Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Autouzupełnianie Google – adres

(Temat utworzony: 15-08-2021 01:36 PM)
617 Wyświetlenia
izaban
Apprentice
Opcje

Czy ktoś wie, gdzie w usłudze autouzupełniania Google można dodać swój adres zamieszkania?

NIE CHODZI O AUTOUZUPEŁNIANIE W PRZEGLĄDARCE CHROME, tylko o funkcję, która nazywa się „Autouzupełnianie z Google” i znajduje się w ustawieniach telefonu.

Wiem o istnieniu Samsung Pass. Nie o tym piszę. 

Nie jest to niestety w wydawałoby się najbardziej oczywistej zakładce „Adresy” widocznej po wybraniu „Autouzupełniania z Google”. Tam nie można wpisać numeru mieszkania, a kod pocztowy jest narzucany przez Google i jest błędny. Dodałam prawidłowy i nawet został zatwierdzony, ale nadal nie mogę go ustawić. Zresztą NA 100% TO NIE JEST MIEJSCE, W KTÓRYM USTAWIA SIĘ ADRES DO AUTOUZUPEŁNIANIA, bo przez lata miałam tam zagraniczny adres, a jednak Google wypełniał mi ten, który miałam wpisany we właściwym miejscu, tylko niestety nie pamiętam, gdzie. Ta opcja do niedawna działała, chociaż już wcześniej miałam ten problem i po wielokrotnym kontakcie przez czat z konsultantem trafiłam wreszcie na takiego, który wiedział, gdzie to jest. Niestety adres znowu nie jest uzupełniany, a ja nie pamiętam, gdzie się go wpisywało. Pamiętam, że to było (bardzo) nieintuicyjne miejsce.

Przy wyszukiwaniu rozwiązania tego problemu przez Google można natrafić na instrukcję dodania adresu w ustawieniach przeglądarki Chrome – to na pewno nie o to chodzi, bo nie miałam tej przeglądarki, a opcja działała. Zresztą jest w niej wpisany prawidłowy adres i nic to nie daje. Chodzi mi o to, żeby dane osobowe były uzupełniane w aplikacjach i na stronach, nie tylko w przeglądarce Chrome, z której nie korzystałam i nie korzystam.

Mój telefon to Samsung S9+. Soft reset, wipe cache partition, czyszczenie pamięci domyślnej, wyłączenie i włączenie usług Google nie pomogło.

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Opcje dotyczą autouzupełniania co zresztą widać po kliknięciu w zębate koło. W górnej części widać, że zmieniamy ustawienia "Autouzupełnianie z Google". Jeżeli zmiana tych danych nie działa to możliwe, że wystąpił jakiś błąd po stronie usługi Google. W takim wypadku nic więcej nie wymyślimy na forum.

Screenshot_20210815-133302_Google Play services.jpg

izaban
Apprentice
Opcje

Nie dotyczą i wyjaśniłam dokładnie w pierwszym poście skąd wiadomo, że na pewno nie dotyczą. Tylko nikt go nie czyta.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@izaban  Na społeczności Google można dopisać się do istniejącego tematu jak i założyć nowy.

https://support.google.com/accounts/community?hl=pl

https://support.google.com/accounts/thread/new?hl=pl

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Specjalnie wstawiłem zrzut ekranowy żeby nie było niejasności. Jeżeli masz inne zdanie w tym temacie lub uważasz, że jest to błąd to pozostaje kontakt z deweloperem. @vdsl2 podał odnośniki do forum Google.

izaban
Apprentice
Opcje

A ja dokładnie opisałam to zagadnienie w pierwszym poście, żeby nie było niejasności. I najlepszym dowodem na to, że nadal nikt nie przeczytał mojego posta jest właśnie m.in. ten screen i kierowanie mnie w to miejsce w ustawieniach, podczas gdy ja tak dokładnie opisałam właśnie to miejsce  – nawet, gdybyś się nie zgadzał z tym i uważał to za błąd Google, to przynajmniej nie tłumaczyłbyś mi, że mam wejść tam, skąd prawie że nie wychodzę, bo tak próbuję to rozwiązać.

Od iluś tygodni zaglądam w to miejsce w ustawieniach i próbuję rozgryźć, gdzie tam się wpisuje adres, więc doskonale wiem, jak wygląda miejsce ze screena i każdy konsultant pomagający mi zdalnie był również przekonany, że to tam wpisuje się adres do autouzupełniania.

Skoro jesteś pewien, że ten adres służy do autouzupełniania, to spróbuj tam wpisać swój dokładny wraz z numerem mieszkania i kodem pocztowym i sprawdź, czy gdziekolwiek się uzupełnia. 

Poza tym odpowiedz na pytania:

1. Jakim cudem Google wypełniał mi pięknie adres w Polsce, który na pewno uzupełniałam gdzie indziej, skoro w miejscu „Adresy” z twojego screena przez lata widniał mój zagraniczny adres i dopiero niedawno przez przypadek to zobaczyłam? Przez cały czas działało mi autowypełnianie Google z polskim adresem.

2. Dlaczego pomimo tego, że u mnie tam jest adres – błędny, ale jest – Google go nie uzupełnia? Oczywiście odpowiedź będzie brzmiała „błąd po stronie Google”. 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@izaban  Również uważam że trzeba by było się kontaktować w tej sprawie z Googlem.

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Obawiam się, że nic więcej nie wymyślimy na forum. Pozostaje kontakt z Google, o czym wspomniałem już wcześniej.

izaban
Apprentice
Opcje

Na tym zalinkowanym wcześniej forum odpowie ktoś z Google?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Jak otrzymasz tam przydatne wskazówki to koniecznie daj znać w tym wątku.

izaban
Apprentice
Opcje

Czyli nie jest to kontakt z Google. Tak jak pisałam od początku. Z Google nie ma ŻADNEGO kontaktu.

Oczywiście, są adresy mailowe, ale od razu przychodzi odpowiedź „ten adres nie jest monitorowany”. To samo jest po wybraniu w Google Play „kontaktu z developerem”.

0 Like