Cu modificarile aduse de One UI 6, acum cred ca sunt suficiente instrumente native pentru diagnosticarea si optimizarea telefonului.
Pentru inceput se poate folosi functia "Intretinere Dispozitiv" (Device Care), care poate fi accesata din setarile telefonului.
Pe prima pagina avem informatii despre resursele telefonului: nivelul de incarcare si estimarea timpului ramas pana la descarcarea completa a bateriei (conform modelului de utilizare), gradul de ocupare si spatiul de stocare ramas liber precum si memoria RAM disponibila.
La sectiunea "Baterie", daca atingem graficul care ne arata activitatea bateriei pe ziua curenta ajungem pe istoricul bateriei pe 7 zile.
Aici se poate vedea detaliat cata baterie a fost consumata in fiecare zi, iar in al doilea grafic este detaliat acest consum pe ore. Sub grafice apare o lista cu toate aplicatiile care au consumat peste 0.1% din baterie pe toata ziua, daca este selectata o zi, sau pe un interval de doua ore daca selectam un segment din graficul pe intervale de timp. Atentie, acest consum se refera doar la utilizarea procesorului si aici nu intra consumul realizat de ecran, wifi, BT, GPS... in acea perioada in care aplicatia a fost activa (pe ecran sau in fundal).
O noutate in One UI 6 este raportul detaliat cu consumul resurselor unei aplicatii. Daca atingem o aplicatie din lista apare un astfel de raport:

Daca inainte vedeam acolo doar timpul de utilizare, acum au aparut si date despre consumul resurselor. In Android, aplicatiile nu ruleaza in general tot timpul atunci cand ecranul este oprit, ci doar la anumite intervale de timp si in functie de anumite evenimente. In rest sistemul intra intr-o stare de conservare a energiei, reducand viteza, sau chiar oprind anumite nuclee (cele rapide). Dar uneori aplicatiile au nevoie sa efectueze sarcini mai intense si atunci declanseaza o trezire a procesorului si cer blocarea acestuia sa mai intre in somn adanc pana ce termina acea sarcina. Acestea sunt acele "treziri" si perioade de "Wake lock". Problema cu ele e ca nu lasa sistemul sa intre in somn adanc si astfel consuma mai multa baterie in perioada de inactivitate. In exemplul pus de mine, se vede ca Whatsapp a avut 4 treziri cu un timp total de 8 minute, si probabil atunci a facut ceva sincronizari in fundal, sau vreun backup. La procesor (CPU) arata timpul total de utilizare al acestuia, iar acesta in exemplu este mic. Cand ruleaza o aplicatie, chiar si pe ecran, ea nu foloseste tot timpul procesorul. De exemplu daca citim niste mesaje, chiar daca aplicatia este deschisa cateva minute, ea foloseste procesorul doar din cand in cand cateva milisescunde, in rest nu face nimic. In schimb o aplicatie care ruleaza un video, muzica, mai ales jocuri, o sa foloseasca mult mai mult procesorul si la CPU o sa vedem timpi mari de utillizare. Cu aceste informatii (wakelocks si CPU) si cu cele din urmatoarea sectiune (date mobile, wifi, GPS si BT), daca punem pe un interval orar in care telefonul era inactiv, putem depista aplicatiile care isi fac de cap in fundal.
Daca telefonul incepe sa deschida mai greu aplicatiile, ne putem uita pe pagina "Memorie RAM" si acolo se vad aplicatiile care ruleaza in fundal si sa le inchidem (unele din ele sunt in memoria cache). Dar aici mai interesanta este optiunea "Aplicatii rezidente in memoria RAM". Acolo vedem aplicatiile care stau in RAM tot timpul. In general ar trebui sa fie doar aplicatii care au legatura cu telefonia sau mesaje, sau alte aplicatii care fac ceva in timp real.
Pentru a taia elanul unor aplicatii care tin neaparat sa ruleze in fundal, si care prin asta consuma baterie si nu lasa sistemul sa intre in modul de conservare a energiei, la "Baterie > Limite utilizare in fundal" avem doua liste:
- Aplicatii inactive: aici putem pune acele aplicatii de la care astepatam notificari, dar nu in timp real (eu as pune aplicatiile de EMail de exemplu)
- Aplicatii pentru somn profund: aceste aplicatii ruleaza doar atunci cand sunt deschise de catre utilizator, si isi incheie activitatea imediat ce sunt inchise, sau nu mai sunt pe ecran. Aici putem pune toate acele aplicatii de la care nu asteptam notificari deloc si pe care le folosim doar ocazional, sau care nu ar trebui sa faca nimic util in fundal.
Tot pentru diagnosticare si optimizare poate fi folosit si pachetul de module Good Guardians din Galaxy Store (made by Samsung), iar acolo pe langa functiile existente in "Intretinere dispozitiv" mai sunt cateva optiuni in plus.
La battery Guardian puteti activa optiunea de scadere a luminozitatii ecranului mai repede decat o face sistemul (atunci cand nu interactionati cu telefonul). Tot acolo se poate seta o rata de improspatare a ecranului la 60HZ la anumite aplicatii care nu genereaza mai mult de 60FPS (youtube sau aplicatii care afiseaza un text static sau o poza).
Mai departe este optiunea "Power saving during bedtime". Aici setam un interval orar in care se limiteaza ultilizarea resurselor (este asemanator cu Power Save Mode, dar nu limiteaza rata de improspatare la 60Hz) si permite intrarea telefonului in starea maxima de conservare a energiei (Doze) pe timpul noptii.
Ultima optiune de pe pagina "Extend battery life" contine mai multe setari din One UI care reduc consumul de energie, daca nu este nevoie de ele.
Modulul Thermal Guardian ne arata temperatura telefonului pe un interval de 24 de ore si utilizarea medie a procesorului pe acelasi interval. Aici se pot depista cauzele/aplicatiile care au dus la incalzirea telefonului, pe grafic aparand niste puncte cand este temperatura/utilizarea ridicata, si daca atingem un astfel de punct ne arata cauza probabila. Tot in acest modul putem modifica in plus sau in minus cu doua grade temperatura de la care procesorul este incetinit (CPU throttling) in functie de ce nevoi avem (vrem un telefon mai rece, sau vrem performanta mai ridicata.
Modulul "Galaxy App Booster" face o pre-compilare a aplicatiilor si scurteaza astfel timpul de pornire al unei aplicatii. Acest lucru este facut oricum si de catre sistem, doar ca mult mai incet, si doar atunci cand este la incarcat si bateria este plina.
Pentru ca uneori apar probleme din cauza retelei wifi (semnal slab, sau calitate proasta a lui), One UI are si pentru aceasta un instrument de diagnosticare, doar ca este ascuns. Daca intram in Setari > Conexiuni > Wifi , la cele trei puncte verticale de sus, Intelligent Wifi, jos de tot in pagina deschisa este "Inteligent Wi-Fi 6.0.0". Daca il atingem de mai multe ori apare un mesaj ca s-a activat "Connectivity labs". (care ulterior o sa fie ultimul pe pagina)
Aici apar date despre utilizarea retelei wifi atat pe ziua curenta, cat si istoricul pe o saptamana. Mai jos, la "Band" si "Standard" vedem cat timp a fost conectat telefonul (pe toata saptamana din cate am dedus) pe fiecare banda (2.4 5 sau 6 Ghz), precum si standardul wifi folosit (wifi 4, 5, 6).
La "Home Wi-Fi inspection" se face o verificare a retelei, si ne putem plimba prin casa sa vedem unde avem semnal slab.
Pentru diagnosticare interesanta este optiunea de mai jos, "Wi-Fi developer options". Acolo avem o lista mai lunga de alte optiuni.
La "Connection information" vedem in timp real nivelul semnalului (RSSI = Received Signal Strength Indicator). Pentru acesta sunt diferite intervale pe internet, dar eu zic ca pana la -65 este foarte bun, acceptabil pana la -70 , iar de acolo incolo incep sa apara probleme. (fiind vorba de numere negative, -65 inseamna un semnal mai puternic decat -70). In a doua jumatate a paginii se vede nivelul de ocupare a canalului utilizat. Cu cat acesta esta mai ocupat, cu atat telefonul are de asteptat mai mult si viteza este mai mica iar latenta este mai mare, deci o experienta mai slaba.
O alta optiune utila este "Wi-Fi link status history". Aici vedem evolutia semnalului pe un interval mai mare de timp:
Atentie, toate aceste optimizari au efect pentru o utilizare normala a telefonului. Efectul este aproape zero atunci cand utilizati intens telefonul, si cand cea mai mare parte din energie o consuma exact aplicatia activa.