02-11-2018 01:18 PM – ostatnio edytowany 14-06-2020 10:17 PM przez EwaK
Cześć forumowicze.
Dzisiaj mam dla Was prosty temat, ale powracający co jakiś czas na naszym forum.
Poniżej przedstawię Wam krótkie wskazówki, jak skonfigurować e-mail w Waszych telefonach.
W telefonach Samsung domyślnie dostępne są dwie aplikacje przeznaczone do obsługi poczty elektronicznej.
Są to "E-mail" oraz "Gmail". Ich ikony możecie zobaczyć powyżej.
Zacznijmy od aplikacji "E-mail".
Po włączeniu przywita nas ekran z polami dla danych naszej skrzynki mailowej.
Wystarczy uzupełnić pola i wybrać opcję "Zaloguj". Skrzynka skonfiguruje się automatycznie w ramach protokołu IMAP.
Jeżeli podczas autoryzacji danych pojawią się utrudnienia lub chcielibyście ustawić skrzynkę według własnych preferencji, możecie skorzystać z Konfiguracji ręcznej.
W ramach ręcznych ustawień możemy zmienić nazwę użytkownika (niektóre serwisy mogą wymagać pełnego adresu e-mail w tym polu) oraz skonfigurować dane serwera poczty przychodzącej, jak i wychodzącej.
Dane konfiguracyjne znajdziecie na stronie internetowej dostawcy waszej skrzynki.
Konfiguracja ręczna może okazać się szczególnie przydatna przy konfiguracji poczty służbowej.
Uwaga. W wypadku niektórych skrzynek pocztowym, w tym widocznego tu przykładu "wp.pl" należy najpierw włączyć obsługę poczty przez programy pocztowe oraz wysłać jedną wiadomość bezpośrednio ze strony.
Drugą omawianą aplikacją jest "Gmail", klient pocztowy firmy Google.
Większość z nas korzysta z niego codziennie obsługując najpopularniejszy wśród użytkowników systemu Android adres z @gmail.com na końcu.
Nie wszyscy wiedzą jednak, że w ramach tej aplikacji możemy dodać również inne adresy mailowe.
Jak to zrobić?
Po włączeniu Gmail rozwijamy boczne menu i naciskamy na zaznaczoną ikonkę.
Następnie wybieramy opcję Dodaj konto.
Po wybraniu rodzaju poczty uzupełniamy dane tak jak w aplikacji E-mail.
Co na tym zyskujemy? Choćby bardzo dobry filtr spam-u, czy wszystkie nasze skrzynki w jednym uporządkowanym miejscu.
Mam nadzieję, że ten krótki poradnik będzie dla Was pomocny. Jeśli macie pytania odnośnie ustawień poczty lub napotkaliście utrudnienia, piszcie w odpowiedzi do tego tematu.
Pozdrawiam.
29-07-2023 01:16 PM
@Members_BIkupl4 Obawiam się, że to niemożliwe. Jeżeli wchodzisz w:
E-mail > 3 kreski u góry po prawej stronie > Ikonka trybiku > Wybór konta
I tam pole jest szare i nie ma możliwości bezpośredniej edycji, to najpewniej będzie konieczne wprowadzenie wszystkich danych od nowa.
29-07-2023 02:47 PM
Dziękuję za szybką odpowiedź! Tak, dokładnie tak robię, jak to opisujesz. Nie ukrywam, że liczyłam na pozytywniejszą odpowiedź, że może jest coś, co przeoczyłam. Zanim skasuję konto, żeby je dodać na nowo - wiesz może czy system przyjmie inną nazwę użytkownika niż adres e-mail? Czy też jest tak, że wprowadzając adres mailowy, nazwa użytkownika z automatu wpisuje się identyczna?
31-07-2023 09:39 AM
@Members_BIkupl4 Z tego co widzę po swojej stronie, to mogę dowolnie zmieniać nazwę użytkownika w ustawieniach konta. Zanim dodasz konto na nowo po jego usunięciu upewnij się, że masz najnowszą wersję programu, a nawet dla pewności dokonaj jego reinstalacji.
10-02-2024
12:16 AM
– ostatnio edytowany
12-02-2024
11:25 AM
przez
OleksiiA
Szanowni Użytkownicy
10-02-2024 01:04 AM — edytowano 10-02-2024 01:10 AM
10-02-2024 02:28 AM
15-04-2024 07:41 PM
15-04-2024 07:45 PM