06-11-2018 09:42 PM – ostatnio edytowany 08-06-2020 12:02 PM przez EwaK
Cześć wszystkim, mam nadzieję, że założyłem temat tu gdzie trzeba.
Mam problem z moją stacją dex. Działała dobrze od początku i pewnego razu (nie pamiętam już okoliczności) po prostu odmówiła współpracy.
Co się dzieje:
- gdy podłączę telefon do (oryginalnej) ładowarki, ten się ładuje (szybkie ładowanie)
- gdy podłączę telefon do ładowarki z użyciem stacji dex, nie dzieje się nic. Nie ładuje urządzenia!
- próbuję na dwóch stacjach dex (jedna nie robi nic, w drugiej słyszę jak uruchamia się wiatraczek, to wszystko. Nawet nie ładuje)
- próbuję z dwoma ładowarkami (naprzemiennie, sprawdzam nawet kable). Bez zmian
- próbuję z myszką i innymi peryferiami i bez nich
- próbuję z dwoma różnymi monitorami, z użyciem różnych kabli hdmi
No powinno działać, ale nic nie pomaga.
Gdzie leży problem, co robię nie tak? Co mogę zrobić z tym problemem?
28-01-2019 05:32 PM
Sprzedawca nie ma go przyjmować tylko naprawić, a jeśli chce to wymienić lub zwrócić część środków.
Sprzedawca musi mi udowodnić, że niedziałający Dex to zasługa pękniętego wyświetlacza.
Poradziłem się prawników
No i właśnie - rękojmia dotyczy sprzedawcy, a nie serwisu.
Spróbuję i dam znać
28-01-2019 05:39 PM
@Krakers A co oddajesz do serwisu czy sprzedawcy telefon czy stacją dex ?
28-01-2019 06:03 PM
@Krakers, sprzedawca nie musi mieć wiedzy a tym bardziej prowadzić opieki serwisowej dla wszystkich produktów, które posiada w sprzedaży, dlatego też najczęściej korzysta z usług autoryzowanego serwisu. Wysyła produkt i prosi o ekspertyzę. Na jej podstawie podejmuje dalsze działania.
28-01-2019 06:14 PM
Oddaję telefon, bo stacja dex jest sprawna - sprawdzałem z innym s8
Ekspertyza musi wykazać czy uszkodzenie wyświetlacza spowodowało niesprawność trybu dex. Jeśli tak wykaże - zapłacę za wymianę wyświetlacza i oddam telefon na gwarancję.
Jeśli ekspertyza wykaże, że uszkodzenie wyświetlacza nie ma związku z niedziałającym dexem (to są trochę głębsze rysy, kosmetyka), to będą zobowiązani do wymiany urządzenia, naprawy lub zwrotu części środków.
W przypadku gwarancji nikt nie wykonuje żadnej ekspertyzy, bo karta gwarancyjna mówi, że gwarancja jest anulowana w przypadku jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych. Taka jest w tym przypadku przewaga rękojmi - nie jest dobrowolna jak gwarancja
28-01-2019 06:29 PM
@Krakers, jestem ciekawy jaka będzie ekspertyza serwisu. Nie zamierzam zgadywać. Poczekam cierpliwie i mam nadzieję, że podzielisz się opinią serwisu na forum.
W przypadku gwarancji nikt nie wykonuje żadnej ekspertyzy, bo karta gwarancyjna mówi, że gwarancja jest anulowana w przypadku jakichkolwiek uszkodzeń mechanicznych.
Nie znalazłem takiego zapisu w karcie gwarancyjnej. Jest za to inny zapis, który może mieć w Twoim wypadku zastosowanie: gwarancją nie są objęte mechaniczne uszkodzenia i wywołane nimi wady.
28-01-2019 06:33 PM
@Krakers a możesz wstawić zdjęcia tych rys "kosmetycznych" na ekranie. Bo jestem ciekaw jak będzie decyzja i czy już można powiedzieć Ci, że się rozczarujesz, czy czkamy do końca?
28-01-2019 07:21 PM
Jak znajdę chwilę, to wrzucę zdjęcia karty gwarancyjnej i telefonu.
Sam nie zamierzam prorokować, bo nie wiem jak będzie - przedstawiam jedynie swoją linię argumentacji.
Sprawa najpewniej zajmie trochę czasu, bo będę musiał się trochę powymieniać makulaturą.
Skonsultowałem wszystko niezależnie z dwoma prawnikami i obaj mówili, że to się da zrobić.
Nic nie tracę, próbując.
28-01-2019 08:03 PM — edytowano 28-01-2019 08:08 PM
@Krakers, korzystanie z gwarancji czy rękojmi to Twoje prawo więc jak najbardziej zachęcam do złożenia reklamacji. Powodzenia
28-01-2019 08:17 PM
@Krakers Warunki gwarancji są tutaj https://www.samsung.com/pl/support/warranty/
26-05-2019 12:23 PM
Chcialbym podpiac sie do tematu, a mianowicie kupilem nowa stacje dex pad i nie wykazuje ona zadnych oznak zycia(lub sporadycznie wyswietla komunikat o tym zeby podlaczyc szybka ladowarke. Telefony na jakich testowalem to note 8 i s9. Oprogramowanie najnowsze, wszystkie kable z zestawu. Czy jest cos co trzeba wlaczyc/ zmienic w ustawieniach aby dex zaczal dzialac(nie znalazlem niczego w instrukcji)?