Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Różnice w wyliczonych kaloriach

(Temat utworzony: 29-08-2021 09:16 AM)
681 Wyświetlenia
Anna Magdalena
Apprentice
Opcje

Cześć :smiling-face: Od niedawna mam zegarek GalaxyWatch (sparowany z telefonem i apką) i mam pewną zagwozdkę. Po treningu na rowerze stacjonarnym (60 minut, trochę ponad 25 km przejechanych wg danych z wyświetlacza) dane z zegarka pokazują spalenie 286 kcal. Kiedy wpiszę te dane "z palca" w apkę Health, pokazuje 743 kcal. Różnica zasadnicza i budzi konsternację... Który wynik jest bardziej wiarygodny? Dane ciała są wpisane w apkę, zapotrzebowanie kaloryczne wyliczone przez SH zgadza się z tym ze znanych wzorów. Nie ogarniam... Tętno wg zegarka średnio 113, więc niby za bardzo się nie zmęczyłam, ale to jednak 25 km przejechane... Co o tym myślicie? Pozdrawiam serdecznie!

0 Like
5 Odpowiedzi
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Anna Magdalena  Cześć 😀👋

Jeżeli uważasz że zegarek źle nalicza spalone kalorie można wykonać jego reset do ustawień fabrycznych bez przywracania na początek kopii zapasowej i zobaczymy czy nadal będzie źle pokazywał. Można też sprawdzić czy zainstalowane są wszystkie dostępne aktualizacje oprogramowania.

Dla  przykładu wrzucam jak wyglądał mój wczorajszy trening - jazda na rowerze i spalone kalorie:

Screen_20210829_091842.png

Anna Magdalena
Apprentice
Opcje

Przeglądam sobie apkę i wychodzi na to, że "Rower treningowy" zawsze ma niższe wyliczenie kalorii w porównaniu do tego samego czasu jazdy wpisanego w "Kolarstwo". Tak jakby stacjonarnie brał pod uwagę tylko czas treningu, bez tempa, więc "zakłada" małą intensywność. Dobrze myślę? Przy wyborze "Kolarstwa" mogę wpisać dystans (nawet jeśli przejechałam go w domu ;)) i stąd wyższe wyliczenie chyba. Tylko dalej nie wiem, ile naprawdę spaliłam 🤣🤣

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Anna Magdalena  Tak , dokładnie tak. Ja zawsze wybieram kolarstwo i nigdy nie ma problemu z pomiarami.🙂

Anna Magdalena
Apprentice
Opcje

Oki, no to chyba już kumam. Dzięki 😊

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Anna Magdalena  Proszę Bardzo 😊