23-06-2020
10:16 AM
– ostatnio edytowany
10-04-2024
02:09 PM
przez
OleksiiA
Witam
Jak w temacie - tak z ciekawości pytam...
Umieściłem: imię i nazwisko, grupę krwi oraz numer telefonu ICE (oczywiście nr inny niż mój ).
Jak sądzicie: za dużo danych, za mało? Korzystacie w ogóle z tej opcji, czy może nie wierzycie, że w przypadku np. zgubienia telefonu ktoś się skontaktuje, zwróci?
23-06-2020 11:13 AM
23-06-2020 11:28 AM
@Stanley88, kiedyś czytałem wywiad z ratownikiem medycznym, który wręcz prosił czytelników o to, żeby ustawiać na swoich telefonach podstawowe informacje kontaktowe i zdrowotne. Możliwość dodzwonienia się do osoby wskazanej jako ICE czy możliwość sprawdzenia grupy krwi czy też danych osobowych może w niektórych sytuacjach być kluczowe do podjęcia dalszych działań ratunkowych.
Mimo wszystko do tej pory nie zdecydowałem się na ustawienie takich informacji. Może to najwyższy czas żeby dodać takie informacje do ekranu blokady? Również chętnie poznam opinie pozostałych forumowiczów.
23-06-2020 12:03 PM — edytowano 23-06-2020 12:10 PM
@mirudo24 : chyba ogladałem ten wywiad w tv, może z tym samym ratownikiem . W każdym razie te dane mam wprowadzone u siebie i swoich bliskich od kilku lat.
Miałem kiedyś taką sytuację: znalazłem telefon, był zabezpieczony PIN. Na ekranie żadnej informacji, żadnego kontaktu. Skontaktowałem się z lokatorami posesji, tuż obok której znalazłem, ale nikt się nie "przyznał". W końcu oddałem telefon na Policję - musiałem tam się udać, straciłem dodakowo czas, trzeba było sporządzić jakiś protokół, podpisać, itd. A gdyby w telefonie była jakaś informacja, jakiś dostępny kontakt może po prostu bym się skontaktował z właścicielem (lub właścicielką ) i załatwił temat "od ręki" - po prostu oddał sprzęt. Dlatego po tym zdarzeniu postanowiłem wypełnić wspomniane dane.
Przy okazji ustawiłem również kontakty alarmowe (dodatkowo oznaczyłem w nazwach ICE), czyli numery, z którymi może ktoś się połaczyć z mojego telefonu, mimo blokady ekranu.
20-07-2020 09:51 AM
20-07-2020 10:08 AM
@Stanley88, czcionkę można zwiększyć w ustawieniach telefonu, ale niestety nie dotyczy to ekranu Always On Display oraz ekranu blokady. Nie znalazłem opcji, która umożliwiłaby zwiększenie czcionki na tych ekranach.
20-07-2020 11:40 AM — edytowano 20-07-2020 11:41 AM
@Stanley88, opcja Powiększenie ekranu załatwia sprawę ale wtedy powiększa się wszystko - łącznie z grafiką, więc jeśli nie przeszkadza ci taki handicap to jest to jakieś rozwiązanie..
20-07-2020 11:52 AM
@mirudo24 napisał(a):
Nie znalazłem opcji, która umożliwiłaby zwiększenie czcionki na tych ekranach.
Właśnie też nie znalazłem, dlatego tu zapytałem... Kiedyś w S9 kolegi widziałem, że miał sporo powiększone na ekranie blokady, a przynajmniej tak mi się wydawało. Niestety z kolegą mam słaby kontakt.
20-07-2020 11:55 AM
@Przemuś napisał(a):
@Stanley88, opcja Powiększenie ekranu załatwia sprawę ale wtedy powiększa się wszystko - łącznie z grafiką, więc jeśli nie przeszkadza ci taki handicap to jest to jakieś rozwiązanie..
OK, dzięki, sprawdzę. Może z tej opcji skorzystal kolega, bo faktycznie miał powiększone chyba wszystko.
01-08-2023 01:38 PM