Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowe szybkie ładowarki indukcyjne

(Temat utworzony: 15-02-2022 09:40 AM)
674 Wyświetlenia
anonim2
Pathfinder
Opcje
2 pytania do dystrybutora: 

1. Kiedy dostępne będą nowe modele szybkich (z Fast Wireless Charging 2.0 czyli 12.5W/15W) ładowarek bezprzewodowych EP-P2400 i EP-P5400 (obie leżące) i w jakich cenach?

2. Czy nowa seria S22 umożliwia ładowanie bezprzewodowe z mocą 15W ładowarkami innymi nimi niż produkcji Samsunga czy też nadal obsługują jedynie zamknięty standard Wireless Fast Charging 2.0? Nie znalazłem nigdzie pełnej specyfiikacji technicznej serii S22 (instrukcja itd.) poza materiałami marketingowymi, a byłoby istotne jakie ograniczenia ma produkt oferowany Klientom w przedsprzedaży.

Klient zamawiający dziś S22 przed premierą ma do wyboru tylko jeden zeszłoroczny model EP-N5200 - stojak - za 320 zł. Ta cena za model 1 stanowiskowy jest zaporowa.

Telefony za +4000zł nie dość że nie zawierają ładowarki sieciowej w zestawie, to jeszcze mają skąpy wybór ładowarek bezprzewodowych (1 model?), wykorzystujących pełne możliwości ładowania indukcyjnego 15W.
0 Like
8 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@anonim2  napisał(a):
1. Kiedy dostępne będą nowe modele szybkich (z Fast Wireless Charging 2.0 czyli 12.5W/15W) ładowarek bezprzewodowych EP-P2400 i EP-P5400 (obie leżące) i w jakich cenach?

Ładowarki można już zamawiać, np. w sklepie North. Cena za model EP-P2400 to ok. 160 zł, a za model EP-P5400 ok. 300 zł. Jeśli chodzi o dostępność w oficjalnej polskiej dystrybucji, to trzeba obserwować na bieżąco stronę sklepu Samsung i partnerów.

anonim2
Pathfinder
Opcje
Sam odpowiem na drugie pytanie:
Do 15W po indukcji potrzeba samsugowych ładowarek. Źródło: https://www.samsung.com/global/galaxy/galaxy-s22/specs/

Co gorsza - straszą ładowaniem tylko 5W z innymi ładowarkami. 7.5W to jeszcze ogólny standard Qi Quick Charge. Czy stwierdzenie o 5W oznacza że nowa seria nie wspiera tego ogólnego standardu?

Innym słowem czy albo ładowarka samsunga (z maksymalną dostępną mocą dla danej ładowarki) albo najniższa prędkość po indukcji (5W), bez względu na możliwości ładowarki?

Dlaczego ma to znaczenie: prędkość ładowania w ciągu dnia 5W oznacza konieczność ładowania po indukcji 5-6 godzin (zależnie od pojemności baterii) przy wysokim rozładowaniu. W szybkiej ładowarce 12.5W - niewiele ponad 2h.

Ładowanie 5W sprawdza się na noc. W dzień przy intensywnym korzystaniu warto mieć jak najwięcej, 7.5W czy 9W nie chodzą piechotą ale telefon musi "polubić" się z ładowarką, inaczej dostajemy 5W. I tak wiem że kabel jest od tego by szybko ładować jednak skoro już korzystamy z indukcji to warto zapoznać się z ograniczeniami na sztywno wprowadzonymi przez Samsunga.

Czy z niesamsungowymi ładowarkami wspierającymi 7.5W ogólnego standardu Qi jest możliwość ładować S22 7.5W czy tylko 5W?
0 Like
SzymonM
Expert
Opcje

@anonim2 z tego artykułu, który podlinkowałeś, wynika , że będzie możliwość ładowania jedynie w 5W.

anonim2
Pathfinder
Opcje
To jest strona marketingowa więc będzie pomijała pewne fakty. Chętnie potwierdzę w innych bardziej technicznych że wykluczają ładowarki 7.5W i 9W innych producentów.

Kiedyś w S20FE odebrano szybkie ładowanie powyżej 10W w którejś aktualizacji (są nt. posty na forum xda).

W ogóle to hipokryzja: z jednej strony nie Samsung nie daje ładowarek z drogimi telefonami niby w trosce o środowisko (a wiadomo że idzie o większy zysk) a z drugie ograniczają możliwość korzystania z ładowarek indukcyjnych wykorzystujących ogólny standard (a 7.5W to na pewno standard Qi).

Upodobniają się do konkurenta na A coraz bardziej - zabierają sloty na karty (by wymusić na części klientów kupno wyższego modelu). A te ograniczenia do standardów własnych drobnym drukiem to wisienka na torcie.

Ale wiem że nie od dziś - kiedyś robili taki numery z ładowarkami sieciowymi i własnym standardem AFC.
0 Like
popek9
Pioneer
Opcje
Cześć

Nigdzie nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji dotyczących czasu ładowania telefonu S21+ jak i innych wersji.

Może ktoś mi podać ile czasu potrzeba na naładowanie od 0% do 100% telefonu S21+ lub innych z modeli z serii Galaxy S21 i S22 ładowarka bezprzewodową 10 W i 15 W?

Zastanawiam się nad kupnem uchwytu z ładowarką magsafe (Nienawidzę mechanicznych uchwytów, a uchwyt bez ładowarki to dla mnie śmieciowy produkt).

Pozdrawiam
Łukasz 
0 Like
Czarnowidz
Explorer
Opcje
Witam, w tej chwili sprawdziłem na modelu S21+ przy baterii na poziomie naładowania 50% szacowany czas do pełnego naładowania przy użyciu oryginalnej ładowarki 15W od modelu S8 wynosi 52 minuty, czyli na chłopski rozum, jeśli się nie mylę wystarczy podwoić ten wynik co daje 104 minuty na pełne ładowanie 😀
0 Like
theguildsman
Helping Hand
Opcje
Krzywa ładowania jest nieliniowa, więc liczenie na chłopski rozum nie ma tu zastosowania.
Radzę również upewnić się przed zakupem, że ten magsafe ładuje nie tylko iphone'y.
anonim2
Pathfinder
Opcje
Znajdując własny temat rok później, podzielę się krótkim podsumowaniem. Nabyłem oba modele. Koszt w styczniu '23 wyniósł 90 zł za P2400 i 150 zł za P5400. P2400 nie miała w zestawie ładowarki sieciowej, trzeba było dokupić EP-TA800 z Super Fast Charge (25W) za ok 40 zł.

Porównując z poprzednimi modelem EP-P5200:
1. Obie P2400 i P5400 są wykonane z brzydkiego porecyclingowego szarego plastiku. Jedyny plus tego plastiku to mniej widoczny kurz (zdjęcie), a ten pojawia się szybko jako efekt uboczny działania wentylatora. Nowe modele widniał na stronie jako czarne, nabyłem u dużego detalisty. Kształt obu nowych ładowarek jest klockowaty. P5200 miała bardziej nowoczesny design, czarny plastik, była szersza ale bardziej płaska i mniej klockowata.
2. O ile na P5200 można ładować galaxy watcha (1 generacji) to na obecnej P5400 nie ma takiej możliwości. P5400 wchodzi w tryb awarii dla mniejszego stanowiska przy próbie naładowania zegarka.
3. Można ładować etui słuchawek bezprzewodowych (Sony WF-1000XM4) zarówno na P2400 jak i na P5400.
4. Wentylator jest słyszalny na P2400 również gdy ładowane są słuchawki niską mocą.
5. Poprawiono możliwość korzystania z innych ładowarek niż dołączonych do zestawu. P5200 wymagała 12V ładowarki, pasował jedynie 25W adapter TA300 z AFC z zestawu, inaczej ładowarka wchodzi w tryb serwisowy. Do P2400 i 5400 poza standardowym 25W TA800 z AFC można stosować też 25W adapter sieciowy od P5200, 15W TA20EBE z AFC czy 15W TA200 z AFC. Adaptery starsze (np. TA50EWE) z mniejszą mocą niż 15W nie będą działać z tymi ładowarkami indukcyjnymi.

Ładowarki mają dziś właściwą cenę, P2400 jest dostępne nawet taniej niż przed kilkoma miesiącami, za 70 zł. W takiej cenie warto polecić, zwłaszcza że sprawdzi się z ładowarką którą prawdopodobnie mamy po starszych telefonach Samsunga.20230510_151823_1000013523_1683724712.jpg