Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Gear 3 + Samsung Fit

(Temat utworzony: 24-11-2019 01:43 PM)
352 Wyświetlenia
Messey
Student
Opcje

Witam.

Mam pytanie dotyczące przekazywania kroków pomiędzy zegarkiem i opaską. Do tej pory parowałem jedynie Samsunga S10e z Gearem 3 i aktywność szła do Samsung Health - i tutaj nie bylo żadnego problemu. Jako że szkoda mi do ćwiczeń używać zegarka, to dokupiłem sobie Sansung Fit. Sparowałem z telefonem i używam je w ten sposób, że raz noszę Geara, a raz Fit. Sądziłem, że skoro jedno urządzenie to zegarek, a druga to opaska, to nie będzie problemu z jednoczesnym połączeniem ich z telefonem. Sam telefon oczywiście łapie urządzenia, ale niestety Galaxy Wearable, który je obsługuje podłącza jedynie jedno w danym momencie. Jeśli chodzi o samo zarządzanie ustawieniami tych sprzętów to nie widzę kłopotu, ale niestety po odpaleniu Samsung Health widzi on też tylko jedno urządzenie. Za każdym razem musze wchodzić bezpośrednio przez Wearable lub z Helth, który i tak mnie finalnie przekierowuje do Werable, i tam zmieniać połączony sprzęt tak aby zgrać aktywność... Tak ma być? Nie da się tego zrobić w ten sposób, aby oba urządzenia były podłączone jednocześnie? Co swoją droga wydawało mi się naturalne i bardzo mnie zdziwiło, że tak to nie działa.

Druga sprawa to zaczytywanie kroków na Fit. Gdy połącze Geara z telefonem i kroki się zaktualizują to na obu urządzeniach mam tą samą ilość. Niestety na Fit mam tylko kroki z samej opaski. Po połączeniu na telefon idą kroki z opaski, ale opaska nie bierze łącznych danych tylko zostawia sobie swoje. Coś przegapiłem w ustawieniach, czy to też normalne?

Pozdrawiam

0 Like
3 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Messey, Witaj na forum.

Aplikacja Galaxy Wearable może być połączona jednocześnie tylko z jednym urządzeniem. Jeżeli uaktywnisz w aplikacji funkcję automatycznego przełączania, to telefon będzie łączył się z tym urządzeniem, które jest obecnie założone. Samsung Health pobiera dane tylko z obecnie połączonego urządzenia, więc zgrywając ręcznie dane musisz połączyć się z opaską, a następnie z zegarkiem. Niestety tak to działa.

Drugi problem wynika z braku spójności pomiędzy urządzeniami. Galaxy Watch pokazuje łączną liczbę kroków ze wszystkich urządzeń. Po połączeniu zegarka, telefon przesyła kroki do zegarka. Natomiast Galaxy Fit wyświetla tylko swoje kroki i nie ma możliwości, aby wyświetlał sumę kroków tak jak Watch.

Oba problemy można zgłosić przez aplikację Samsubg Members. Jak wysłać takie zgłoszenie znajdziesz w poniższym temacie

Galaxy Watch - jak przekazać zgłoszenie techniczne.

Messey
Student
Opcje
Ok, dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie - jak długo Fit zapamiętuje dane kroków, snu itd.? Czy jak połącze się dzień, dwa później to zaktualizuje dane?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Messey, Dobre pytanie. Niestety nie znalazłem nigdzie informacji na temat tego ile dni opaska będzie przetrzymywać zapisane dane. Na pewno kilka dni są przytrzymywane. Dłuższego okresu bez synrchronizacji nie sprawdzałem :face-with-rolling-eyes: