Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Jak skonfigurować konto pocztowe inne niż w gmail?

(Temat utworzony: 04-11-2021 02:38 PM)
2141 Wyświetlenia
Ewa2021
Navigator
Opcje

Witam

Dopiero zapoznaję się ze smartfonem A71. Poprzednio używałam smartfona firmy Microsoft z Windows i kafelkami. To bardzo duża zmiana.
Mam 2 konta e-mail, po jednym w domenie neostrada.pl i interia.eu. Na laptopie używam programu Thunderbird.
Dla obu kont w TB (jak i poprzednio w WindowsLive Mail 2012, a jeszcze wcześniej w OE6) podawałam tylko następujące dane:
- nazwa danego konta (przeze mnie nadana)
- nazwa wyświetlana np. Ewa
- adres e-mail
- hasło (z metodą uwierzytelniania: Normalne hasło)
- adres serwera POP i numer portu
- adres serwera SMTP i numer portu
- nazwa użytkownika: mój pełny adres e-mail
Ostatnio doszło jeszcze: Bezpieczeństwo połączenia SSL/TLS.

Próbowałam na smartfonie skorzystać z Outlooka, bo nic innego nie pasowało.
Wybrałam Dodaj konto, a po podaniu adresu e-mail wybrałam POP3.
Następnie podałam:
Nazwę wyświetlaną ....
Opis ....
Serwer poczty przychodzącej POP: wpisałam adres serwera POP i numer portu
Nazwa użytkownika POP (wpisałam mój pełny adres e-mail)
Hasło POP (wpisałam moje hasło do poczty)
Serwer poczty wychodzącej SMTP: wpisałam adres serwera SMTP i numer portu
Nazwa użytkownika SMTP (wpisałam mój pełny adres e-mail)
Hasło SMTP (wpisałam moje hasło do poczty)
Zdziwiło mnie, że Nazwę użytkownika i Hasło podaje się oddzielnie dla POP i dla SMTP. Z tego by wynikało, że mogą być różne /?/.

Po naciśnięciu odhaczenia w prawym górnym rogu pojawił się napis : Trwa próba zalogowania, a następnie:
Błąd podczas logowania
Połączenie z Twoim serwerem poczty wygasło. Sprawdź swoje ustawienia poczty.
Zamiana Nazwy Użytkownika POP i SMTP na nazwę przed znakiem @ w adresie zamiast pełnego adresu niczego nie zmieniła.
Naciśnięcie u góry na Połącz z aplikacją POP3 powoduje wyjście i możliwość dodania konta od nowa.

Nie ma w tym wszystkim ani informacji o uwierzytelnianiu, ani o bezpieczeństwie połączenia. Natomiast Kol. MadLunatic w innym wątku napisał, że przy jego próbach trzeba było znać adresy proxy i inne rzeczy. Żadnego adresu proxy nigdy nie potrzebowałam.

Może ktoś z odwiedzających Community wie gdzie popełniam błąd i byłby w stanie napisać jak powinnam to zrobić.

Pozdrawiam
Ewa

Przejdź do rozwiązania
Ewa2021
Navigator
Opcje

@PrzemekM, dziękuje Ci za zainteresowanie moim problemem.

Częściej używam konta w Neostradzie niż w Interii, dlatego w opisie przy zakładaniu wątku skoncentrowałam się na tym koncie. Teraz jeszcze raz spróbowałam z kontem w Interii, która jako serwer poczty przychodzącej ma IMAP. Obecna próba tym się różniła od wykonanych wcześniej, że teraz nie weszłam w Ustawienia zaawansowane, w wyniku których konfiguracja dalej jest taka, jak w przypadku POP3 dla Neostrady.

Czyli tym razem podałam tylko:
- mój adres e-mail
- hasło
- nazwa wyświetlana: Ewa
- opis: Interia
- OK
i udało się !!!.
Mogę odbierać i wysyłać pocztę na to konto i z tego konta. Bardzo się cieszę.

Szkoda, że tak nie wychodzi z POP3, bo myślę, że to jest główna przeszkoda.

Zatem osiągnęłam sukces, szkoda, że tylko połowiczny. Ale nie zniechęcam się, będę próbować dalej

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Ewa2021  Dziękuje za informacje :smiling-face:

Daj znać gdy uda się coś jeszcze wykombinować.

Ewa2021
Navigator
Opcje

@PrzemekM  trzymaj proszę kciuki. 😀

analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Nie używam aplikacji Ms Outlook na telefonie ale właśnie uruchomiłem ją by dodać konto jakie mam na WP.
Po uruchomieniu Ms Outlook, pojawił się ekran powitalny, potem informacja że mogę dodać konto. W pierwszym polu wpisałem adres mail, kliknąłem KONTYNUUJ, wybrałem IMAP (nowszy protokół od pop3), podałem hasło, poniżej przesunąłem suwak przy OPCJE ZAAWANSOWANE i wpisałem 2x hasło do poczty w odpowiednio dla imap i smtp. Na koniec na górze ekranu kliknąłem na ptaszek zapisania ustawień i to tyle. Działa.
Analogicznie dodaje się konto google, z tym że zapyta Cię o zezwolenie na dostęp do czegoś ale nie wiem czy tym przypadku konieczne będzie w ogóle podawanie haseł dla imap i smtp. Kojarzę, że dodając maila z google do Ms Outlook, było to znacznie uproszczone
Ewa2021
Navigator
Opcje

@analyzer65, dzięki za informacje. Wnioskuję z tego, że można to zrobić w przypadku IMAP, nawet przy zastosowaniu ustawień zaawansowanych, co mnie się nie udało, natomiast problemy stwarza POP3, pewnie jako starszy protokół.

Konto pocztowe w gmail skonfigurowało mi się od razu samo, nawet nie wiem kiedy, ale działało od samego początku używania smartfona. Używam go jednak tylko do wybranych kontaktów.

Ewa2021
Navigator
Opcje

@analyzer65 
Poszukałam w Internecie adresu poczty przychodzącej IMAP i numeru portu dla Neostrady. Zrobiłam tak, jak napisałeś, ale pomimo naciśnięcia na końcu OK, ptaszek zapisania ustawień (Twoje określenie) pozostał nieaktywny (był blady).
Spróbowałam więc tak, jak to zrobiłam wcześniej dla Interii, czyli bez ustawień zaawansowanych (u Ciebie opcji zaawansowanych). Ptaszek zrobił się aktywny, nacisnęłam na niego i wtedy od razu pojawił się komunikat:
Błąd podczas logowania
Certyfikat serwera poczty jest nieprawidłowy.
Czy chcesz zalogować mimo to?
Kliknęłam na Logowanie i zaczęła się próba logowania. Wyglądało na to, że zakończyła się z sukcesem.
Spróbowałam wysłać pocztę z tego konta i na to konto i to działa!!!
Nieprawidłowy certyfikat serwera poczty wiąże się pewnie z brakiem zabezpieczenia SSL, ale nawet w wariancie z ustawieniami zaawansowanymi nie widziałam możliwości jego ustawienia.
Sukces jest trochę bliższy, ale jeszcze nie całkiem osiągnięty. 🙂

analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Skonfiguruj przy pomocy imap i wpisz tylko hasła dla imap i smtp w ust. zaawansowanych.
Ewa2021
Navigator
Opcje

@analyzer65, tak właśnie zrobiłam. Musiałam tylko zmienić adresy serwerów i numery portów dla IMAP i SMTP, bo te, których domyślała się aplikacja były nieprawidłowe.

analyzer65
Troubleshooter
Opcje
Działa?
Rozwiązanie
Ewa2021
Navigator
Opcje

@analyzer65 
Działają konta utworzone dla Neostrady, podobnie jak dla Interii, metodą podania TYLKO:
- mój adres e-mail
- hasło
- nazwa wyświetlana: ....
- opis: ....
- OK
z tym, że dla Neostrady po zakończeniu tworzenia konta pojawił się komunikat o nieprawidłowości certyfikatu serwera poczty.
Natomiast Twoją metodą, czyli z wejściem do ustawień zaawansowanych po to by dokonać koniecznej zmiany adresów i numerów portów dla serwerów IMAP i SMTP oraz podać hasła, nie powstawało w ogóle konto, bo nie mogłam zakończyć naciśnięciem ptaszka zapisania ustawień, który był nieaktywny.
E-maile odebrane na A71 przychodzą także później na moje skrzynki w Thunderbird, gdy na przykład wracam z miasta. Tak powinno być.