06-11-2018 09:42 PM – ostatnio edytowany 08-06-2020 12:02 PM przez EwaK
Cześć wszystkim, mam nadzieję, że założyłem temat tu gdzie trzeba.
Mam problem z moją stacją dex. Działała dobrze od początku i pewnego razu (nie pamiętam już okoliczności) po prostu odmówiła współpracy.
Co się dzieje:
- gdy podłączę telefon do (oryginalnej) ładowarki, ten się ładuje (szybkie ładowanie)
- gdy podłączę telefon do ładowarki z użyciem stacji dex, nie dzieje się nic. Nie ładuje urządzenia!
- próbuję na dwóch stacjach dex (jedna nie robi nic, w drugiej słyszę jak uruchamia się wiatraczek, to wszystko. Nawet nie ładuje)
- próbuję z dwoma ładowarkami (naprzemiennie, sprawdzam nawet kable). Bez zmian
- próbuję z myszką i innymi peryferiami i bez nich
- próbuję z dwoma różnymi monitorami, z użyciem różnych kabli hdmi
No powinno działać, ale nic nie pomaga.
Gdzie leży problem, co robię nie tak? Co mogę zrobić z tym problemem?
07-11-2018 03:36 PM — edytowano 07-11-2018 03:39 PM
Cześć @Krakers,
Podsumowując twój post — masz dwie stacje DEX (DEX Station, EE-MG950) obie ani nie ładują telefonu, jak również nie przesyłają obrazu na monitor, zgadza się?
Sprawdź, czy w ustawieniach na dole jest widoczna zakładka "Opcje Programisty"? Może zostało włączone np. Debugowanie USB.
Czy jeśli połączysz telefon kablem pod komputer PC/laptop telefon jest wykrywany jako pamięć zewnętrzna, masz pogląd plików?
Czy masz dostęp do innego telefonu kompatybilnego z DEX, aby sprawdzić, czy usterka leży po stronie smartphone, czy stacji?
08-11-2018 05:07 PM — edytowano 08-11-2018 05:08 PM
Zgadza się.
Nie pomyślałem o debugowaniu USB - aczkolwiek jest wyłączone.
Telefon jest prawidłowo widziany przez komputer. Ogólnie telefon działa bez zastrzeżeń.
Nie mam możliwości sprawdzić z innym telefonem/stacją
O ile kojarzę, dex powinien ładować urządzenie, nawet z wolnoładującą ładowarką, a nie ładuje z żadną. Połączenie kablem z pominięciem stacji prawidłowo ładuje urządzenie - czy na tej podstawie możemy wysnuć wniosek, że obie stacje się upaliły?
09-11-2018 04:48 PM
Mało prawdopodobne, aby dwie stacje padły. Przyczyną takiego stanu rzeczy może być jeszcze błąd aplikacji odpowiedzialnych za połączenie z Dex-em lub błąd oprogramowania Android.
Wejdź w Ustawienia -> Aplikacje -> 3 kropki w prawym górnym rogu -> Pokaż aplikacje systemowe -> Dla każdej z poniższych aplikacji wybierz "Wymuś zatrzymanie" a następnie "Domyślna pamięć" i klikamy "Wyczyść pamieć" i "Wyczyść dane". Po tych krokach uruchamiamy ponownie telefon. Oto apki:
-DeX community,
-Ekran startowy Samsung DeX,
-Interfejs systemu Samsung Dex,
-Samsung DeX.
Dodatkowo warto wyczyścić pamięć cache wybierając "Wipe cache partiton" z poziomu recovery mode, instrukcja tutaj:
Soft / Hard Reset oraz Tryb bezpieczny.
Jeśli powyższe kroki nie przyniosą nawiązania połączenia, pozostaje jeszcze wykonanie kopii zapasowej i przywrócenie ustawień fabrycznych w celu wyeliminowania ewentualnych błędów systemowych oprogramowania Android powstałych np. podczas aktualizacji.
11-11-2018 04:48 PM
Dziękuję za fachowe odpowiedzi.
Co ciekawe, spośród czterech aplikacji, które wskazałeś, widzę tylko dwie (używam oczywiście opcji "pokaż aplikacje systemowe"): Ekran startowy Samsung DeX oraz Samsung DeX. Pozostałych dwóch najzwyczajniej nie ma - błąd oprogramowania podczas aktualizacji?
Wykonałem "Wipe Cache partition" zgodnie z instrukcją.
Jest pewien progres - jedna ze stacji ładuje urządzenie (wolne ładowanie - ładowarka jest bodajże od s7, ale ma szybkie ładowanie. Jutro będę w stanie sprawdzić z oryginalną, to dam znać). Pozostałe fukcje nadal nie działają. Druga stacja bez zmian - wydaje się martwa.
Rozumiem, że za obecny stan rzeczy może odpowiadać brak dwóch wspomnianych aplikacji. W jaki sposób mogę je doinstalować? W grę wchodzi tylko hard reset? Czy wgranie backupu po hard resecie nie spowoduje usunięcia tych aplikacji?
*mam problem z dostępem do serwisu Samsung Community - na moim Note8 (Samsung Browser) strona notorycznie się nie ładuje ("Zbyt wiele przekierowań").
12-11-2018 01:36 PM
Mógłbyś raz jeszcze sprawdzić listę apek powiązanych z DeX?
12-11-2018 02:14 PM
13-11-2018 01:02 PM — edytowano 13-11-2018 01:20 PM
Aplikacje odpowiedzialne za połączenie z DEX podglądałem na telefonie Note9. Dzisiaj mam dostęp do Note8 i faktycznie, aplikacji DeX community i Interfejs systemu Samsung Dex na tym urządzeniu nie ma.
Za połączenie Note8 z DEX odpowiada jedynie aplikacja Samsung DeX i Ekran startowy Samsung DeX.
Przykro mi, ale pozostaje wykonanie kopii zapasowej programem Smart Switch i przywrócenie ustawień fabrycznych. Po formacie, jeszcze przed wczytaniem kopii zapasowej na telefon sprawdź, czy połączenie z DEX działa.
19-11-2018 09:18 PM
Po formacie bez zmian. Przed oraz po wgraniu backupu
Wnioskuję, że obie stacje są upalone, tylko zastanawiam się z jakiego powodu.
Muszę jeszcze sprawdzić na innym telefonie oraz z inną stacją, nie mniej obecnie nie mam takiej możliwości
23-01-2019 10:19 PM
Odgrzewam temat
Dorwałem innego s8 - prawidłowo działa z moją stacją. Mój note 8 w ogóle nie reaguje na stację (nie ma nawet wolnego ładowania).
Coś robić, czy na gwarancję?