze jak opisałem powyżej? 

Members_BIkupl4
First Poster
Opcje

Jak zmienić nazwę użytkownika w Samsung Email? Po migracji poczty (zmiana domeny), odgórnie zmieniono nazwy użytkownika do każdego z posiadanych adresów mailowych. Do tej pory nazwa była taka sama, jak adres, tj. imię.nazwisko@domena.pl, teraz nazwa użytkownika to imię.nazwisko.domena.pl. W ustawieniach serwera Samsung Email nie ma możliwości zmiany nazwy użytkownika, jest zablokowane. Co zrobić, aby uruchomić na nowo pocztę w telefonie, bez kasowania całego konta i tracenia dotychczasowej zawartości? Z góry dziękuję za pomoc.

0 Like