20-07-2024 10:56 AM
20-07-2024 11:00 AM
@Jomitoka, Samsung zaleca stosowanie ładowarki dołączonej do zegarka o oznaczeniu EP-OL300. Używanie innych ładowarek może skutkować wolniejszym ładowaniem i zwiększonym wytwarzaniem ciepła.
All about the wireless charging and Wireless power sharing features on the Samsung Galaxy Watch Ultr...
https://www.samsung.com/latin_en/support/mobile-devices/about-the-galaxy-watch7-series-wireless-char...
20-07-2024 11:02 AM
20-07-2024 11:17 AM
@Jomitoka, Zalecane jest używanie ładowarki EP-OL300, ale nigdzie nie ma mowy o zakazie stosowania innych ładowarek. W razie gdyby coś było nie tak, to zegarek zatrzyma proces ładowania. Jeśli zegarek bez problemów ładuje się do 100% z tego powerbanka, to możesz spokojnie go używać.
20-07-2024 11:21 AM
20-07-2024 01:49 PM
20-07-2024 01:55 PM
20-07-2024 02:04 PM — edytowano 20-07-2024 02:06 PM
20-07-2024 02:18 PM — edytowano 21-07-2024 06:54 PM
Można dokładnie monitorować ładowanie i rozładowanie zegarka np. w aplikacji uruchomionej na połączonym z nim telefonie. Możemy wtedy otrzymać np. wykresy zależności prędkości i temperatury od czasu ładowania/rozładowania. Przygotowanie takich wykresów dla ładowania zegarka różnymi ładowarkami oraz ich sensowna prezentacja to sporo pracy. Można też iść na łatwiznę i przedstawić prezentowane przez niego przewidywane czasy ładowania zegarka np. od 4% do 100% różnymi ładowarkami co też uczynię. Z takich danych też można wyciągnąć przydatne wnioski. Ładowanie:
- telefonem (S23U, S24U) - 2g46m
- powerbank Samsung 1000 - 2g27m
- EP-P5400 - 1g49m
- oryginalny adapter do zegarka - 1g47m
Odnośnie komfortu cieplnego podczas ładowania to też pójdę na łatwiznę i ograniczę się do pomiarów organoleptycznych - zdecydowanie zegarek najmniej się męczy przy ładowaniu oryginalnym adapterem. Jak widać wszystko to sprowadza się do zalecenia przedstawionego już przez @kamil40013 'Używanie innych ładowarek może skutkować wolniejszym ładowaniem i zwiększonym wytwarzaniem ciepła'. Najnowsze zegarki Samsunga podobno faktycznie mają mniejszą tolerancję na nieoryginalne ładowarki ze względu na odmienną budowę plecków. Nie przylegają odpowiednio do innych ładowarek, za duże szpary przez co może się bardziej grzać albo wcale się nie będzie ładować. No i faktycznie z tego też powodu prawdopodobnie koniec z ładowaniem telefonem z użyciem bezprzewodowego udostępniania energii. Pewnie niedługo szczęśliwi posiadacze zweryfikują te informacje 🙄
https://www.youtube.com/watch?v=g17B7N3mSr4
PS Chciałbym jeszcze coś dodać w temacie ładowania zegarków. Otóż pragnę poinformować, że udało mi się naładować zegarki telefonami (wszystkimi z ostatnich lat...i dawniejszymi), powerbankami (dowolnymi). Jeżeli to nie jest jeszcze wystarczająco ekscytujące do dodam, że prędkość ładowania była równa dla wszystkich wymienionych ładowarek a zarazem maksymalna możliwa, dodatkowo temperatura ładowania była optymalna i najniższa możliwa. Na koniec jeszcze dodam, że to co powiedziałem jest też prawdziwe dla Galaxy Watch Ultra i Watch7. Zapewne niektórzy domyślają się do czego zmierzam. Jak czytam czy oglądam coś w temacie zegarków to często słyszę czy widzę określenie bezprzewodowa ładowarka do zegarka. Nawet Samsung tak robi https://www.samsung.com/ae/support/mobile-devices/about-the-galaxy-watch7-series-wireless-charging-a... i gość na filmie z linku powyżej. No cóż dla mnie zegarki są sprzedawane z adapterami (przejściówkami) które trzeba dopiero podłączyć do posiadanych zasilaczy (ładowarek). Nie chcę tutaj wchodzić głębiej w zagadnienia językoznawstwa, słownictwa fachowego itp. Nie dla wszystkich adapter to przejściówka albo zasilacz to ładowarka a obecność kabelka też może sporo namieszać. Liczę tylko na to. że pomimo tego bałaganu w komunikacji między ludźmi ktoś zrozumie o czym mówię. Reasumując podpinamy np. adapter EP-OL300 do ładowarki i ładujemy. Ładowarką może być to co uprzednio wymieniłem, nawet laptop z braku czegoś innego. Przy okazji, od lat zawsze noszę ze sobą plecak z najpotrzebniejszymi rzeczami (takie przyzwyczajenie ze szkoły przetrwania). Między innym jest tam też adapter wieloportowy z różnymi typami gniazd. Dzięki niemu mogę połączyć prawie wszystko ze wszystkim. Ostatnio udało mi się połączyć nawet konia z bryczką 😉 I jeszcze z ostatniej chwili coś w temacie inne sposoby ładowania baterii. Tą bryczką przywiozłem tzw. urządzenie rozruchowe wielofunkcyjne (booster) i najpierw odpaliłem nim samochód (udało mi się rozładować akumulator auta prawie do zera) a później naładowałem nim do pełna laptop, tel. i ... zegarek✌️
20-07-2024 04:13 PM