Închide

What are you looking for?

anulare
Afişează rezultate pentru 
Caută în schimb 
Ați dorit să scrieți: 

Subiect inițial:

Starea de sănătate a bateriei

(Subiect creat la: 14-12-2023 06:34 PM)
1653 Vizualizări
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni

Am încercat să caut documentație pentru elucidarea misterului mesajelor de diagnosticare a bateriei din Samsung Members. 

Normal că nu găsești așa ceva, și atunci am căutat orice documentație posibilă despre mecanismele interne ale sistemului de operare de pe telefoanele Samsung, inclusiv in codul sursă făcut public de către Samsung.

Samsung determină (in sec_battery) două stări de sănătate, una bazată pe ASOC și numărul de cicluri de încărcare, și una pentru starea de moment a bateriei (folosită și la încărcare).

Astfel în toate codurile sursă pe care le-am văzut, inclusiv pentru S22, pentru starea generală de sănătate există urmatoarele valori:


BATTERY_HEALTH_UNKNOWN (acesta cred că era pe telefoanele mai vechi)

BATTERY_HEALTH_GOOD până la 900 cicluri și ASOC 75%

BATTERY_HEALTH_NORMAL până la 1200 cicluri și ASOC 65%

BATTERY_HEALTH_AGED până la 1500 cicluri și ASOC 55%

BATTERY_HEALTH_BAD peste 1500 cicluri sau ASOC mai mic de 55%


Acestea ar fi echivalente cu mesajele de la durata bateriei:

BATTERY_HEALTH_GOOD = Bună (Good)

BATTERY_HEALTH_NORMAL = Normală (Normal)

BATTERY_HEALTH_AGED = Slabă (Weak)

BATTERY_HEALTH_BAD = Nesatisfăcătoare (Bad)


Ținând cont că valorile ASOC sunt aceleași cu documentația de la Knox tind să cred atunci că și numărul de cicluri este cel folosit pentru toate telefoanele.

https://docs.samsungknox.com/admin/knox-asset-intelligence/dashboard/battery-insights/battery-state-...

A doua stare de sănătate (cea de moment) pe care o determină sistemul scoate următoarele valori (partea mai interesantă): 

 

  • "Unknown"
  • "Good"
  • "Overheat"
  • "Warm"
  • "Dead"
  • "OverVoltage"
  • "UnspecFailure"
  • "Cold"
  • "Cool"
  • "UnderVoltage"
  • "OverheatLimit"

 

 Este posibil ca și acestea să fie luate în calcul (despre acestea nu am găsit nimic) de către Samsung Members.

 Este bine de știut că Samsung folosește o altă tehnologie pentru fabricarea bateriilor, iar dacă la alte telefoane voltajul maxim este de 4.3V (acesta este luat in calcul și de către AccuBattery pentru calculul sănătății bateriei), la Samsung ajunge la valori și mai mari. De exemplu bateria de la S22 Ultra are volajul maxim 4.45V iar cel de la S22 are 4.47V. Din câte am vazut, tocmai pentru că folosește altă tehnologie de fabricare pentru a urca voltajul, nu încărcarea la 100% este cea care scade performanțele bateriei ci încălzirea bateriei. Deci cel mai important pentru sănătatea bateriei este să nu lăsați bateria să ajungă la temperaturi ridicate.

 O altă greșeală pe care mulți o fac este utilizarea acelui cod USSD cu *# penru recalibrare (Quick Start). Acesta dă o comanda către Power IC să reseteze capacitatea totală a bateriei și capacitatea rămasă și încearcă să le determine din nou. Dar pentru o calibrare corectă bateria trebuie sa aiba o anumită stare (voltaj, temperatură, si sarcina), altfel calibrarea este o decalibrare. De aceea internetul este plin de utilizatori care au făcut acea calibrare și apoi telefonul nu le mai arăta corect nivelul bateriei.

 In cazul înlocuirii bateriei cu una noua trebuie resetat Fuel Gauge-ul de la Power IC, capacitatea maximă și numărul de cicluri, iar acest lucru se poate face doar folosind un dispozitiv special (Jig) conectat la telefon. Fără această resetare numărul de cicluri se cumulează cu cel vechi, iar mesajul din Samsung Members o să fie eronat.

22 Răspunsuri
Sippy_Only
GrandMaster
Opțiuni
Mulțumesc pentru postarile care ne sunt atat de ajutătoare!
NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
Bravo , jos palaria !
Acum ramane ca cei ce au nevoie de aceasta informatie sa o caute.
Speram ca va avea undeva in Comunitate o stea sau ceva sa poate fi vazuta fara prea multa bataie de cap
3Merlin
Legend
Opțiuni
Florin, poți să-ți pui un semn de carte (bookmark) dacă vrei s-o (re)găsești repede.
________________
" Trust, but verify" (Ronald Reagan)
Внимание! Противник (тоже) слушает
지능은 환경의 변화에 ​​적응하는 능력입니다.
0 Aprecieri
NaikkoN
MegaStar
Opțiuni
Nea Merline te pup ! Daca vreodata ne gasim iti fac cinste cu ceva de la Moldova.
3Merlin
Legend
Opțiuni
😀
N-am înțeles de ce recipientul de 750 ml din sticlă, în care se păstrează vinul, se numește baterie... Mă puteți ajuta?!
________________
" Trust, but verify" (Ronald Reagan)
Внимание! Противник (тоже) слушает
지능은 환경의 변화에 ​​적응하는 능력입니다.
GeorgeH
Mastermind
Opțiuni
Wow, super documentat. Felicitări ! Deci, printre altele și încărcarea super rapida scade durata de viață a bateriei, mai ales dacă se încălzește. Am înțeles bine?
Bluelytning
Maestro
Opțiuni
Eu as zice atâta timp cât bateria nu trece de 35 grade e ok, deci nu e foarte încălzită. De obicei în jocuri sau teste ajunge peste.
Dacă și la încărcare ajunge atât atunci da, va afecta bateria în timp.
Asta e părerea mea, pana în 35 grade e ok.
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Nu neapărat. Dar încărcarea de orice fel, mai ales cea rapidă, cu telefonul utilizat intens sigur nu îi face bine. Sunt mai mulți factori care degradează bateria, și e greu să îi compari. Eu personal tind să cred că încărcarea la 100% dăunează mai puțin decât încărcarea la valori mai mici prin faptul că peste tot unde am găsit informații despre bateriile cu litiu nu faptul că ajunge la 100% contează ci timpul petrecut acolo (de exemplu dacă îl lași peste noapte). În schimb dacă îl încarci la o valoare mai mica, îl descarci și mai tare și înseamnă că prinde un timp mai îndelungat pe încărcare la voltaj și temperatură mai mare (Ambele dăunătoare deci se cam compensează).
Oricum nu încărcarea în sine este cea mai dăunătoare ci utilizarea. Acolo poate să ajungă la temperaturi extreme.
Molid
Voyager
Opțiuni
Timpul petrecut acolo? Dar ajuns la 100%, telefonul oprește încărcarea și se răcește. Deci de ce e afectată negativ bateria in acest caz? (Eu stiam ceva că bateria e in "echilibru" când e la 50%; când e la capete, adică 0% sau 100% e mai "stresată" cumva).
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Este vorba de cât timp stă la 100%. Dacă o lași peste noapte la încărcat, practic stă toată noaptea la 100%. Dar dacă o scoți de la încărcat după ce e plină, ea începe să se descarce. Într-adevăr teoria așa zice că la 50% se simte cel mai bine bateria, dar asta nu înseamnă că dacă o folosești la capacitate normală se strică repede. La laptopuri exista o încărcare mult mai inteligentă: se încarcă la 100% apoi nu mai încarcă decât dacă ajunge la 95%.
Pe lângă asta, Asus are opțiune de încărcare la 60% dacă folosești preponderent laptopul în priză, încărcare la 80% dacă îl folosești în priză, dar din când în când îl folosești pe baterie, și 100% dacă îl folosești doar pe baterie.
Cam așa ar trebui să fie și la telefoane. Este o prostie sa limitezi la 85%. Dacă ar fi prelungit viața bateriei așa de mult, atunci ar fi făcut asta din fabrică și îți arăta din start o capacitate mai mică și încărca la 85% fără sa vezi. În timp oricum bateria de degradează orice ai face. Modul de utilizare al telefonului face diferența (exceptând faptul că mai este câte o baterie cu defect din fabrică), de aceea vezi baterii care țin un an și altele 4 sau mai mulți (chiar încărcarcate tot timpul la 100% și de multe ori descărcate și la 0).
Molid
Voyager
Opțiuni
Cred că e greu de stabilit dacă ajută sau nu pe termen lung încărcarea până la 85%:
1) cei de la Samsung o prezintă ca recomandare pentru prelungirea vieții bateriei;
2) cei ce încarcă până la 85% petrec mai puțin timp (mai precis deloc) cu bateria plină ochi decât cei care încarcă de obicei până la 100%, nu?
3) nu neapărat; da, ar putea sa limiteze din fabrica încărcarea la 85% și sa arate ca e 100%, dar ar face-o pe cheltuiala (de imagine) a lor, ar arăta ca tel lor se descarcă repede; oamenii nu ar aprecia că se degradează greu în timp, ar afecta vânzările; așa.. te pune să alegi: pe cheltuiala ta: dacă vrei să te țină mai mult în timp, încarcă mai puțin (până la 85%, e sacrificiul tau); dacă vrei mai multă capacitate acum, o ai, dar nu te aștepta sa te țină bateria mult și bine; cred că acesta e mesajul.
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Da și nu. Și medicii au dat multă vreme antibiotice degeaba doar ca să scape de gura pacienților 😅.
Da, dacă ții bateria între 40-80%, nu folosești intens telefonul să nu se încălzească prea tare și îl încarci tot timpul doar lent, și mai ai și noroc, așa prelungești la maxim viața bateriei. Dar merită? Eu la asta ma refeream cu 85%. Este mai bine pentru baterie în teorie, dar nu neapărat atât de mult încât să conteze renunțarea la acei 15%. Oricum valorile maxime și minime din studii nu sunt aceleași cu cele între care funcționează bateria la un telefon. Acolo se vorbește de supraîncărcare și descărcare "completă", dar integratul pentru încărcare nu lasă să se ajungă la acel overVoltage, și telefonul se închide cu mult înainte să ajungă la cel minim (telefonul se închide la peste 3V iar voltajul catastrofal de care vorbesc studiile este de 2.5V)
Power IC are o mulțime de funcții și valori predefinite pentru a nu lăsa lucrurile să o ia razna, are stabilit un voltaj maxim la care taie alimentarea, are temperatura maximă la care dacă ajunge oprește încărcarea până ce temperatura coboară sub pragul configurat pentru reluarea încărcării, are coeficienți de corecție a nivelului de încărcare in functie de temperatura...
Opțiunea de 85% este bună dacă lași mult în priza telefonul. În rest, din experiența mea de până acum, încărcarea la 100% nu a afectat sesizabil bateria niciunui telefon de al meu. Actualul are 1 an și 99% ASOC. Tatăl meu are un A3 din 2017 cred - bateria este pe "Normal", încărcat întotdeauna la 100% . Mai am un Sony tot din 2017, bateria e ok, deși a stat mult închis penru că am uitat de el. Restul le-am dus la reciclat cu bateria in stare foarte bună. Deci pe mine personal nu mă convinge deloc limitarea la 85%
Opțiuni
Foarte utile postările tale, ca de obicei!
Mii de aprecieri!!!😊😊😊🙏🙏
0 Aprecieri
Molid
Voyager
Opțiuni
Nu te convinge pentru că nu iti este adresată (optiunea, care vine debifata default), e adresata celor care vor sa schimbe tel la 4, 5 ani. Pentru cei care il schimba la un an sau doi nu are rost, intr-adevar. Eu pana acum am schimbat telefoanele cam la 3 ani. Influentat de tine si de discuțiile de aici, de vreo 2 luni nu mai folosesc limitarea la 85%, ci la 95% (printr-o rutina). Iar azi am decis să merg pe 100% de acum.
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Pai cele două telefoane au peste 6 ani. Tocmai de asta ziceam. Cred că le țin până crapă să văd care e mai tare, samsung sau sony 🤣🤣 . Deși samsung-ul este folosit activ, dar sony iar e la păstrare.
Da, pentru cine are nevoie, e bună acea opțiune. Eu nu îi văd rostul. Eu zic că dacă nu abuzezi telefonul, atunci cel mai important factor pentru durata bateriei rămâne norocul 😃
Molid
Voyager
Opțiuni
Acum am înțeles mai bine.
3Merlin
Legend
Opțiuni
FELICITĂRI domnilor!
Îndeosebi lui Honorius (@AlphaBlue).
Da' tot nu pricepui... ce înseamnă ASOC?
(recunosc, îmi fu lene să caut pe inter(niet))
________________
" Trust, but verify" (Ronald Reagan)
Внимание! Противник (тоже) слушает
지능은 환경의 변화에 ​​적응하는 능력입니다.
Molid
Voyager
Opțiuni
SOC e posibil sa fie State Of Charge, starea încărcării (asta imi arată la controlerele mele care au grijă de bateriile solare, pe gel, de acolo stiu). ASOC..ar putea fi "Actual State Of Charge" sau ceva, mai așteptăm raspunsuri.
AlphaBlue
Samsung Members Star ★★
Opțiuni
Absolute State of Charge, iar la Samsung este folosit pentru a indica cât curent mai poate stoca bateria față de capacitatea ei inițială.
Mie ce mi se pare în schimb mai interesant este de ce exista o limitare de încărcare: full_capacity_condition=93% în codul Samsung și prin coincidență capacitatea minimă la S22 este 3590, iar capacitatea estimata în log este 3350, iar 3350/3590=0.93 .
Fie 7% este rezistența interna a bateriei, fie Samsung nu încarcă bateria la 100% pentru a o proteja. Aici e marea enigmă 😅
Danielmaciuceanu
Helping Hand
Opțiuni
De ce te stresezi inutil atâta cu bateria? Las-o încolo cât ține ține, nu pricep ce vă stresați atâta cu telefoanele astea. N-am avut probleme cu bateria decât o singură dată în peste 12 ani de când folosesc telefoane, pe un Lenovo vechi care se descarca extrem de rapid și era umflată bateria. Ce atâta stres?