Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

blokada niechcianych nr

(Temat utworzony: 28-07-2022 02:21 PM)
374 Wyświetlenia
miroON
Big Cheese
Opcje
hejka... pomimo blokowania niechcianych nr ..w dalszym ciągu nachalni ,,telemarketerzy wydzwaniają na mój tel..czy to tak powinno być..no chyba nieee..blokada nr to blokada ...czy ktoś ma tutaj moze jeszcze jakiś pomysł z blokadą moze ktos cos zaproponuje...bo jest to trochę uciążliwe np wieczorem rano a zdarzają się i tacy co dzwonią nawet w nocy ...mozna np zgłosić taki nr gdzieś??  choć sądzę że nic to i tak nie pomoże 
5 Odpowiedzi
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Rozumiem, że korzystasz z usługi ochrony przed spamem (Telefon > Ustawienia > ID rozm. i ochrona przed spamem). Może w tym wypadku pomoże włączenie opcji "Blokuj cały spam i rozmówców przekazujących spam".

Screenshot_20220728-142554_Call settings.jpg

miroON
Big Cheese
Opcje
ok odznaczyłem tak jak na widoku...zobaczymy czy to coś pomoże...narazie dzięki za jakąkolwiek sugestie
0 Like
relativ
Helping Hand
Opcje

Ja to mam włączone na tel paru starszych osób. Pomogło bardzo. Spamerzy wykorzystywali ich nieporadność, naiwność i dobre wychowanie. Doszło do tego, że bali się odbierać wszystkich połączeń których nie mieli w książce tel . Teraz jest spokój. Ja też mam to włączone ale bez blokady. Odrzucam połączenia ręcznie. Zdarzyło mi się parę razy przy włączonej całkowitej blokadzie, że parę ważnych dla mnie połączeń zostało automatycznie zablokowanych. Staram się wpisywać do kontaktów numery z których spodziewam się połączeń ale nie zawsze jest to możliwe z różnych względów. Dojrzewam do włączenia blokady spamu wysokiego ryzyka 😉

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Powinno pomóc w większości przypadków. Daj znać za jakiś czas czy zmiana opcji rozwiązała problem niechcianych telefonów.

relativ
Helping Hand
Opcje

@miroON  napisał(a):
hejka... pomimo blokowania niechcianych nr ..w dalszym ciągu nachalni ,,telemarketerzy wydzwaniają na mój tel..czy to tak powinno być..no chyba nieee..blokada nr to blokada ...mozna np zgłosić taki nr gdzieś??  choć sądzę że nic to i tak nie pomoże 

20220728_214757.jpg

Blokada nr nic nie pomoże. Telemarketerzy pracują dla potężnych i powszechnie znanych firm. Takie firmy mają potężne środki i stać ich na zatrudnienie wielu telemarketerów i jeszcze większą ilość numerów tel z których mogą korzystać. Ich ofierze prędzej znudzi się blokowanie tych numerów niż zablokuje całą dostępną pulę. Dzwonią automaty i jeżeli wykryją odrzucenie to dzwonią z następnego dostępnego numeru. I jeszcze takich firm jest multum. Co innego zgłoszenie do hija. Z takim systemem nie poradzą sobie nawet największe firmy. Jedyny szkopuł, że w tym systemie każdy z każdego może zrobić spamera i oszusta. Ale jak na razie system broni się prawem wielkich liczb 😀 (ciężko będzie zorganizować taką liczbę chętnych do przyklejenia komuś wizytówki oszusta, żeby system na tej podstawie zrobił to samo). Nie ma obawy, że nawet spisek całej klasy gimnazjalistów sprawi, że nie lubiany kolega nie będzie się mógł nigdzie dodzwonić😋

PS Jeszcze jedno mi się przypomniało. Jak czytałem Twój pierwszy wpis to coś mnie zastanowiło ale oczywiście jak zwykle o tym zapomniałem. Teraz mi się przypomniało, chodziło o taki fragment "... a zdarzają się i tacy co dzwonią nawet w nocy ...). Zacząłem się zastanawiać dlaczego do mnie nie dzwonią w nocy. I przypomniałem sobie, że u mnie codziennie, automatycznie zgodnie z harmonogramem włącza się i wyłącza tzw. "tryb zasypiania" na niektórych urządzeniach zwany też czasem spoczynku. Oczywiście wtedy jeżeli ktoś jest w mojej książce tel., bardzo mu zależy i jest wytrwały to też się dodzwoni. W moim przypadku ten tryb to nie jest opcja tylko konieczność tym bardziej, że muszę spać z zegarkiem na ręce. Bez tego trybu nie tylko tel. by hałasował to jeszcze zegarek by mi urwał rękę :smiling-face: . Ten ps można traktować jako dodatkowa sugestię.

0 Like