Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Good Guardians - ghid de utilizare (P1)

(Subiect creat la: 18-08-2024 12:24 PM)
394 Vizualizări
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni

 În Google Play găsiți multe aplicații care promit că optimizează consumul, viteza telefonului și memoria utilizată. Nimic din ce am testat până acum nu face asta. Din contră, consumă baterie, consumă memorie, se luptă continuu cu sistemul și încetinesc telefonul, au reclame multe, și unele chiar prezintă riscuri. Aceste aplicații nu au acces la multe din lucrurile pe care zic că le fac, iar cu fiecare versiune de Android sunt mai restricționate.
 Good Guardians este o colecție de module realizată de către Samsung (ca și Good Lock), este utilă pentru diagnosticare și optimizare, consumă puține resurse și nu încetinește sistemul. Este o aplicație privilegiată (are acces acolo unde nicio altă aplicație obișnuită nu are). În general ea doar schimbă unele setări din sistem, unele dintre ele fiind disponibile și în setările One UI, altele nu. La o utilizare normală poate reduce semnificativ consumul fără a afecta vizibil experiența de utilizare, dar uneori trebuie făcute și niște compromisuri dacă vrem un consum mai mic. Nu vă așteptați însă la minuni, mai ales în cazul unei utilizări intense (jocuri, rețele sociale, timpi lungi de utilizare activă), chiar dacă și în aceste cazuri unele setări pot reduce consumul.

 Good Guardians poate fi descarcat de aici:

https://apps.samsung.com/appquery/appDetail.as?appId=com.android.samsung.utilityapp

image

 Interfața principală este simplă, iar după instalarea aplicației, din ea aveți posibilitatea să instalați fiecare modul în parte. (nu trebuie să le instalați pe toate decât dacă vreți).

Battery Tracker:

 Acest modul este asemănător cu secțiunea "Baterie" din Întreținere dispozitiv. Vă arată consumul realizat în ultimele 24 de ore sau, de la cele trei puncte de sus, puteți să selectați o anumită perioadă de timp.

 Pe grafic apare nivelul bateriei (etichetele din stânga și linia continuă) și numărul de minute în care ecranul a fost aprins în fiecare oră (etichetele din dreapta și liniile verticale, câte o linie pentru fiecare jumătate de oră). 
image


image

 Așa arată datele pentru ultimele 24 de ore:
image


 În lista din partea de jos a paginii apar aplicațiile care au rulat în intervalul selectat și cât au consumat (Battery usage) sau cât timp au fost active pe ecran (Active time).

image

 Dacă atingeți graficul o să arate datele pentru ora selectată:

image

 Spre deosebire de "Întreținere dispozitiv" care afișează aplicațiile cu un consum mai mare de 0.1%, aici le vedem și pe cele care au consumat peste 0.01%.

 Dacă atingem o aplicație vedem cât timp a fost activă pe ecran (Active), cât a rulat în fundal (Background), timpul total (Total) și câtă baterie a consumat (Battery usage), și putem să o punem în lista de aplicații inactive direct de aici:

image

Battery Guardian:

 În acest modul găsim diferite opțiuni pentru optimizarea aplicațiilor și putem restricționa anumite caracteristici care nu sunt neapărat necesare sau la care putem renunța pentru a prelungi durata de viață a bateriei (autonomia). Toate aceste opțiuni au o descriere destul de cuprinzătoare, dar în engleză.

image


• App Power Saving: dacă este detectată o aplicație care consumă mult, ea este trecută automat la aplicații inactive.
• Auto dim apps: atunci când ecranul este aprins și nu interacționăm cu el, sistemul scade automat luminozitatea după o vreme. Opțiunea face ca acest lucru să se întâmple mai devreme decât o face sistemul.
• Standard refresh rate apps: dacă ecranul este setat la o rată de împrospătare mai mare de 60Hz, atunci aplicațiile o să consume mai multă baterie fiind nevoie să genereze mai multe frame-uri în fiecare secundă. Unele aplicații nu au nevoie de o rată așa de ridicată (youtube, aplicații de streaming, aplicații în care sunt doar texte sau imagini statice...). Din ce am testat, dacă în aceste aplicații se mișcă ceva, fie și doar un cursor sau o reclamă mică, se folosește un refresh de 120Hz (sau care este valoarea maximă pe modelul respectiv), și astfel se consumă inutil bateria. Aici putem pune astfel de aplicații (de la simbolul plus din colțul dreapta- sus) dacă în sistem refresh-ul este setat la o valoare mai mare de 60Hz.
• Screen Curtain (nu este disponibilă pe toate modelele): această funcție este utilă atunci când folosim o aplicație care funcționează doar când este activă pe ecran și care vrem să ruleze dar nu ne interesează ce este pe ecran. Astfel putem reduce consumul sau putem reduce riscul de atingeri accidentale. Se dezactivează cu butonul de pornire, sau prin atingere dublă. Cu youtube nu funcționează.
image

• Network power saving: aplicațiile puse aici nu vor putea accesa datele mobile pe 5G atunci când traficul efectuat este mic.
• Power saving during bed time: această opțiune activează modul de economisire a bateriei în intervalul setat în următoarea opțiune "Set sleep time". Diferența față de activarea acestui mod din interfață sau prin rutine este că opțiunea îl activează doar când nu folosim telefonul (în acel interval), iar în perioadele în care îl folosim, modul este dezactivat și nu avem nicio restricție.
• Extend battery life: în această secțiune avem diferite setări pe care le găsim și în setările telefonului, dar aici sunt adunate toate la un loc.
image

1. Dark mode : activează tema întunecată. La ecranele oled, fiecare pixel emite lumină individual, iar cu cât sunt aprinși mai mulți pixeli, cu atât consumul este mai mare.
2. Screen resolution (rezoluția ecranului): cu cât aceasta este mai mare, cu atât trebuie procesați mai mulți pixeli și asta poate încetini telefonul și consumă mai mult curent din baterie.
3. Motion smoothness (cursivitatea ecranului): cu cât aceasta este mai mare (Adaptive maxim 120Hz), cu atât animațiile sunt mai fine, dar și consumul de curent mai mare.
4. Brightness (luminozitatea ecranului): cu cât produce mai multă lumină ecranul, cu atât consumă semnificativ mai mult, generează mai multă căldură, iar menținută mult timp la niveluri crescute poate produce și efectul burn-in. În general, dacă telefonul este utilizat mult afară este mai bine să fie setată manual o luminozitate mai mică, iar în rest să fie pusă pe automat.
5. Screen timeout: timpul după care ecranul se închide dacă nu mai interacționăm cu el. Pentru o reducere a consumului este recomandat 30 de secunde sau mai puțin.
6. Mobile hotspots: dacă este activ, și wifi pornit, atunci telefonul se conectează automat la hotspot-uri mobile.
7. Always on Display: AOD activ în permanență consumă destul de multă baterie (cam 1% pe oră). Pentru a economisi bateria, este recomandat să fie oprit, sau activ doar la atingeri (Tap to show), iar în acest caz chiar poate consuma mai puțin curent decât să activați ecranul pentru a vedea ora sau dacă sunt notificări (nu activează nucleele de performanță ca și în cazul ecranului de blocare).
8. Video brightness: luminozitatea ecranului în timpul redării unui clip video. Dacă este "bright" (luminos), luminozitatea ecranului o să crească atunci când vizionați un film. Culorile o să fie mai saturate, dar consumul mai mare și la fel și degradarea ecranului.
9. Eye comfort shield (protecție pentru confortul ochilor): reduce puțin din culoarea albastră atunci când este activ, și astfel culorile devin mai calde și mai puțin obositoare, în special noaptea.
10. Samsung keyboard sound: dezactivează sunetul făcut de tastatură când scrieți.
11. Optimize now: optimizează toate setările de mai sus automat. Înainte afișează o listă cu modificările pe care o să le facă. Dacă doriți la o opțiune să setați altceva, puteți anula (cancel), modificați manual acea setare, apoi dați din nou comanda de optimizare și confirmați cu "Apply changes".
image

Aici găsiți continuarea:
7 Răspunsuri
GeorgeH
Mastermind
Opțiuni
Fain tutorial! Mulțumesc!
3Merlin
Maestro
Opțiuni
Citii, pe nerăsuflate, tutorialul în două părți, despre Good Guardians...
Când nu aveam un telefon Samsung am căutat, timp de câțiva ani, o aplicație care să-mi permită să întrețin dispozitivul mobil...
Abia după ce mi-am cumpărat un telefon Samsung am înțeles adevărata valoare a acestei aplicații, care este de fapt o colecție de șase module (asemănătoare cu lada de unelte a unui meșter).
BRAVO maestre!
😉
. . . - - - . . .
Oferă cât mai multe detalii relevante ...
Împreună vom găsi cea mai bună soluție pentru problema ta.
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Mulțumesc!
Este în două părți pentru că într-o singură postare nu cred că mă lăsa să o postez fiind prea lungă 🙂.
Și ai dreptate, este exact ca și o trusă de unelte care poate fi foarte utilă dacă știi cum să o folosești și la ce este utilă fiecare unealtă. De aceea am încercat să explic și cum funcționează, nu doar ce fac opțiunile.
3Merlin
Maestro
Opțiuni
Ca să fiu sincer, mă bătea gândul să fac eu acest tutorial, încă de la începutul anului...
Mă bucur că mi-o luași înainte.
😉
. . . - - - . . .
Oferă cât mai multe detalii relevante ...
Împreună vom găsi cea mai bună soluție pentru problema ta.
notmihnea1
Pathfinder
Opțiuni
Am simțit o diferență mica după ce am instalat Good Guardians. Totuși parca nu mai am telefonul mergând greoi. Buna aplicație
ŞtefanMircea
Voyager
Opțiuni
Felicitări, @AlphaBlue pentru acest tutorial Good Guardians îl aveam instalat, acum mi-am instalat doar extensia.
Aceasta este foarte bună, deoarece te ajută să înțelegi ce aplicație consumă cel mai mult.
Felicitari, pentru acest tutorial!
TanakaSenshin
Helping Hand
Opțiuni
Felicitări pentru tutorial. Explicat pe înțelesul tuturor. Bravo!