30-11-2019 05:12 PM — edytowano 25-02-2025 12:41 AM
Samsung oferuje w sprzedaży trzy modele ładowarek o mocy 45W, których potencjał mogą wykorzystać wyłącznie wybrane modele Galaxy. Ładowarki oferuje technologię Super Fast Charging 2.0 dzięki zastosowaniu funkcji Power Delivery 3.0 (PD) oraz Programmable Power Supply (PPS). Zastosowane technologie pozwalają na płynną zmianę napięcia oraz prądu w trakcie ładowania w zależności od zapotrzebowania telefonu.
EP-TA800 (25W) | EP-T4510 (45W) | EP-TA845 (45W)
Ponadto ładowarki są kompatybilne z urządzeniami, które nie obsługują superszybkiego ładowania 2.0 co oznacza, że możemy za ich pomocą ładować inne telefony Galaxy. W pudełku oprócz ładowarki znajduje się również kabel 5A zakończony po obu stronach portem USB typu C oraz instrukcja obsługi.
Dostępne modele ładowarek 45W:
Modele posortowane od najstarszego do najnowszego modelu. Szybkość ładowania jest identyczna dla wszystkich poniższych ładowarek:
Dostępne modele ładowarek z wyższą mocą:
Samsung posiada również ładowarki z wyższą mocą 50W oraz 65W. Należy jednak pamiętać, że obecnie urządzenia Galaxy obsługują maksymalną moc ładowania na poziomie 45W:
Telefony z obsługą ładowania 45W:
Opis trybów ładowania w telefonach Samsung:
Pobór prądu max:
EP-TA845 / EP-T4510
EP-T4511
Nowsze ładowarki są mniejsze i lżejsze. Dodatkowo posiadają dłuższy kabel USB-C. Kable przeznaczone dla ładowarek 45W posiadają oznaczenie 5A i tylko takie są zalecane do tego typu ładowarek. W przypadku modeli Galaxy S25+ oraz Galaxy S25 Ultra można korzystać z kabla 3A. Według różnych informacji ładowarki o mocy 45W są w stanie naładować telefon od zera do stu procent o około 10 minut szybciej od ładowarki 25W. Największą przewagę zyskują w momencie kiedy musimy doładowywać telefon w ciągu dnia.
Jeżeli zastanawiacie się, który model ładowarki wybrać EP-TA845, EP-T4510, EP-T4511 czy EP-T5020 to specyfikacje wszystkich ładowarek są bardzo zbliżone więc szybkość ładowania będzie taka sama w przypadku ładowania 45W.
Jeżeli macie jakieś pytania już teraz to piszcie śmiało. Postaram się odpowiedzieć.
03-12-2019 12:31 AM — edytowano 03-12-2019 12:32 AM
Zapewne padną pytania o trwałość baterii w trybie szybkiego ładowania za pomocą wymienionej ładowarki. Osobiście jestem spokojny o ten parametr. Bateria jest przewidziana na X ilości ładowania, oraz X łączny czas pracy w telefonie. Bardziej baterii zaszkodzi zbliżanie się do zerowej wartości stanu naładowania, niż częste i szybkie ładowanie.
Czekamy na dalsze recenzje. Czekam na jakąś promocję cenową, gdyż przy obecnej cenie raczej nie rozważam kupnia tej ładowarki.
03-12-2019 09:36 AM — edytowano 03-12-2019 09:36 AM
@Vel1, tym bardziej, że w komplecie z telefonem dostarczana jest ładowarka 25W, która jest niewiele wolniejsza od modelu 45W. Również uważam, że korzystanie z szybszej ładowarki nie wpłynie znacząco na stan baterii. Obecnie najlepsza cena (120 zł) jest dostępna w sklepie RTV EURO AGD. Również czekałem na niższą cenę i zdecydowałem się na zakup właśnie w tym sklepie.
03-12-2019 05:18 PM
Nie chcę wdawać się w dyskusję, bo wiedza z zakresu elektryki i ogniw jest szeroko dostepna w sieci. Ale życzę wam, abyście mieli rację. 😉🙃
03-12-2019 10:11 PM
Przeczytałem kilka ciekawych artykułów na temat szybkiego ładowania Super Fast Charging oraz technologii PD oraz PPS i jestem spokojny o baterię.
03-12-2019 10:36 PM — edytowano 03-12-2019 10:38 PM
Temat ogniw jest nie to ogarnięcia w jednym głównym temacie. Opcja szybkiego ładowania jest dostępna od kilku lat w urządzeniach mobilnych i takie mam doświadczenie nabyte w tym czasie. Kojarzę więcej problemów z baterią w prawie nowych telefonach z racji niedoróbek fabrycznych, niż tematów po kilku latach użytkowania . Faktem jest, że przecież nikt nie korzysta z jednego telefonu pięć lat, ale jeśli urządzenie wytrzyma okres dwuletniej eksploatacji, to raczej wytrzyma do końca swoich dni. Wymagania sprzętowe to jest naturalna selekcja, dlatego trzeba zmieniać telefon co 2-3 lata. Oczywiście każdy w różny sposób korzysta ze swojego urządzenia.
11-01-2020 02:01 PM
Dzisiaj zauważyłem, że telefon na ekranie AOD przy założonym etui Clear View Cover informuje o szybkości ładowania na podstawie podłączonej ładowarki. Poniżej informacje wyświetlane przy podłączeniu różnych ładowarek:
Ładowarka 15W
Ładowarka 25W
Ładowarka 45W
19-01-2020 08:49 PM
W dniu dzisiejszym zauważyłem, że mój telefon przestał przechodzić w tryb Super Fast Charge 2.0 po podłączeniu szybkiej ładowarki. Obecnie szacowany czas do pełnego naładowania jest jednakowy zarówno dla ładowarki 25W jak i 45W, a informacją na AOD to zwykłe "Fast charging". Nie zmieniałem żadnych ustawień telefonu. Będę wdzięczny za pomocne sugestie.
19-01-2020 09:19 PM
@theguildsman, ładowarka dopasowuje automatycznie szybkość ładowania do stopnia naładowania baterii. Im bardziej naładowana bateria tym wolniejsze ładowanie. Nie podam konkretnych zakresów w jakich ładowarka zmienia szybkość, ale na pewno w momencie kiedy jest poniżej 30-40% to na ekranie AOD pojawia się informacja o superszybkim ładowaniu. Powyżej 50-60% wyświetla się jedynie informacja o szybkim ładowaniu. To normalne zachowanie podczas ładowania szybkimi ładowarkami.
21-01-2020 08:52 AM
Zweryfikowałem problem ponownie i wracam z nowymi informacjami:
Udało mi się (w końcu! :)) rozładować telefon do 29-30%. Następnie podłączyłem po sobie dwie ładowarki i efekt jest następujący:
Ładowarka 45W:45W
Ładowarka 25W:
25W
Na plus: mocniejsza ładowarka jednak skraca czas ładowania (choć nieznacznie).
Na minus: wciąż brak informacji "Super Fast Charge 2.0", więc nie wiem, czy szybkie ładowanie działa z pełną mocą.
Zgłosiłem zapytanie do pomocy technicznej - wrócę jak tylko dowiem się czegoś ciekawego.