06-11-2018 09:42 PM – ostatnio edytowany 08-06-2020 12:02 PM przez EwaK
Cześć wszystkim, mam nadzieję, że założyłem temat tu gdzie trzeba.
Mam problem z moją stacją dex. Działała dobrze od początku i pewnego razu (nie pamiętam już okoliczności) po prostu odmówiła współpracy.
Co się dzieje:
- gdy podłączę telefon do (oryginalnej) ładowarki, ten się ładuje (szybkie ładowanie)
- gdy podłączę telefon do ładowarki z użyciem stacji dex, nie dzieje się nic. Nie ładuje urządzenia!
- próbuję na dwóch stacjach dex (jedna nie robi nic, w drugiej słyszę jak uruchamia się wiatraczek, to wszystko. Nawet nie ładuje)
- próbuję z dwoma ładowarkami (naprzemiennie, sprawdzam nawet kable). Bez zmian
- próbuję z myszką i innymi peryferiami i bez nich
- próbuję z dwoma różnymi monitorami, z użyciem różnych kabli hdmi
No powinno działać, ale nic nie pomaga.
Gdzie leży problem, co robię nie tak? Co mogę zrobić z tym problemem?
23-01-2019 10:32 PM
@Krakersjeżeli przywracany był już do stanu fabrycznego, bez późniejszego przywracania kopii i problem nadal występuje, to raczej tylko serwis.
28-01-2019 01:12 PM
28-01-2019 01:57 PM
@Krakers tak, to normalne. Żaden serwis nie podejmie się ryzyka dalszego uszkodzenia wyświetlacza, przy rozklejaniu i ponownym sklejaniu urządzenia. Jeżeli chcesz aby telefon dalej miał gwarancję i był naprawiony w ramach gwarancji tak musi być.
28-01-2019 02:27 PM
28-01-2019 02:47 PM — edytowano 28-01-2019 02:49 PM
@Krakers a jak Ty chcesz, aby sprzedawca przyjął od ciebie uszkodzony (peknięty wyświetlacz) telefon? Naprawisz wyświetlacz na własny koszt, przyjmą w ramach rękoimi. Czyli wracamy do punktu wyjścia.
Do uszkodzenie wyświetlacza mogło dojść w czasie upadku lub zgniecenie, wygiecia. W tym samym czasie mogło dojść do uszkodzenia podzespołów wewnątrz i przstał działać Dex. Jest problem, prawda?
28-01-2019 02:51 PM — edytowano 28-01-2019 03:01 PM
@Szewcu72, a nie jest tak, że sprzedawca tak czy inaczej wysyła telefon do serwisu, aby ten przygotował ekspertyzę? Przecież każdy może zgłosić jakąkolwiek usterkę i żądać zwrotu pieniędzy. Tak czy inaczej bez naprawy wyświetlacza raczej nic nie uda się załatwić.
28-01-2019 02:56 PM
Wszystko zależy jak przebiegnie rozmowa w sklepie. Albo wytłumaczą wszystko na miejscu, to o czym już wcześniej mówili a o czym my tu napisaliśmy, albo wyślą do serwisu a ten odpowie, że naprawi po odpłatnej wymianie wyświetlacza.
Czyli ponownie wracamy do punktu wyjścia, czy to gwarancja, czy rękojmia.
28-01-2019 03:06 PM
@Szewcu72, zgadzam się. W przypadku pękniętego wyświetlacza sprzedawca od razu widzi, że telefon jest uszkodzony. Gdyby jednak nie było widocznych żadnych uszkodzeń to pewnie bez ekspertyzy serwisu nie podjąłby żadnej decyzji.
28-01-2019 03:07 PM
Ale tu nie ma co gdybać, bo wiemy na czym stoimy.
28-01-2019 03:12 PM
@Szewcu72, jasna sprawa. W mojej poprzedniej wiadomości nie odnosiłem się do tego konkretnego przypadku tylko ogólnej procedury w przypadku zgłoszenia reklamacji z tytułu rękojmi.