09-05-2024 10:46 PM — edytowano 09-05-2024 10:47 PM
Galaxy Buds2 Pro Hej Miesiąc temu nabyłem słuchawki galaxy buds 2 pro Wszystko fajnie lecz napotkałem jeden problem.
Gdy rozmawiam z kimś przez telefon i odpalę Muzykę z jakiejkolwiek aplikacji Jakość dźwięku strasznie spada + Rozmówcę słyszę cały czas tak samo.
ktoś wie jaka jest tego przyczyna?
Da sie to zmienić/naprawić?
10-05-2024 10:11 AM — edytowano 10-05-2024 01:55 PM
@17st276, tak się zachowywać będą wszystkie słuchawki, nie tylko Buds2 Pro (dla pewności przed chwilą sprawdziłem na różnych słuchawkach, które mam w domu). Dzieje się tak dlatego, że przy połączeniach słuchawki się przełączają w odpowiedni tryb (prawdopodobnie są też używane inne kodeki). Można to zobaczyć na przykładzie komputerów, jeśli podłączymy słuchawki, to w systemie będą się wyświetlać albo jako headphones, albo headset w zależności od tego, czy odtwarzamy multimedia, czy prowadzimy rozmowę.
10-05-2024 10:52 AM — edytowano 11-05-2024 11:19 AM
Cześć. Mam pewną teorię. Włączenie muzyki podczas połączenia przypomina trochę połączenie wielopunktowe Bluetooth. Chodzi mi tu o kwestię przepustowości BT słuchawek. Oczywiście klasyczne połączenie wielopunktowe Bluetooth polega na jednoczesnym połączeniu słuchawek Bluetooth z dwoma urządzeniami. Umożliwia to jednoczesną rozmowę przez telefon a jednocześnie słuchanie muzyki z innego urządzenia, takiego jak inny telefon, laptop, tablet. W omawianym przypadku mamy do czynienia z jednym urządzeniem (telefon) i dwoma źródłami dźwięku (aplikacja do połączeń i aplikacja do odtwarzania muzyki). Jeżeli potraktujemy te aplikacje jako urządzenia (taka linuksowa konwencja pliku urządzenia) to wtedy można powiedzieć, że jakość dźwięku może być nieco gorsza. Dzieje się tak, ponieważ przepustowość Bluetooth jest dzielona między dwa urządzenia. Ja nie mogę używać słuchawek Samsunga ale zaobserwowałem to na na innym sprzęcie. Aplikacja do połączeń czy to systemowa Samsunga czy jakaś inna np. Googla to specyficzne aplikacje. Współpracują inaczej z aplikacjami odtwarzającymi niż np. one między sobą. Nie można odtwarzać z tego samego telefonu przez słuchawki BT jednocześnie muzyki z np. Spotify i YTM. Włączenie jednej apk wyłącza drugą. Aplikacje do połączeń są optymalizowane całkiem inaczej niż do multimediów. Maksymalna rozpiętość częstotliwości podstawowej podczas przeciętnej rozmowy waha się w przedziale 50–250 Hz w przypadku głosów męskich i 120–480 Hz u kobiet.
PS Nawiązując do wypowiedzi moderatora powyżej wydaje mi się, że po nawiązaniu połączenia aplikacja do połączeń ustawia profil zestawu słuchawkowego (HSP) gdzie wykorzystywany jest standardowy, bezpłatny kodek SBC. Jak już poprzednio wspominałem dla już ograniczonej częstotliwości 50 do 480 no max. 2000 Hz w telefonii można bezproblemowo korzystać z tego kodeka. Włączając podczas rozmowy muzykę jest ona przesyłana w tym samym profilu tym samym kodekiem. Niestety dla takiej transmisji to nie jest odpowiedni profil ani kodek, nie usłyszymy ani skrzypiec ani fletów nie mówiąc o trójkątach. Po zakończeniu połączenia aplikacja do odtwarzania włączy zaawansowany profil dystrybucji audio (A2DP) i odpowiednie do wymagających transmisji audio licencjonowane kodeki np. AAC lub LDAC. Każdy zauważy różnicę. Takie kodeki i naprawdę dobre słuchawki (16 do 20 000 Hz) pozwolą słuchać muzyki w pełnym zakresie słyszalnych dla człowieka tonów.
10-05-2024
03:43 PM
– ostatnio edytowany
13-05-2024
08:19 AM
przez
OleksiiA
Te słuchawki to jeden wielki *****. Nikt tego nie chce to rozdają w promocji