Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Pomiar pulsu w galaxy watch active 2

(Temat utworzony: 13-01-2021 09:36 PM)
1268 Wyświetlenia
jur5
Explorer
Opcje

Witam. Przeczytałem tu wszystko co dotyczy błędnego działania czujnika do pomiaru tętna w smartwatchach Samsunga. Mojego active 2 też dotknęła ta przypadłość. Zegarek mam 2 tygodnie i brak mi już pomysłu.
Po nieokreślonym czasie 1-4h czujnik przestaje mierzyć tętno, ustawione mam na ręczny pomiar. O tym że coś się dzieje widać już po zgaszonym ekranie ustawionym na ciągłe wyświetlanie AoD.
Czujnik w tym momencie zachowuje się dwojako, najczęściej świeci impulsowo i dopiero zdjęcie zegarka z ręki powoduje że przestaje świecić. Po założeniu na rękę przez jakiś czas działa, czas też jest dłuższy jak dodatkowo przeczyszczę spód zegarka. Czasami czujnik nie świeci, zdjęcie i ponowne założenie tu też na jakiś czas aktywuje pomiar. Pomaga też restart zegarka.
Co zrobiłem, zrobiłem przywrócenie do fabrycznych za pomocą recovery, w tel. ponowną instalację galaxy wearable i.pluginu. Próbowałem różnych konfiguracji w ustawieniach zegarka z przyznawaniem uprawnień do czujnika.
Wszystki bez efektu.
Pytanie co dalej, czy coś się zmieniło w temacie działania czujnika pulsu od czasu tego długiego wątku o nim i są jakieś sposoby ma rozwiązanie problemu, czy serwis daje szansę, czy ten typ tak ma i trzeba z takim nieużytym wyrobem żyć, lub się go pozbyć?

0 Like
7 Odpowiedzi
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@jur5, Generalnie większość problemów z czujnikami, o których czytałeś dotyczyła modeli Galaxy Watch 42/46mm. Nawet jeśli ustawisz pomiar na "ręczny", to czujnik i tak będzie się aktywował co jakiś czas. Czy sprawdzałeś jak zachowuje się zegarek w trybie mierzenia ustawionym na "co 10 minut" ?

jur5
Explorer
Opcje

Nie neguję tego, niech się aktywuje, byle się nie wieszał. Ustawiłem na ręczny bo w ten sposób mogę kontrolować działanie pulsometru. Na ciągłym i czasowym robił co chciał i podawał głupoty jak się zawiesił. 

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@jur5, A czy instalowałeś jakieś dodatkowe tarcze lub aplikacje z Galaxy Store ?

0 Like
jur5
Explorer
Opcje

Po recovery poczekałem na reakcje, nie zanotowałem zmian to doinstalowałem trochę oprócz wbudowanych.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@jur5, No to obawiam się, że konieczna będzie wizyta w serwisie, bo wszystko wskazuje na usterkę czujnika.

Autoryzowane Centra Serwisowe

jur5
Explorer
Opcje

Na razie od wczorajszego wieczora testuję na przyciętych włosach na nadgarstku. Nie to żebym miał nadmiernie owłosione, :smiling-face: ale wolę wyeliminować i ten element.

Z serwisem to obawiam się czy będzie im się chciało czekać parę godzin z zegarkiem na ręce żeby zauważyć usterkę i nie skończy się opinią, że z zegarkiem wszystko ok.

0 Like
jur5
Explorer
Opcje

Depilacja nie pomogła. Dziś po 2h wyświetlacz ustawiony na AoD zgasł, a pomiar pulsu stał się niemożliwy. Coś słabiutkie te Samsungi, ładne  ale słabiutkie.

0 Like