28-07-2022 02:16 PM
28-07-2022 04:00 PM
Rozumiem. W takim wypadku będziemy czekać na informację jak telefon wróci z serwisu.
28-07-2022 04:24 PM
28-07-2022 04:34 PM
28-07-2022 06:47 PM
28-07-2022 08:58 PM — edytowano 28-07-2022 08:59 PM
Zobaczymy jak będzie w przyszłości. Ważne, że na ten moment płatności zbliżeniowe z aplikacją Moje ING działają prawidłowo. Widocznie wystąpił jakiś problem z Twoim urządzeniem i dlatego konieczna jest wizyta w punkcie serwisowym.
29-07-2022 01:54 AM — edytowano 31-07-2022 01:47 PM
Wstrzymaj się trochę, rano to uzasadnię bo teraz już późno.
cd.
Miałem ten sam problem, po 2 albo 3 ostatnich aktualizacjach tel. brak możliwości płacenia apką banku. Było dobrze i po aktualizacji kicha, zbliżam tel do terminala i nic. Na początku to chyba nawet nie skojarzyłem tego z aktualizacją, dopiero za 2 razem jak mi się zrobiło to samo to skojarzyłem. Co prawda inny telefon, inny bank ale objaw ten sam - brak jakiejkolwiek reakcji na zbliżenie tel do terminala. Nie ukrywam, że to był szok, nigdy mi się coś podobnego nie przydarzyło. . Od dawna nie używam gotówki, kart, płaciłem tylko tel. a od września chyba zeszłego roku zegarkiem. Ponieważ ostatnie 3 miesiące używałem płatności zbliżeniowych blik więc znowu przesiadłem się na tel bo zegarek tego nie obsługuje. I właśnie wtedy mi się to przytrafiło pierwszy raz. Byłem tak zaskoczony, że wtedy za pierwszym razem zapłaciłem zegarkiem GPay kartą z innego banku bo myślałem że telefon się zepsuł a konkretnie padł moduł NFC. Dopiero później, jak oprzytomniałem to wpadłem na pomysł żeby sprawdzić czy na tel działają płatności GPay które przecież też wykorzystują NFC. Działały, co uchroniło mnie przed odruchowym zdemolowaniem mojego ekosystemu na tel (mam na myśli ustawienia fabryczne, serwis itp..). Z tego co piszesz wynika że NFC ci działa (możesz zapłacić jednorazowo po przełączeniu z GPay na Ing.) Piszesz też, że nigdy nie instalowałeś Google Pay. Składałeś jakieś ślubowanie, masz jakiś uraz do Google ? Pytam bo chciałem zaproponować zainstalowanie apki ze sklepu Google Play - Portfel się to teraz nazywa i póki się nie wyjaśni z tą apką Ing to używać płatności GPay. Ja nie mam konta w Ing ale sparawdzałem - Ing obsługuje GPay więc instalacja apki, dodanie karty to jakieś 5 minut. Wracając do apki bankowej która mi przestała działać to konkretnie chodziło o IKO PKO BP. Zgłosiłem to do banku, powiedzieli że u nich jak zwykle w porządku i że to sprawa indywidualna. Po 3 dniach zaczęło znowu działać. Coś tam grzebałem ale nie było to na pewno nic radykalnego i prawdę mówiąc jestem przekonany, że nie miało to wpływu na to że apka zaczęła działać. Sądzę, że to bank eksperymentował na żywym organizmie. Z apką w ostatnim miesiącu działy się różne rzeczy, albo nie można było płacić, albo można ale tylko do 100 zł bez odblokowania bo powyżej to się zapętlało na potwierdzeniu odciskiem palca. Potem nie mogłem zapłacić bo ciągle terminale odrzucały transakcje natomiast na tel było wszystko ok jak wtedy gdy nie było problemów. Jak zadzwoniłem do banku żeby się dowiedzieć o co chodzi tym terminalom to ustalili 'przekroczenie czasu transakcji'. W sumie w ciągu ostatniego miesiąca apką nie można było płacić chyba z 10 dni. Jestem pełen podziwu, w końcu to największy polski bank. Na fanpageu PKO na fejsie użytkownicy zostali całkowicie spacyfikowani i teraz nie da się wymieniać opinii między sobą. Wpis tam umieszczony jest tak widoczny jak papierek dorzucony do hałdy śmieci na składowisku. No cóż nie można było płacić apką IKO banku PKO BP to płaciłem apką Portfel z użyciem karty np Pekao SA. W zasadzie to zawsze próbowałem zapłacić PKO na tel a jak się nie dało to płaciłem Pekao na zegarku. Teraz się uspokoiło i blik zbliżeniowy w IKO działa tak jak powinien. Bez odblokowywania tel, włączania IKO, do 100zł nie trzeba potwierdzać palcem a powyżej trzeba. Jedno nowe co mi się kiedyś pojawiło to żądanie zalogowania do apki w celu 'odświeżenia' limitu transakcji. Po drugiej aktualizacji jak znowu mi się to przytrafiło to już spokojnie do tego podszedłem, procedurę miałem opracowaną. Po paru dniach znowu zaczęło samo działać i tym razem naprawdę mogę powiedzieć, że nic nie 'pomagałem'. Dlatego proponuję spokojnie zaczekać parę dni i na razie spróbować płacić Portfelem. Może w tym banku działa ten sam zespół co w moim albo korzystają z tych samych bibliotek Może tak jak w moim przypadku apka zacznie sama działać a może Portfel się spodoba.
PS. Jak wygląda sytuacja ? Zainstalowałeś portfel, działa ? Jeżeli jednak zdecydujesz się na serwis (chociaż ja nie widzę powodu) to nie zapomnij o pełnej kopii a zwłaszcza ODPOWIEDNIM wyczyszczeniu telefonu.
https://eu.community.samsung.com/t5/seria-galaxy-a/zanim-oddasz-telefon-do-serwisu/td-p/162839/page/...
Niestety teraz to trzeba jeszcze robić. Kto o tym wie i faktycznie to robi to całkiem inna sprawa Niedługo nie trzeba tego będzie już robić a najszybciej skorzystają z tego właściciele Galaxy S21.
https://www.androidpolice.com/samsung-repair-mode/