Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wysokościomierz - bląd działania

(Temat utworzony: 15-06-2020 07:53 PM)
8505 Wyświetlenia
Markoslu
Student
Opcje

Witam,

Od kilku dni wyskościomierz w moim Galaxy Watch nie działa prawidłowo. Mieszkam nad samym morzem i w chwili obecnej pokazuje mi 110 m n. p. m. Będąc gdzieś dalej sprawdziłem mapy i na wysokości 150 m zegarek wskazuje ponad 300. Odinstalowałem aplikacje ale to nie pomogło. Przywracanie ustawień fabrycznych w zegarku też nie. Czy ktoś ma taki problem? Jakieś rozwiązanie?

14 Odpowiedzi
Szewcu72
MegaStar
Opcje

@Markoslu po pierwsze, spróbuj skalibrować ręcznie.

Po drugie, nie było najmniejszej potrzeby zakładania kolejnego tematu. Wystarczyło poszukać, poczytać, ewentualnie dopisać się do już istniejącego wątku:

Galaxy Watch - Problem z widgetem wysokościomierza

Wysokosciomierz i barometr

Galaxy Watch - nie działają czujniki

Galaxy Watch - Problem z widgetem wysokościomierza

Galaxy Watch - problem z wysokościomierzem w Samsung Health

Galaxy Watch pokazuje błędną wysokość

Prawda, że jest tego trochę.

Jeśli moja odpowiedź była pomocna, kliknij LIKE lub ZAAKCEPTUJ JAKO ROZWIĄZANIE.
Artur1959
Apprentice
Opcje

W Samsung Galaxy Watch 46 Lte barometr jest martwy. Wysokościomierz działa ok co do przyrostu wysokości a barometr stoi na wartości pierwszego uruchomienia po zakupie. (983 hPa)

Nie da się tego zmienić nawet przez kalibrację ręczną. Jest to 3 nowy zegarek z tą wadą bo poprzednie identycznie się zachowywały. Ten aktualny mam od 17.06.2020. Nie wiem co z fantem zrobić . Jest to z całą pewnością błąd aplikacji bo przecież 3 kolejne nowe zegarki nie mogły mieć uszkodzonego barometru. No chyba że Samsung wypuścił taką koronawirusową partię 🙂 Pomóżcie

Artur z Krakowa.

P.S. Twarde restarty nic nie pomogły.

Chyba go zwrócę i odbiorę kasę. Może technologia okrzepnie za jakiś czas bo na chwilę obecną jest bardzo zawodna. 

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Artur1959  Zapoznałeś się z powyższymi linkami do podobnych tematów związanych z barometrem?

Ja również mam ten sam zegarek ale barometr mi działa prawidłowo.

Jaku Ciebie to wygląda @kamil40013 ?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Artur1959, Oprogramowanie oraz wszystkie aplikacje na zegarku masz aktualne ?

@PrzemekM, Od momentu wymiany elementów w serwisie w moim egzemplarzu wszystko jest ok.

Artur1959
Apprentice
Opcje

Jak to zrobić ???

"@quba78, Na początek uruchom ponownie zegarek. Sprawdź także działanie barometru w menu testowym. Na zegarku uruchom Telefon i wpisz *#0*#. Pojawi się menu testowe w którym wybierasz opcję Sensor, a następnie przycisk "Self" w polu "Barometer". Poprawnie przeprowadzony test powinien zakończyć się niebieskim napisem PASS."

Gdy włączę telefon w zegarku dostępne są tylko znaki numeryczne. Nie mogę wybrać " * " i " # " . ????

kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Artur1959, Znak "*" wprowadzasz poprzez przytrzymanie "7" na klawiaturze, a "#" poprzez przytrzymanie "3".

Screen_20200623_201520.png

0 Like
Artur1959
Apprentice
Opcje

Znam dawny sposób pisania sms. Niestety u mnie tak to nie działa.  Pojawiają się kolejne te same cyfry. 😞 777777777777777777   333333333333333333

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Artur1959, Jest jeszcze jeden sposób. Przejdź do Ustawienia --> O zegarku --> Urządzenie --> kliknij 5 razy w numer seryjny. Powinna pokazać się klawiatura, na której będzie można wpisać kod.

Artur1959
Apprentice
Opcje
Witam.... I jeszcze jedno... Co tak naprawdę pokazuje aplikacja "wysokościomierz - barometr dla Galaxy Smart Watch 46 Lte ?
Czy faktyczne ciśnienie atmosferyczne na danej wysokości w danej miejscowości, czy ciśnienie zredukowane do poziomu morza dla tej miejscowości ? Jeśli to drugie, to najgłupsza aplikacja jaką widziałem, bo kogo interesuje zredukowane ciśnienie np. w Psiej Wólce ??? Przyjmując spadek ciśnienia atmosferycznego 1 hPa na 8 metrów wysokości to wszystko zaczyna się zgadzać. Dla Krakowa w mojej lokalizacji mój zegarek pokazuje 214 m.n.p.m i 996 hPa. Gdy uwzględnię różnicę wysokości dzieląc 214[m] : 8 [hPa/m] = 26, 75[ hPa] . Gdy dodam wskaz aplikacji moje 996 [hPa] + 26,75[ hPa] =1022,75 [hPa]
Tę ostatnią wartość (1022,75 hPa) mogę odczytać w panelu ustawień aplikacji jak wysokość na poziomie morza.
Aplikacja pokazuje wtedy 996 hPa czyli zredukowane do poziomu morza ciśnienie chwilowe dla Krakowa. Taka informacja nic mi nie mówi i nadal nie wiem czemu mnie boli głowa i czy mam wypić następną kawę albo zażyć tabletkę na obniżenie ciśnienia krwi. To jakiś absurd i kto projektuje te aplikacje ??? No chyba że mam zepsuty barometr w 3 kolejnym zegarku...
Pozdrawiam
Artur1959