22-11-2022 03:46 PM
Po aktualizacji do Android 13 permanentnie pojawia mi się takie powiadomienie jak na załączonym zdjęciu:
Ustawienia internetu w samochodzie mam skonfigurowane tak, że auto ma korzystać z połączenia internetowego telefonu połączonego z samochodem przez Bluetooth. Kiedy to połączenie ma być aktywne decydowałem sam, włączając lub wyłączjąc router bluetooth w telefonie.
Po aktualizacji do Android 13 powiadomienie to dostaję w odstępach kilkusekundowych nawet jeśli wybiorę "Odmów" - rozumiem, że auto wysyła co chwila żądanie do telefonu i stąd to wyskakujące powiadomienie. Czy można to w jakiś sposób wyłączyć?
Jedynym rozwiązaniem póki co jest odznaczenie korzystania z internetu przez samochód.
W Android 12 problem nie występował.
22-11-2022 09:17 PM
@eReS Hej! Spróbuj na początek z czyszczeniem partycji cache. Pomaga to na problemy po aktualizacji. Czynność ta nie usuwa żadnych danych z urządzenia. Pamiętaj, aby podłaczyć telefon do komputera kablem USB, inaczej nie wejdziesz do trybu recovery:
https://www.youtube.com/watch?v=5RrGHHwvARM
Możesz pokusić się też o reset ustawień sieciowych. Pamiętaj jednak, że wtedy będziesz musiał raz jeszcze sparować telefon ze swoim samochodem w AndroidAuto.
Ostatecznie, gdyby to nie pomogło, zgłoś błąd w aplikacji Samsung Members > Wsparcie > Raport o błędach. Zrób to do kilku minut od wystąpienia problemum żeby dziennik systemowy miał wszystko "na świeżo".
22-11-2022 09:30 PM — edytowano 22-11-2022 09:35 PM
22-11-2022 10:11 PM
@eReS Podsyłam Ci takie rozwiązanie, ponieważ czyszczenie partycji cache jest sprawdzoną metodą rozprawiania się z błędami po aktualizacji czy generalnie na zacinki w pracy systemu.
Możesz skorzystać z tej metody, bądź też nie i czekać na to, aż przyjdzie aktualizacja, ktoś rozwiąże problem na swoim urządzeniu, bądź otrzymasz odpowiedź od Samsunga po przesłaniu raportu o błędach - w wielu przypadkach dopiero to daje pełen pogląd na problem.
22-11-2022 10:26 PM — edytowano 22-11-2022 10:30 PM
a jaki tu jest "błąd" po aktualizacji? możesz rozwinąć myśl? jakie ścieżki Twojego rozumowania doszły do tego że jest to jakiś "błąd"?
i jakie to jest "rozwiązanie" skoro nie wiesz co jest problemem?
podesłałeś jakieś sugestie i tyle - nawet nie próbując zrozumieć o co chodzi... taki zwykły copy-paste, który można wrzucić do każdego posta związanego z aktualizacją
22-11-2022 10:36 PM
Na forum mamy ograniczone możliwości weryfikacji problemu. Możesz zgłosić błąd do firmy Samsung wraz z logami systemowymi za pomocą aplikacji Samsung Members.
[Poradnik] Jak zgłosić błąd do firmy Samsung?
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/poradnik-jak-zg%C5%82osi%C4%87-b...
22-11-2022 10:41 PM — edytowano 22-11-2022 10:43 PM
czy ktoś potrafi czytać ze zrozumieniem?
ja nigdzie nie napisałem że jest to "błąd"...
więc jeszcze raz... zakładając że Android 13 wprowadza większy nacisk na kwestie bezpieczeństwa, przyjmuję że żądanie dostępu do routera BT podpada pod ten aspekt - nie chodzi mi o to czy ten komunikat powinien się pojawiać czy nie i czy powinien znikać na stałe po wciśnięciu "Odmów" (BTW - skoro auto stale żąda dostępu do netu przez BT to rozumiem, że notyfikacja będzie wyskakiwać co chwilę)
moje pytanie brzmiało: "Czy można to w jakiś sposób wyłączyć?" (ponieważ ten komunikat nie pojawiał się w Android 12 z dokładnie takimi samymi ustawieniami)
nie wiesz? to po prostu nie odpowiadaj... chyba prościej się nie da
23-11-2022 10:36 AM
Pozostaje zatem zgłosić sugestię do firmy Samsung.
[Poradnik] Jak zgłosić sugestię do firmy Samsung?
https://eu.community.samsung.com/t5/aplikacje-mobilne-i-us%C5%82ugi/porada-jak-zg%C5%82osi%C4%87-sug...