Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem ze stacją dex Note 8

(Temat utworzony: 06-11-2018 09:42 PM)
3985 Wyświetlenia
Krakers
Explorer
Opcje

Cześć wszystkim, mam nadzieję, że założyłem temat tu gdzie trzeba.

Mam problem z moją stacją dex. Działała dobrze od początku i pewnego razu (nie pamiętam już okoliczności) po prostu odmówiła współpracy. 

Co się dzieje:

- gdy podłączę telefon do (oryginalnej) ładowarki, ten się ładuje (szybkie ładowanie) 

- gdy podłączę telefon do ładowarki z użyciem stacji dex, nie dzieje się nic. Nie ładuje urządzenia! 

- próbuję na dwóch stacjach dex (jedna nie robi nic, w drugiej słyszę jak uruchamia się wiatraczek, to wszystko. Nawet nie ładuje) 

- próbuję z dwoma ładowarkami (naprzemiennie, sprawdzam nawet kable). Bez zmian

- próbuję z myszką i innymi peryferiami i bez nich

- próbuję z dwoma różnymi monitorami, z użyciem różnych kabli hdmi 

No powinno działać, ale nic nie pomaga. 

Gdzie leży problem, co robię nie tak? Co mogę zrobić z tym problemem? 

Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Krakersjeżeli przywracany był już do stanu fabrycznego, bez późniejszego przywracania kopii i problem nadal występuje, to raczej tylko serwis.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Krakers
Explorer
Opcje
Byłem w salonie,w którym zakupiłem urządzenie.
Telefon posiada pęknięcia na wyświetlaczu, jednak nie wpływają na użytkowanie - są tylko kosmetyczne.

W salonie uczulono mnie, że serwis najpierw zażąda odpłatnej wymiany wyświetlacza, który jest uszkodzony mechanicznie,a dopiero następnie zajmie się usuwaniem usterki.
Spotkaliście się z czymś takim? Nie jest to wymuszanie usług?
Nie chcę wymieniać wyświetlacza, bo ten jest w pełni sprawny.
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Krakers tak, to normalne. Żaden serwis nie podejmie się ryzyka dalszego uszkodzenia wyświetlacza, przy rozklejaniu i ponownym sklejaniu urządzenia. Jeżeli chcesz aby telefon dalej miał gwarancję i był naprawiony w ramach gwarancji tak musi być.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
0 Like
Krakers
Explorer
Opcje
Dziękuję za odpowiedź. Zasięgnę jeszcze opinii w sprawie uznania rękojmi:

Art. 5561
. § 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej
z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel
w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego,
w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy
zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej
przeznaczenia;
...

Mój telefon nie działa z dexem, a powinien. Spróbuję
0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Krakers a jak Ty chcesz, aby sprzedawca przyjął od ciebie uszkodzony (peknięty wyświetlacz) telefon? Naprawisz wyświetlacz na własny koszt, przyjmą w ramach rękoimi. Czyli wracamy do punktu wyjścia.

Do uszkodzenie wyświetlacza mogło dojść w czasie upadku lub zgniecenie, wygiecia. W tym samym czasie mogło dojść do uszkodzenia podzespołów wewnątrz i przstał działać Dex. Jest problem, prawda?

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72, a nie jest tak, że sprzedawca tak czy inaczej wysyła telefon do serwisu, aby ten przygotował ekspertyzę? Przecież każdy może zgłosić jakąkolwiek usterkę i żądać zwrotu pieniędzy. Tak czy inaczej bez naprawy wyświetlacza raczej nic nie uda się załatwić.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Wszystko zależy jak przebiegnie rozmowa w sklepie. Albo wytłumaczą wszystko na miejscu, to o czym już wcześniej mówili a o czym my tu napisaliśmy, albo wyślą do serwisu a ten odpowie, że naprawi po odpłatnej wymianie wyświetlacza.

Czyli ponownie wracamy do punktu wyjścia, czy to gwarancja, czy rękojmia. 

mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72, zgadzam się. W przypadku pękniętego wyświetlacza sprzedawca od razu widzi, że telefon jest uszkodzony. Gdyby jednak nie było widocznych żadnych uszkodzeń to pewnie bez ekspertyzy serwisu nie podjąłby żadnej decyzji.

0 Like
Szewcu72
MegaStar
Opcje

Ale tu nie ma co gdybać, bo wiemy na czym stoimy. :winking-face:

0 Like
mirudo24
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Szewcu72, jasna sprawa. W mojej poprzedniej wiadomości nie odnosiłem się do tego konkretnego przypadku tylko ogólnej procedury w przypadku zgłoszenia reklamacji z tytułu rękojmi.

0 Like